Kuivuus korventaa myös Saksan peltoja: "Tällaista ei ole nähty koskaan"

Myös Saksassa joudutaan teurastamaan lehmiä rehun puutteessa.

Saksa
Viljapuimuri pellolla ilmakuvassa.
Maanviljelijä pui viljapeltoa Hildesheimissä, Pohjois-Saksassa 23. heinäkuuta.Julian Stratenschulte / AFP

Kuiva ja kuuma kesä koettelee myös Saksan maataloutta. Maan eteläosassa sademäärät ovat olleet suunnilleen normaalit, mutta Pohjois-Saksassa satonäkymät ovat surkeat.

– Huhtikuun jälkeen ei ole satanut juuri lainkaan. Tällaista ei ole nähty koskaan, sanoo Juliane Stein maatalousyhtiö Agro Bördegrünistä, joka toimii Magdeburgin seudulla noin 150 kilometriä Berliinistä länteen.

Steinin mukaan kuivuudesta puhutaan jo elinkeinoa uhkaavana luonnononnettomuutena. Virallisesti kuivuus julistetaan Saksassa luonnononnettomuudeksi silloin, jos vähintään 30 prosenttia vuoden sadosta tuhoutuu kuivuuden vuoksi.

Tämänhetkisten arvioiden mukaan viljasato on jäämässä noin 18 prosenttia normaalia pienemmäksi. Saksan viljelijäjärjestön mukaan tappiot ovat miljardien luokkaa.

Kuivin kesä ainakin 15 vuoteen

Saksan ilmatieteen laitoksen mukaan on ainakin 15 vuotta siitä, kun maassa on viimeksi koettu yhtä kuiva ja kuuma kesä. Ilmiö sopii yhteen ilmastonmuutokseen liittyvien ennusteiden kanssa.

Meteorologi Thomas Endrulat sanoo kuitenkin, että yhden poikkeuksellisen vuoden perusteella ei vielä pidä tehdä johtopäätöksiä.

– Näemme kasvavan määrän lämpöaaltoja, kuten aiemmin on nähty ankaria talvia tai runsaita sateita. Ilmiöt mahtuvat kuitenkin Keski-Euroopan sään vaihteluväliin, arvioi Endrulat.

Saksan eteläosassa sademäärät ovat olleet tänä vuonna suunnilleen normaalit. Sen sijaan Pohjois-Saksassa kuivuus uhkaa satoa muun muassa vilja-aittana tunnetussa Saksi-Anhaltin osavaltiossa.

Maissi yltää polviin saakka

Viljan lisäksi myös perunan, rapsin, maissin ja sokerijuurikkaan sato näyttää niukalta. Sen sijaan hedelmät ovat auringonpaisteessa kasvamassa tavallista isommiksi.

–Maissinvarret ovat polvenkorkuisia, kun niiden pitäisi olla näihin aikoihin yli kaksimetrisiä. Tähkät ovat pieniä tai niitä ei ole lainkaan, kertoo Stein.

Myös rehu on käynyt vähiin ja kallistunut. Useat maitotilalliset ovat ryhtyneet myymään lehmiään teuraaksi. Heinäkuun kahden ensimmäisen viikon aikana teurastettujen lehmien ja hiehojen määrä kasvoi noin kymmenellä prosentilla.

Monet viljelijät ovat aloittaneet sadonkorjuun pari-kolme viikkoa etuajassa pienentääkseen tappioitaan.

Uutista korjattu 31.7.2018 kello 17.25: Korjattu sokeriruoko sokerijuurikkaaksi.

Lue myös:

Tuotantoeläimille riittänee rehua melko hyvin Pohjois-Pohjanmaalla, etelämmässä eläimiä laitettu jo teuraaksi

Ruotsin maanviljelijöille yli sata miljoonaa euroa hätäapua kuivuuskatojen vuoksi

Ennätyskuivuus tappaa villihevosia Yhdysvaltojen villissä lännessä – "Emme ole koskaan nähneet tälläistä"

Helleaalto korventaa pohjoista Eurooppaa, kuivuus riivaa viljelijöitä – myös Japanissa kuumuus tappanut kymmeniä

Loppuuko ruis ensi talvena? Ruokaturvan asiantuntija on huolissaan Pohjoismaiden viljavarannoista

Lähteet: STT, AFP