Mitä rautatieaseman säilytykseen unohtuneille tavaroille tapahtuu? ”Joskus olemme kutsuneet poliisin, kun lokerosta on löytynyt puukko”

Säilytysmaksu voi ehtiä nousta kymmeniin euroihin. Hylätyiksi epäillyt säilytyslokerot tarkistetaan muutaman kuukauden välein.

matkatavarat
Vaalea nainen kurkottaa säilytyslokeroon Tampereen rautatieasemalla.
Pienemmän säilytyslokeron hinta on kolme euroa vuorokaudelta Tampereen rautatieasemalla. Suuremman, matkalaukun nielevän lokeron saa käyttöön neljällä eurolla päivässä.Laura Aimola / Yle

Muutamissa Tampereen rautatieaseman säilytyslokeroissa sisällön lunastussumma on kasvanut jo lähelle sataa euroa.

VR:n operatiivinen päällikkö Vesa Rauhalan mukaan on erittäin epätodennäköistä, että sisältöä tullaan enää noutamaan.

– Henkilökunta tekee hylätyiksi epäiltyjen lokeroiden tarkistuksia muutaman kuukauden välein. Tavarat toimitamme löytötavaratoimistoon.

VR:n säilytyslokeroita on Tampereen rautatieasemalla kymmeniä, sekä isompia että pienempiä. Rauhalan mukaan joka tarkastuskerralla löytyy yksittäisiä unohdettuja tai hylättyjä lokeroita, mutta kokonaismäärä ei ole iso. Sama pätee myös muiden asemien säilytyslokeroihin Suomessa.

– Yleisimmin löytyy unohtuneita matkatavaroita, vaatteita, laukkuja ja pussukoita. Toisinaan löytyy muovikasseja, joiden sisältö on pilaantunut ja haisee voimakkaasti. Näiden paikka on tietysti roskis.

Joskus harvoin lokeron sisältö on sellainen, että paikalle on pyydetty järjestyksenvalvoja tai poliisi.

– Tällaisissa tapauksissa on löytynyt puukko tai muu teräase.

Tallelokeron sisällön Tampereen rautatieasemalla saa lunastaa, jos maksaa 90 euroa.
Sisältö on viihtynyt tallelokerossa jo pitkään.Laura Aimola / Yle

Periaatteessa säilytyslokeroa on luvallista hyödyntää niin pitkään kuin haluaa, sillä sen käyttöaikaan ei ole olemassa virallista rajaa. Yleensä lokero varataan Rauhalan mukaan kuitenkin korkeintaan muutamista tunneista muutamiin päiviin.

Taakse jätettyä säilytetään kolme kuukautta

Komisario Ismo Nykopp Sisä-Suomen poliisilaitokselta sanoo, että Tampereella poliisin läsnäoloa vaativat tapaukset ovat harvassa.

– Yleensä ne ovat harmittomia juttuja, jos lokeroon on jotakin vaikka päihtymyksessä unohdettu. Voi olla helpompaa tai edullisempaa jättää tavara paikoilleen, kuin lähteä sitä enää hakemaan.

Vesa Rauhalan mukaan sekä lokeroihin että juniin jääneen tavarat toimitetaan paikallisiin löytötavaratoimistoihin.

– Jos alkuperäistä omistajaa ei löydy, tavara myydään kolmen kuukauden säilytyksen jälkeen.

Tampereen rautatieaseman löydökset säilyttää ja myy Pirkanmaan löytötavaratoimisto (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun).