1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. peltoviljely

Sadosta voi tulla Keski-Pohjanmaalla vielä hyvä, mutta kunnon sateet tekisivät terää

Keskipohjalaisilla pelloilla eletään kesän sadon osalta ratkaisevia päiviä. Tilojen ja peltolohkojen välillä olosuhteet vaihtelevat suuresti.

peltoviljely
Pelto.
Mika Kokkosen pelloilla väri vaihtelee kuivuuden mukaan.Kalle Niskala / Yle

Keski-Pohjanmaalla sadosta näyttää tulevan parempi kuin Etelä-Suomessa, koska pellot ovat monin paikoin savi- ja turvepohjaisia ja kosteus nousee paremmin kasvien saataville.

Kasvituotannon asiantuntija Jari Tikkanen ProAgriasta sanoo, että kuivuuden lopulliset haitat selviävät vasta kun sato on korjattu.

– Tässä vaiheessa tilanne ei ole Keski-Pohjanmaalla kovin paha, vaikka vaihtelut ovat suuria jopa tiloilla ja peltolohkojen välillä.

Herkästi kuivuvilla pelloilla haitat ovat suuremmat kuin eloperäisillä, raskaammilla mailla.

Viljoihin sateella ei Tikkasen mukaan ole enää kovin paljon vaikutusta, säilörehuun paljonkin. Kasvukautta on vielä jäljellä, ja kolmas sato on korjaamatta.

– Hyvät ukkoskuurot tekisivät hyvää säilörehusadolle.

Kannuksen Yli-Viirteellä viljelevän Mika Kokkosen ensimmäinen säilörehusato jäi kuivuuden takia puoleen. Toisesta tuli sateen ansiosta lähes normaali. Nyt Kokkonen odottaa sadetta kolmannen kanssa.

Viljaa pellolla.
Ohra kasvaa.Kalle Niskala / Yle

Viljojen suhteen Kokkonen on huolissaan. Satotoiveissa on valtavat lohkokokohtaiset erot: sato riippuu paljon maalajeista ja siitä, miten ne kestävät kuivuutta. Jyvät jäävät kuivilla alueilla pieniksi, kun taas kosteilla lohkoilla näyttää jopa todella hyvältä.

Takana on kaksi huonoa kesää. Kaksi vuotta sitten sato oli niin surkea, että vilja loppui jo uudeltavuodelta. Viime vuonna viljaa tuli, mutta sitä sai kuivata kauan.

– Jos vielä tulisi vettä ja puintipoudat, niin viljaa tulisi ihan hyvin, sanoo Mika Kokkonen.

Sääennusteissa pyörivät ukkoskuurotkin olisivat kaksipiippuinen juttu: nurmelle ihanteellisia, mutta viljat ne löisivät lakoon.

Pro Agrian mukaan Pohjois-Pohjanmaalla rehua saadaan riittävästi. Sen sijaan Etelä-Pohjanmaalla huono rehusato saattaa tuoda ensi talveksi rehupulan. Ostorehuun turvautuminen voi merkitä viljelijälle kymmenien tuhansien eurojen taloudellisia tappioita. Jos rehua ei tule riittävästi, se merkitsee myös monella tilalla karjan vähentämistä talven ajaksi.

Lue seuraavaksi