1. yle.fi
  2. Uutiset

Mahtava Kymijoki virtasi puoliksi piilossa - nyt sen varrelle rakennetaan 25 kilometriä pitkä reitti, jossa riittää portaita ja polkuja

Suunnitteluvaiheessa Kouvolan uudelle ulkoilureitille haettiin vertailukohteita Saksasta ja Amerikasta

Kuntoreitit
Pyöräilijä Kymijoen ulkoilureitillä
Pyry Sarkiola / Yle

Etelä-Suomen pisimmän joen, Kymijoen rantamaisemia aiotaan lähivuosina käyttää aiempaa enemmän ulkoiluun ja liikuntaan.

Kouvolan kaupunki rakentaa parhaillaan 25 kilometrin mittaista ulkoilureittiä, joka muodostaa yhtenäisen lenkin kaupungin keskustan sekä Korian ja Kuusankosken taajamien kautta.

Jatkossa Kymijoen rannoille Kouvolassa pääsee muun muassa murskepintaisia polkuja sekä kestopuisia kävelysiltoja, pitkospuita ja portaita pitkin.

Kaupunki uskoo Kymijoen ulkoilureitin antavan uuden ulottuvuuden joen virkistyskäytölle.

– Veneilijät kyllä tietävät, miten hieno joki Kouvolassa on ja miltä sen rannat näyttävät. Uudella reitillä siitä pääsevät nauttimaan muutkin, sanoo Kouvolan viherpäällikkö Jouni Dahlman.

Tavoitteena on, että lisää ulkoilureittejä olisi myös vuoden 2019 asuntomessuvieraiden käytössä Korialla.

Jouni Dahlman

Valtaosa Kymijoen rantoja myötäilevästä kehämäisestä lenkistä on jo olemassa, uusia uria rakennetaan noin viiden kilometrin matkalle lähinnä Kuusankoskella.

Lisäksi reitti saa yhtenäisen graafisen ilmeen mukaisen viitoituksen ja muun muassa opastauluja, jotka kertovat alueen luonnosta ja historiasta.

Ulkoilureitin toteutuminen vastaa monen toiveeseen Kouvolassa ja sen lähiympäristössä. Varsinkin Kuusankoskella on vuosien ajan toivottu Kymijoen läheisyyteen palveluja sekä jokimaiseman helpompaa saavutettavuutta.

Uutta reittiä on jo, lisää ensi vuonna

Kaupungin tavoitteena on, että reitti tulisi niin kuntoilijoiden, lapsiperheiden kuin työmatkailijoidenkin suosioon.

Viherpäällikkö Jouni Dahlmanin mukaan reitistä halutaan tehdä sellainen, että sitä pitkin voi myös pyöräillä – ainakin jos varautuu välillä taluttamaan.

– Helppo pyöräreitti siitä ei tule. Rannat ovat paikoitellen jyrkkiä ja korkeuserot suuria, joten reitille on pakko rakentaa portaitakin.

Vaikka reitilllä pääsee kulkemaan jo nytkin, varsinaisesti se avataan yleisölle vuonna 2020.

Kymijoen ulkoilureitin puinen kävelysilta
Kymijoen ulkoilureitin uusin rakennettu osuus kulkee vajaan kilometrin matkan Niskalanrannassa Kuusankoskella. Näkymä joelle on pysytellyt piilossa katseilta tähän saakka.Pyry Sarkiola / Yle

Senkin jälkeen reitin kehittäminen jatkuu. Suunnitelmissa on tehdä esimerkiksi rantautumispaikkoja melojille, onkilaitureita sekä varata paikkoja kahvilatoiminnasta kiinnostuneille yrittäjille.

Vaiheittain rakennettavalle reitille uutta uraa on jo ehtinyt valmistua tänä kesänä Kuusankoskelle maisemaan, joka aiemmin on ollut ohikulkijoiden katseilta piilossa.

Ulkoilureitin rakentamisesta kertova kyltti
Pyry Sarkiola / Yle

Seuraavat uudet osuudet rakennetaan vajaan vuoden kuluttua keväällä Korialle.

– Tavoitteena on, että Kymijoen ylittävän Korian sillan läheisyyteen tulevat rantareitit olisivat myös vuoden 2019 Korian asuntomessuvieraiden käytettävissä, sanoo Dahlman.

Ulkoilua ja historiaa

Kymijoen ulkoilureittiä (siirryt toiseen palveluun)on suunnitteluvaiheessa kutsuttu myös kehäreitiksi, jollaisia on toteutettu muuallakin Suomessa ja maailmassa.

Kymijoen reitin suunnittelu pohjautuu maisema-arkkitehti Minna-Maija Sillanpään vuonna 2015 Aalto-yliopistolle tekemään diplomityöhön (siirryt toiseen palveluun).

Työssään Sillanpää vertaili Kymijoen reitin toteuttamismahdollisuuksia Jyväskylän Jyväsjärven 14 kilometrin Rantaraitin (siirryt toiseen palveluun) toteutukseen sekä Saksassa Ruhrin teollisuusalueella sijaitsevaan, yli 200 kilometrin mittaiseen Emscher Park Radweg (siirryt toiseen palveluun) -reitistöön ja Yhdysvalloissa sijaitsevan Atlanta Beltline (siirryt toiseen palveluun)n yli 30 kilometrin reittiin.

Airo joessa
Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Uudellamaalla virtaava Kymijoki on Etelä-Suomen pisin joki, noin 200 kilometriä.Pyry Sarkiola / Yle

Molemmat ulkomaiset esimerkit yhdistävät puistoja ja kertovat alueidensa teollisesta historiasta.

– Ei niitä Kymijoen reitin malleiksi tai esikuviksi voi mielestäni sanoa, mutta kyllä niistä ideoita voi löytää Kymijoen reitin toteuttamiseksi, määrittelee Minna–Maija Sillanpää.

Myös Kymijoen ulkoilureitti kulkee alueen teollisuuden ja sotahistorian kannalta merkittävillä paikoilla kuten Kuusankosken teollisuusmaisemassa sekä Korian ja Kouvolan Alakylän joenrannoilla.

Kuusankoskella reitti hipoo muun muassa vanhaa Kymin paperitehdasaluetta ja Alakylässä Kustaan sodan 1700-luvun lopun tapahtumapaikkoja.

Kimolan kanavalta Kymijoelle

Kouvolan suunnitelmien Kymijoen ulkoilureitistä toivotaan myös houkuttelevan yrittäjiä reitin varrelle tulevina vuosina.

Yrittäjänä, mutta myös valtakunnallisena yritysneuvojana ELY-keskusten YritysSuomi -palvelussa toimiva Tuula Kalpa näkee Kymijoessa vielä paljon hyödynnettävää.

– Esimerkiksi Kimolan kanava voi valmistutttuaan lisätä kiinnostusta myös Kymijoelta saatavia palveluja kohtaan. Kauppa-, kioski ja kahvilapalveluille on varmasti kysyntää tulevaisuudessa.

Kimolan kanavasta on tulossa Suomeen uusi veneilyreitti, joka yhdistää Päjänteen ja Kymijoen. Kanavan uudistustöiden ja harvinaisen veneilytunnelin on määrä valmistua vuoden 2019 lopulla.

Kalpan mielestä Kouvolassa ei vielä ole osattu ottaa hyötyjä irti veden läheisyydessä yrittämisestä.

– Sen sijaan esimerkiksi Lappeenrannassa Saimaan läheisyys näkyy vilkkaana kahvilakulttuurina.

Tuula Kalpa
Mielen ja kehon hyvinvoinnin yrittäjä ja yritysneuvoja Tuula Kalpa vinkkaa Kymijoen rannoilla liikkuvia pysähtymään hetkeksi vaikka kesken hikilenkikin ja nauttimaan maisemista.Pyry Sarkiola / Yle

Yritysneuvojan työnsä lisäksi Tuula Kalpa toimii yrittäjänä itsekin Kymijoen rannalla. Hän järjestää työpaikoille työkykypäiviä viemällä ihmisiä rauhoittumaan ja rentoutumaan metsä– ja jokimaisemiin.

Kalpa vinkkaakin, mitä Kymijoen maisemista voi saada niin leppoisa sunnuntaikävelijä kuin himokuntoilijakin.

– Olisi hyvä pysähtyä välillä hetkeksi katsomaan ja kuuntelemaan. Siinä voi samalla vaikka verrytellä ja nauttia siitä luonnosta, mikä meillä täällä on.

Lue seuraavaksi