Muutto ensimmäiseen omaan kotiin edessä? – Kokosimme vinkkejä yksin muuttaville nuorille

Uset nuoret muuttavat tulevana syksynä asumaan yksin ensimmäistä kertaa. Listasimme asioista, joihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun asuu vuokra-asunnossa.

1

Raha on yksin muuttavan ensimmäinen huolenaihe

Moni muutto alkaa yleensä käytännön asioiden selvittämisestä.

– Ensimmäinen kysymys yleensä on, että minkälaisia tukia voisin saada ja paljonko minä voisin niitä saada, palveluasiantuntija Tiina Kärki Kelasta kertoo.

Kelan lisäksi vuokranantajat voivat tarjota neuvoja nuorille muuttajille. Heillä on kokemusta, mihin nuoret yleensä apua ja tukea tarvitsevat.

Muuttajan muistilistoja on tarjolla paljon. Esimerkiksi Kela on toteuttanut verkkosivuillaan testin, jolla voi kokeilla oletko valmis muuttamaan omaan kotiin (siirryt toiseen palveluun) (Kela). Myös Nuorisoasuntoliitto ry on laatinut nuorille oman Asumisen ABC (siirryt toiseen palveluun) -oppaan (Nuorisoasuntoliitto ry).

Omaan asuntoon muuttaminen alkaa vuokrasopimuksen allekirjoittamisella. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

2

Osoitteenmuutos tuo postit uuteen kotiin

Muuttoilmoitus (siirryt toiseen palveluun) (Posti) on tärkeä muistaa tehdä hyvissä ajoin. Osoitetiedot voidaan päivittää samalla ilmoituksella väestörekisteriin ja Postille.

Osoitteenmuutoksen voi tehdä toistaiseksi voimassa olevana tai määräaikaisena.

– Meillä vuokrasopimuksen tehdessä tiedot päivittyvät myös isännöitsijälle ja taloyhtiölle, kertoo sosiaali-isännöitsijä Jaana Leppänen Kiinteistö Oy Kajaanin Pietarista.

Oikea osoite on tärkeä kotikunnan vaihtuessa, sillä osa palveluista kuuluu kunnan asukkaille. Ongelmaa voi tulla esimerkiksi julkisen liikenteen kausikorttien ja terveydenhoitopalveluiden kanssa, jos kotiosoite on muualla.

Osoitteenmuutoksen voi tehdä Postin sivuilla. Kuva: Yle

3

Ilman sähköä on vaikea kokkailla

Sähkösopimus kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Käyttösähkön voi kilpailuttaa ja tilata valitsemaltaan yhtiöltä. Sähkönsiirrosta vastaa kuitenkin asuinpaikan sähköverkon ylläpitäjä.

Jos sähkösopimuksen tekeminen menee viimeisille päiville ennen muuttoa, saatetaan siitä periä lisämaksua kiireellisyyden vuoksi.

– Sähköä säästää, jos kytkee pois päältä turhat laitteet pois, joita ei käytä, kuten esimerkiksi tietokone. Talviaikaan ei kannatta pitää kaikkia valoja koko ajan päällä, Jaana Leppänen opastaa.

Sähkölaitteiden virrankulutus ja kunto kannattaa tarkastaa muutettaessa. Samoin niiden turvallisuusohjeet.

Jos sähkölaitteen kunto askarruttaa, voi ottaa yhteyttä esimerkiksi huoltoyhtiöön, vuokranantajaan tai isännöitsijään.

Asunnon sähkölaitteiden kunto kannattaa tarkastaa ennen muuttoa. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

4

Koti- ja vastuuvakuutus korvaa vahinkoja

Vakuutus antaa turvaa. Vakuutuksia on erilaisia ja niitä saa useista eri yhtiöistä.

Irtaimistolle kannattaa ottaa oma vakuutus, joka turvaa omaisuutta kodin sisällä. Arvotavaroille ja keräilyesineille vakuutusta voi kysyä erikseen.

Vakuutuksia voi ottaa kodin, irtaimiston, matkustelun, liikennevälineiden ja tapaturmien varalle. Vakuutus voi olla edullisempi, jos keskittää eri vakuutukset samaan yhtiöön.

Osa asunnon irtaimistosta kuuluu kuitenkin asunnon omistajan vastuulle.

Periaatteessa asunnossa kiinteästi olevat laitteet, kuten liesi, liesituuletin, jääkaappi, pakastin, saunankiuas ja ilmastointilaitteet sekä niiden huolto ovat kiinteistön omistajan vastuulla. Niiden siivoaminen ja peruskunnossapito kuuluvat asukkaalle.

Useat vuokranantajat vaativat, että vuokralainen ottaa kotivakuutuksen. Kuva: AOP

5

Säännöllinen siivous pitää kodin kunnossa

Hyvän vuokratavan mukaan vuokralaisen on hoidettava asuntoa huolellisesti. Osa huolellista hoitoa on asunnon säännöllinen siivoaminen sekä puhtaanapito.

Siivoukseen kuuluvat esimerkiksi imurointi, moppaaminen, pintojen pyyhkiminen ja petivaatteiden sekä mattojen kopistelu.

– Asunto tulisi siivota niiden ohjeiden mukaan, mitä vuokranantajalla on, Jaana Leppänen Kiinteistö Oy Kajaanin Pietarista sanoo.

Kiertäviä asukkaiden tehtäviä voivat olla myös liputukset, lumityöt ja nurmikon leikkaus.

Työn verotusta laskemalla ja kotitalousvähennystä kasvattamalla naiset voisivat tehdä kotitöiden sijaan enemmän palkkatyötä, Evan raportissa arvioidaan. Kuva: AOP

6

Äänet kuuluvat elämään

Kotona saa ja kannattaa juhlistaa asoita, jotka tuovat väriä arkipäivien aherrukseen. Juhlakäytännöt kannattaa kuitenkin miettiä etukäteen: mihin aikaan, miten ja kuinka suurella porukalla kotona voi juhlia.

Joissakin taloyhtiöissä voi olla tapana, että juhlista ilmoitetaan etukäteen naapureille. Ilmoitus ei kuitenkaan ohita järjestyssääntöjä.

– Usein nuoretkin toivovat rauhaa asumiselle. Jokaisella on silti oikeus käydä suihkussa ja vessassa sekä laittaa ruokaa yöllä, Jaana Leppänen kertoo.

Vuokranantajan ja vuokralaisen vastuita sekä velvollisuuksia säätelevät huoneenvuokralain lisäksi myös kaupungin ja kiinteistön järjestyssäännöt.

Useimmissa kerrostaloissa hiljaisuus on iltakymmenestä aamuseitsemään. Kuva: AOP

7

Vastuu ei lopu vuokrasopimuksen irtisanomiseen

Loppusiivous on tärkeää hoitaa kunnolla, jotta ylimääräiseltä työltä ja kuluilta vältyttäisiin.

– Joskus käy niin, että nuori on lähtenyt, eikä ole siivonnut ollenkaan. Se tulee kalliiksi, kun asunto joudutaan siivouttamaan, Jaana Leppänen Kiinteistö Oy Kajaanin Pietarista kertoo.

Loppusiivoukseen kuuluu esimerkiksi ikkunoiden pesu, liesituulettimen ja ilmanvaihtokanavien puhdistaminen, jääkaapin ja pakastimen sulattaminen ja pesu sekä lieden pesu. Myös niiden takaa pitäisi metsästää jokainen villakoira.

– Varsinkin lähtövaiheessa tulisi vetää liesi kokonaan pois paikaltaan ja pyyhkiä sivulta ja alta, Leppänen neuvoo.

Jotkut vuokranantajat käyttävät muistilistoja, joiden perusteella on helppo tarkastaa tehdyt siivoukset. Samalla lomakkeella voidaan velvoittaa uutta asukasta tekemään muuttotarkastus.

Tällä tarkastuksella uusi asukas hyväksyy asunnon kunnon. Siksi mahdolliset viat ja puutteet kannattaisi tarkastaa mahdollisimman perusteellisesti ennen lomakkeen allekirjoittamista.

Jaana Leppäsen mukaan lieden tauksen puhdistaminen kuuluu loppusiivoukseen. Kuva: Jarmo Nuotio