Pohjavedet laskeneet paikoitellen lähes puoli metriä alle keskiarvon – Hydrogeologi pihakaivon käyttäjälle: Lyhennä suihkuja ja kastele piha vain yöllä

Suomen ympäristökeskuksen hydrogeologin mukaan pohjavesien pinnat saattavat laskea ennätyksellisen alhaalle.

pohjavesi
Kaivo siirtolapuutarhapalstan pihalla.
"Jos kastelee vaikka pihaa ja pensaita, niin tekee sen aamuyöllä."Kyösti Vaara / Yle

Suomen etelä- ja lounaisosissa sekä Keski-Suomessa monin paikoin pohjavesien pinnat ovat laskeneet kuivuuden takia 10–45 senttimetriä alle ajankohdan keskimääräisen tason.

Suomen ympäristökeskuksen hydrogeologi Mirjam Orvomaa kertoi Yle Radio Suomen päivässä, että maan pohjoisosissakin pohjavedet ovat laskeneet 10–40 senttiä alle keskimääräisen tason.

Orvomaan mukaan nämä lukemat koskevat pieniä pohjavesimuodostumia. Suurissa muodostumissa pohjaveden taso on noin 10–15 senttiä alle keskiarvon.

Jotkut vesilaitokset ovat jo antaneet suosituksia, että vedenkäyttöä olisi syytä rajoittaa. Orvomaan mukaan tällaisia suosituksia on annettu nyt muutamina vuosina, koska sään ääri-ilmiöt kuten sateettomat jaksot ovat lisääntyneet.

Vedenkäyttöön kannattaa kiinnittää huomiota

Orvomaa neuvoo pihakaivojen käyttäjiä lyhentämään suihkuja, vähentämään veden viihdekäyttöä sekä pihojen kastelua veden riittämisen turvaamiseksi.

– Jos kastelee vaikka pihaa ja pensaita, niin tekee sen aamuyöllä. Eivät kasvit keskellä päivää pysty sitä vettä hyödyntämään, kun se haihtuu kaikki pois, Orvomaa sanoi.

Hänen mukaansa maaperä on nyt niin kuivaa, että se haittaa mahdollisten sadevesien imeytymistä. Siksi tarvittaisiin pitkä sadejakso, jotta se vaikuttaisi pohjavesien pintatasoihin.

Jos sadejaksoa ei tule, niin Orvomaa pitää mahdollisena, että pohjavesien pinnat laskevat ennätyksellisen alhaalle tänä kesänä.