Lämpimät yöt ja auki olevat ikkunat lisäävät häiritsevää mopoilua: "Selvästi aistii sen, että kansalaisilla alkaa olla mitta täynnä"

Ihmiset pyytävät poliisia puuttumaan eniten kovaääniseen mopoiluun ja autoista kantautuvaan musiikkiin. Myös uimarannoilla on aiempaa enemmän häiriöitä.

järjestyshäiriöt
Poliisi irrottaa rekisterikilpeä moposta
Toni Pitkänen / Yle

Ihmisiltä on tullut aiempaa enemmän valvontapyyntöjä poliisille poikkeuksellisen kesän vuoksi. Niitä on tehty Itä-Suomen poliisille tänä vuonna yli 400.

Komisario Pekka Koistinen arvioi, että poikkeuksellinen kesä on kasvattanut pyyntöjen määrää edellisvuosiin verrattuna. Suurin osa pyynnöistä koskee ilta- ja yöaikaan häiritsevää mopoilua ja toiseksi eniten poliisia pyydetään puuttumaan ilta- ja yöaikaan autostereoiden meluun.

– Kun on lämpimiä kesäiltoja ja öitä, niin häiriköt ovat liikkeellä ja ollaan pitkään yöhön. Viime yönäkin tuli 10–15 ilmoitusta, niin ne koskevat 80-prosenttisesti häiritsevää mopoilua tai autoilua.

Meidän keinoillamme tämä ei lopu.

Pekka Koistinen

Helteellä ihmiset pitävät öisin ikkunat auki, joten melu häiritsee tavanomaista enemmän, Koistinen selittää. Hänen mukaansa ihmiset alkavat olla kurkkuaan myöten täynnä.

– Selvästi aistii sen, että nyt alkaa olla kansalaisilla mitta täynnä. Olisi mukava nukkuakin öitä ja eikö tälle voisi tehdä mitään.

Hänen mukaansa poliisin kannalta tilannetta vaikeuttaa se, että häiritsevästä liikennekäyttäytymisestä tehdään ilmoituksia eniten viikonloppuisin ja iltaisin, jolloin poliisilla on muissakin tehtävissä kiirettä.

– Resursseja on rajallisesti ja sitten kun meillä on aikaa katsastaa tilannetta, niin se on jo mennyt ohi. Meidän keinoillamme tämä ei lopu.

"Mitä olisitte itse mieltä, jos..."

Komisario Koistinen on itsekin yrittänyt vaikuttaa mopoileviin nuoriin, jotta he ottaisivat huomioon muut ihmiset.

– Olen itsekin puhunut takavuosina muutaman nuoren kanssa ja kysynyt, mitä itse olisitte mieltä, jos teidän takapihallanne huudatettaisiin mopoa. He sanoivat jotakin siihen suuntaan, että eihän kukaan silloin voisi nukkua. No niinhän se on.

Nuorten kohdalla poliisi vetoaa erityisesti vanhempiin, jotta he puuttuisivat tilanteeseen. Pääsääntöisesti lasten vanhemmat ovat olleet Koistisen mukaan ymmärtäväisiä ja yhteistyöhaluisia.

Kolmanneksi eniten poliisia pyydetään puuttumaan häiritsevään käyttäytymiseen esimerkiksi uimarannoilla, mitä viime kesänä ei esiintynyt juuri lainkaan. Näihin tapauksiin liittyy Koistisen mukaan pääsääntöisesti päihteiden käyttö.

– Kaupunkien toreilla ja keskustoissa tietyissä paikoissa soitetaan hätäkeskukseen, että siellä liikkuu päihtyneiden porukoita, jotka häiritsevät.

Poikkeukselliset säät toivat poikkeukselliset tehtävämäärät

Poliisi pyrkii ohjaamaan ihmisiä oikeanlaiseen käyttäytymiseen ja pelisääntöjen noudattamiseen ensisijaisesti neuvoin, käskyin ja kehotuksin. Erityisesti nuorten kohdalla kyse on Koistisen mukaan monesti ajattelemattomuudesta ja joskus myös tietämättömyydestä. Usein jo keskustelu tuottaa hedelmää, mutta jos se ei auta, poliisi tehostaa neuvoja rike- tai päiväsakolla.

Itä-Suomen poliisille tuli vuoden ensimmäisellä puoliskolla yhteensä runsaat 55 000 hälytystehtävää, joista puolet on poliisipartioiden oma-aloitteisesti suorittamia valvontatehtäviä. Osa näistä oma-aloitteisista valvontatehtävistä on kulloiseenkin ajankohtaan liittyviä teemavalvontatehtäviä, kuten rattijuopumusvalvontaa tai turvalaitteiden käytön valvontaa.

Hälytystehtäviä on Koistisen mukaan hivenen enemmän kuin viime vuonna, vaikka viiden viime vuoden aikana niiden määrä on ollut laskusuunnassa.

– Kevät ja kesä ovat olleet poikkeuksellisia kelien suhteen ja se näkyy myös hälytystehtävien määrässä.