Analyytikko: Öljyn hinta nousee yhä – näkyy nopeasti suomalaisilla bensa-asemilla

Maailman tapahtumat voivat hyvinkin äkkiä pompsauttaa öljyn hinnan.

Bensiinin hinnat
Bensapistooli.

Bensan hinta on tänä kesänä ollut korkealla. Toukokuussa ennustettiin, että raakaöljyn hinta voisi nousta syksyllä merkittävästi, mikä puolestaan nostaisi bensan hintaa entisestään.

Nordean pääanalyytikon Jan von Gerichin mukaan öljyn hinnan nousupaineet ovat hiukan tasaantuneet mutta lähikuukausina hinta kuitenkin nousee.

– Yhdysvalloissa kysyntäpiikki on vasta edessä. Elokuu on kesäkuukausi, jolloin ihmiset ajavat paljon ja sieltä tulee kysyntää lisää. Toisaalta tämä geopoliittinen tilanne, poliittiset epävarmuudet maailmalla varmaan edesauttavat hintaa ylöspäin lähikuukausina.

Esimerkiksi viime keväänä USA:n irtautuminen Iranin ydinkieltosopimuksesta ja pakotteiden palauttaminen maailman kolmanneksi suurimmalle öljyntuottajalle aiheutti nostopaineet öljyn hintaan.

"Yli 80 dollarin mennään"

Von Gerich sanoo, että Brent-laadun öljytynnyrin hinta on tällä hetkellä noin 75 dollaria. Hän ei usko, että tynnyrin hinta nousee aivan 90 dollariin asti mutta yli 80 dollarin se kuitenkin menee.

– Öljymarkkina on edelleen hyvin herkkä erilaisille tuotantohäiriöille, joten jos joku tilanne maailmalla kärjistyy selkeästi, niin hinta voi pompsahtaa selkeästikin.

Von Gerichin mukaan öljyn tynnyrihinnan nousu voi näkyä nopeasti suomalaisilla bensa-asemilla.

– Ehkä täysimääräisesti puhutaan kuukausista mutta voi näkyä nopeamminkin joissain tilanteissa. Ihan yksi yhteen se ei mene, koska verot muodostavat niin suuren osan bensan hinnasta.

EU-vertailu todistaa, ettei Suomi ole erityisen kallis maa ajella. Bensiinin hinta on meillä samalla viivalla muiden Pohjoismaiden kanssa, eli läntisen Euroopan keskitasoa.

Katso videolta Jan von Gerichin koko haastattelu Ylen aamu-tv:ssä.