Kuvanveistäjä Eero Hiironen on kuollut 80-vuotiaana

Professori Eero Hiironen oli yksi Suomen tuotteliaimmista kuvanveistäjistä. Hän sai inspiraationsa erityisesti vedestä ja suomalaisista järvistä.

kulttuuri
Ylävedet-veistoksen juhlaa vietettiin Ähtärissä Eero Hiirosen syntymäpäivänä kesäkuussa 2018. Eero Hiirosen vierellä vaimo Tuula.
Ylävedet-veistoksen juhlaa vietettiin Ähtärissä Eero Hiirosen syntymäpäivänä kesäkuussa 2018. Eero Hiirosen vierellä vaimo Tuula.Timo Ahopelto/Ähtärin kaupunki

Taiteilija, professori Eero Hiironen on kuollut. Hiironen menehtyi maanantaina 30. heinäkuuta 80-vuoden ikäisenä pitkäaikaiseen sairauteen.

Eero Hiironen oli yksi Suomen tuotteliaimmista kuvanveistäjistä. Hänen teoksiaan on lukuisissa julkisissa kokoelmissa ja museoissa, ja veistosmonumentteja kymmenissä kaupungeissa. Yksityisnäyttelyitä hän järjesti vuodesta 1962 lähtien.

Tasavallan presidentti myönsi Hiiroselle professorin arvonimen vuonna 1990.

Luonto ja vesi inspiraationa

Eero Hiironen tunnetaan heijastusten ja liikkeen kuvaajana. Erityisesti vesi ja suomalaiset järvet olivat hänen inspiraationsa lähteenä. Useissa teoksissaan hän kuvasi veden muotoja ja heijastuksia.

Hiirosen kotisivuilla (siirryt toiseen palveluun) todetaan, miten syvä ymmärrys puhtaan veden merkityksestä pakotti taiteilijan luomaan teoksia, jotka kertovat luonnon kauneudesta ja haavoittuvuudesta.

Teoksillaan Hiironen halusi herättää katsojat muun muassa pohtimaan elämälle välttämättömän puhtaan veden riittävyyttä.

Taiteilijalle tyypillisiä materiaaleja olivat haponkestävä teräs, lasi, pronssi, alumiini ja peilit. Peilipintojen kautta Hiirosen teokset heijastavat ympäristöään.

Huittisissa vuonna 1938 syntynyt Hiironen eli ja vaikutti Ähtärissä. Suomenselän luonto oli hänelle tärkeä ja näkyy hänen teoksissaan.

Professori Eero Hiirosen Ylävedet-veistos Ähtärissä.
Professori Eero Hiirosen Ylävedet-veistos Ähtärissä.Timo Ahopelto/Ähtärin kaupunki

Veden vuodet

Ähtärissä sijaitsee Hiirosen vuonna 1974 perustama Pirkanpohjan taidekeskus. Taidekeskuksen Punainen talo valmistui vuonna 1995 Eero Hiirosen teoskokoelman ympärille. Pirkanpohjan taidekeskuksessa on syyskuun alkuun asti avoinna taiteilijan retrospektiivinen 80-vuotisjuhlanäyttely Veden vuodet. Näyttelyn uusimmat maalaukset ovat viime vuodelta.

Kesäkuussa Ähtärissä juhlittiin Hiirosen 80-vuotispäivää avaamalla vedet virtaamaan Hiirosen Ylävedet-veistokseen. Veistos on Ähtärin asutuksen muistomerkki. Taiteilija puolisoineen oli mukana juhlassa.