1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ranuan eläinpuisto

Video: Huh hellettä, sanoisi jääkarhu: Ranuan eläinpuiston arktiset asukkaat vilvoittelevat helteillä jätskillä

Lapissa pitkään jatkuneet helteet ovat pistäneet Ranuan eläinpuiston arktiset asukkaat tiukoille. Helteisiin on keksitty eläinpuistossa mitä erilaisimpia helpotuskeinoja.

Ranuan eläinpuisto
Jääkarhu syö jäädytettyä herkkua altaassa.
Lapissa pitkään jatkuneet helteet ovat pistäneet Ranuan eläinpuiston arktiset asukkaat tiukoille. Video: Ranuan eläinpuisto

Ranuan jääkarhuilla, emo-Venuksella ja sen poikasella Sisulla on riittänyt Lapin helteissä ihmettelemistä. Heinäkuu oli Lapissa ennätyksellisen lämmin.

Pitkään jatkuneet helteet vaativat eläintenhoitajilta erityishuomiota. Vettä kuluu paljon vilvoitteluun ja juomavesi pidetään raikkaana. Suurin osa Ranuan eläinpuiston asukeista on arktisen alueen eläimiä.

Kesäkeleihin on keksitty erilaisia helpotuksia, jotka ovat selkeästi eläinten mieleen.

Eläintenhoitajien tiimivastaava Miia Varanka sanoo, että eläimille valmistetaan erilaisia jäätelöitä. Veteen on jäädytetty lajikohtaisia herkkuja, joista eläimet ovat tykänneet kovasti.

– Ruokia annetaan jäisinä. Olemme tehneet erikoisjäätelöitä ja jääkarhuille on annettu omenaa, porkkanaa, vesimelonia, päärynää ja marjoja jäädytettynä, Varanka kertoo.

Myös ruskeakarhut ovat päässeet nauttimaan samanlaisista herkuista. Eläimet ovat jopa oppineet odottamaan herkkuhetkiä. Ainakin jääkarhut osaavat jo hyvissä ajoin odottaa päivittäistä jätskiannostaan.

Lihansyöjille jäätelöön on laitettu myös proteiinia.

– Jätskin sisällä on tipuja ja hiiriä, Varanka selvittää.

Kesässä parasta: Suihku ja pulikoiminen

Helpotusta tukalaan kuumuuteen ja trooppisiin öihin on eläinpuistossa tarjoiltu päivittäin ja eläimet riehaantuvatkin varjossa lekottelun ohessa myös leikkimään vedellä. Esimerkiksi jääkarhuilla on molemmissa aitauksissaan isot uima-altaat, joissa ne tykkäävät lotrata.

– Jääkarhuilla on myös mahdollisuus käydä viileässä sisäpesässä paksujen betoniseinien suojassa päikkäreillä, eläintenhoitajien tiimivastaava Miia Varanka sanoo.

Myös esimerkiksi villisiat ja hirvet ovat päässeet kesäkeleillä viilentymään suihkuun. Hirvien aitaukseen on asennettu sadettimia hellettä helpottamaan.

– Hirvet voivat seistä töröttää suihkun alla. Myös jääkarhuilla on suihkumahdollisuus, Varanka jatkaa.

Vaikka kesä on vielä käsillä, osa eläimistä valmistautuu jo talveen. Esimerkiksi ruskeakarhuille loppukesä on ravinnon hankkimisen kannalta tärkeää aikaa. Talviunta varten karhut tarvitsevat paksun rasvakerroksen ihon ja sisäelinten ympärille.

Lue seuraavaksi