1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lähi-itä

Iran: Ei neuvotteluja Trumpin kanssa ennen kuin Yhdysvallat palaa ydinsopimukseen

Trump kertoi halukkuudestaan tavata Iranin kanssa viikko sen jälkeen kun hän uhkaili presidentti Hassan Ruhania kovin sanoin Twitterissä.

Trumpin hallinnon aikana Yhdysvaltojen suhde Iraniin on ollut riitaisa. Kuva: Shawn Thew / EPA

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sanoi maanantaina olevansa koska tahansa valmis tapaamiseen Iranin kanssa ilman sen kummempia ehtoja. Hän antoi lausuntonsa viikko sen jälkeen, kun oli uhkaillut Iranin presidenttiä Hassan Ruhania kovasanaisesti Twitterissä.

Tänään presidentti Ruhanin neuvonantaja Hamid Aboutalebi kirjoitti Twitterissä, että Yhdysvaltojen palaaminen ydinsopimukseen ja vihollisuuksien liennyttäminen ja Iranin kunnioittaminen ovat edellytyksiä minkäänlaisille neuvotteluille.

Aboutalebin mukaan Iran on osoittanut neuvotteluhalukkuuttaan aiemmin esimerkiksi Ruhanin ja Yhdysvaltojen edellisen presidentin Barack Obaman puhelulla vuonna 2013.

– Silloiset neuvottelut perustuivat luottamuksen rakentamiseen, ja ydinsopimus oli niiden ponnistelujen seurausta. Sopimus täytyy hyväksyä, Aboutalebi painottaa.

Iran haluaisi eroon talouspakotteista

Maanantaina ennen Trumpin lausuntoa Iranin ulkoministeriön tiedottaja Bahram Ghasemi sanoi kuitenkin, että Yhdysvaltojen nykyisen hallinnon kanssa ei voi neuvotella.

– Yhdysvaltojen vihamielinen asenne Irania kohtaan ydinsopimuksesta lähtemisen jälkeen ja talouspakotteiden palauttaminen paljastavat Washingtonin epäluotettavuuden päivä päivältä selvemmin ja tekevät mistään neuvotteluista mahdottomia, Ghasemi sanoi uutistoimisto Mehrin mukaan.

Trump veti Yhdysvallat pois vuoden 2015 ydinsopimuksesta toukokuussa ja aikoo palauttaa Irania koskevat talouspakotteet täysimääräisinä elokuussa ja marraskuussa.

Hän on sanonut haluavansa solmia uuden sopimuksen, joka rajoittaisi ydinaseiden lisäksi myös Iranin ohjusohjelmaa ja maan toimia Lähi-idässä.

Yhdysvaltojen ja Iranin välit ovat olleet huonot Trumpin hallinnon aikana.

Lue lisää:

Trump ja Iranin presidentti räikeässä sanasodassa – uhkailevat toisiaan sodalla ja kärsimyksellä