1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. helle

Valvira toivoo, että sairaalat valmistautuvat jäähdyttämään tilojaan – "Suomen lain mukaan sairaalassa ja vanhustenhuollossa saa olla 30 astetta lämmintä"

Kuumuus on koetellut sairaaloita Suomessa. Terveysalaa valvova viranomainen Valvira toivoo, että helteisiin valmistauduttaisiin tätä vuotta paremmin.

Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Sairaaloissa on paikoitellen ollut tämän kesän helteillä tukahduttavan kuuma.

Lämpötila on kivunnut muun muassa Helsingissä Meilahden sairaalassa teho-osastolla ja leikkaussaleissa jopa lähemmäs 30 astetta.

Suomen lain mukaan tilanne on vielä aivan normaali. Valviran ylitarkastaja Pertti Metiäisen mukaan vuonna 2015 eduskunnassa päätetyn asumisterveysasetuksen mukaan sisälämpötila saa sairaaloissa ja vanhusten hoitokodeissa olla maksimissaan 30 astetta. Tavallisissa kotioloissa 32 astetta.

Ylitarkastaja Metiäinen myöntää, että 30 astetta, tai lähemmäs 30 astetta, sairaalan lämpötilaksi on ylärajoilla ja liikaa pitkäkestoisesti.

– Kun tätä lakia on tehty, ei ole ehkä ajateltu, että lämpötila voisi olla näin pitkään näin korkealla, Metiäinen sanoo.

Laitosten täytyy valvoa lämpöä itse

Sairaaloiden ja laitosten pitäisi valvoa kolmenkymmenen asteen lämpörajaa Metiäisen mukaan itse.

Jos lämpötila kipuaa rajan yli, siitä voi tehdä ilmoituksen kuntansa terveystarkastajalle.

Valviralle ei voi tehdä valitusta, mutta heille on Metiäisen mukaan tämän kesän aikana tullut kymmeniä kyselyitä lämpötiloista sekä yksityisiltä että eri laitoksilta.

"Jäähdytysjärjestelmiä pitää kehittää"

Ylitarkastaja Metiäinen jäisi odottamaan Suomen lain muutosta, vaan toivoo laitoksilta ja sairaaloilta itsenäistä toimintaa sisälämpöjen laskemiseen.

– Jäähdytysjärjestelmiä voitaisiin kehittää. Sairaaloiden ja muiden laitosten pitäisi miettiä, miten tällaisiin helleaaltoihin varaudutaan tulevaisuudessa niin, että ne olisivat käytössä jo ensi vuonna, Metiäinen sanoo.