Suomalaissyntyinen Gull-Britt Nyman palasi kotiinsa Ruotsin metsäpalojen saartamaan kylään: "Mikään ei saa minua täältä enää pois"

72-vuotias Kokkolasta lähtöisin oleva Nyman evakuoitiin paloalueelta kaksi viikkoa aiemmin.

metsäpalot
Gull-Britt Nyman
Suomalaissyntyinen Gull-Britt Nyman on onnellinen, sillä hänen kotinsa säästyi liekeiltä.Mikko Ahmajärvi / Yle

KÅRBÖLE Palanut metsä on kuin punaruskea haava vihreässä maisemassa. Se halkoo mäntyjen peittämää vaaraa valtatie 84:n pohjoispuolella, noin viisi kilometriä Kårbölen pikkukylästä luoteeseen.

Kårböle sijaitsee Ljusdalin kunnan metsäpalojen leikkauspisteessä Keski-Ruotsissa. Valtava maasto- ja metsäpalo lähestyi kylää pari viikkoa sitten kolmesta suunnasta: kaakosta, koillisesta ja luoteesta.

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Asukkaat seurasivat tilannetta tarkasti mutta eivät kovin huolestuneina. Palot olivat vielä kaukana. Tai niin luultiin.

Yksi kylän asukkaista on 72-vuotias suomenruotsalainen Gull-Britt Nyman. Hän alkoi tuntea savunhajua kotipihassaan kaksi ja puoli viikkoa sitten.

– Se pisteli hengitystä ja tuntui kurkussa.

Ljusdalin palo on yksi Ruotsin kesän pahimmista maastopaloista. Kuntaa ympäröivät jäkälää kasvavat mäntymetsät, ja kuivassa kangasmaastossa palo pääsi leviämään nopeasti tuulen siivittämänä.

Maasto oli jäänyt poikkeuksellisen kuivaksi, koska kevät tuli Ruotsissa äkillisesti. Lumien sulamisvedet eivät imeytyneet maastoon vaan valuivat lähivesistöihin. Lisäksi kesä on ollut kuiva ja kuuma.

Palanutta metsää Kårbölessä.
Ljusdalin metsät ovat olleet poikkeuksellisen kuvia, koska nopeasti tullut kevät ohjasi sulamisvedet suoraan vesistöihin. Myös kesä on ollut kuiva ja kuuma.Mikko Ahmajärvi / Yle

Viranomaisten arvioiden mukaan maastoa on palanut jopa 10 000 hehtaarin alueelta. Se vastaa Kemin kunnan pinta-alaa.

Nyt Ljusdalin metsät eivät pala enää kymmenien metrien korkuisina liekkeinä vaan maaston tasalla ja kytöinä maanpinnan alla. Palot ovat yhä vaarallisia ja arvaamattomia, mutta maanantaista lähtien ne ovat olleet hallinnassa.

Vielä viikonloppuna palot olivat niin pahoja, että pelastusmiehistöt keskittyivät niiden rajoittamiseen. Nyt sammutustyöt ovat intensiivisemmässä vaiheessa, ja palomiehet liikkuvat yhä syvemmälle paloalueelle.

On kulunut tasan kaksi viikkoa siitä, kun Ljusdalin kunta päätti evakuoida Kårbölen satakunta asukasta.

Gull-Britt Nyman kuuli evakuoinneista keskiviikkona 18. heinäkuuta radiosta ja sai sen jälkeen tiedon tekstiviestillä puhelimeensa.

Hänen oli vieläkin vaikea uskoa evakuointimääräystä, ja tavaroiden pakkaaminen tuntui oudolta.

– Minulla löi tyhjää. En tiennyt, mitä olisin pakannut. Laitoin sukkia laukkuun, mutten ymmärtänyt tilannetta.

Nymanin aikuisella tyttäreltä on mökki noin 60 kilometrin päässä Kårbölestä kaakkoon, Tallåsenissa lähellä Ljusdalin keskustaajamaa. Tytär haki äitinsä sinne turvaan.

– Hän käski minua ottamaan valokuvat mukaan, joten tein sen. Mutta jouduin ostamaan paljon tavaraa, Nyman tunnustaa.

Viimeiset evakuoidut kuljetettiin paikalta linja-autoilla torstaina 19. heinäkuuta. Tämän jälkeen Ruotsin liikennevirasto sulki kaikki Kårböleen johtavat tiet.

Ulompia tiesulkuja ovat vahtineet vapaaehtoiset, lähempänä paloja sijaitsevia poliisit.

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Nyman vietti tyttärensä luona Tallåsenissa vain muutaman päivän. Sen jälkeen savu ajoi heidät Knivstaan Uppsalan kupeeseen, missä tytär Hanna Bergqvist asuu perheensä kanssa.

– Olinko huolissani? Ajattelin tilannetta koko ajan. Mutta en ollut huolissani. Ajattelin, että jos pääsen takaisin, niin pääsen takaisin. Ja jos taloni palaa, niin se palaa. Sillä ei voi mitään. Toivoin vain parasta.

Nymanin mukaan lastenlasten läsnäolo auttoi pahimpaan huoleen. Etäisyys kotiin kuitenkin vaivasi, koska Uppsalasta on yli kolmensadan kilometrin matka Kårböleen.

Viranomaisten tiedotusta Nyman moittii huonoksi. Ensimmäinen tiedotustilaisuus pidettiin viikko evakuointien jälkeen, mutta Nyman ei saanut siitä tietoa.

Kun hän pääsi toiseen tiedotustilaisuuteen pari päivää myöhemmin, sen anti jäi vähäiseksi.

– He kertoivat pelastustöiden etenemisestä, mutta emme saaneet kovin paljon tietoa, Nyman kokee.

Kårbölen koti on ehtinyt tulla Nymanille rakkaaksi, vaikka hän muutti sinne vasta yli viisikymppisenä.

Kokkolasta kotoisin oleva suomenruotsalainen Nyman muutti Ruotsiin puolisonsa kanssa vuonna 1970. Nymanien tie vei miehen tehdastyön perässä ensin Fagerstaan, noin 175 kilometriä Tukholmasta luoteeseen.

Kårböleen heidät toi unelma kesäasunnosta. Internetin kiinteistösivuilta löytyi pieni talo, jonka hinta oli niin uskomattoman halpa, ettei sitä tahtonut uskoa todeksi.

– Ajattelimme, että mainoksessa oli virhe. Hinnan täytyy olla väärä. Talo maksoi 80 000 kruunua, muistelee Gull-Britt Nyman.

Vuonna 2000 ostetun talon hinta vastasi noin 8 800 euroa.

Kårbölen kylä.
Yhdenkään Kårböleläisen koti ei ole tiettävästi tuhoutunut tulipalossa. Sen sijaan kesämökkejä on palanut useampia.Mikko Ahmajärvi / Yle

Pariskunta osti talon kesäasunnoksi, mutta Nymanin mies viihtyi siellä niin hyvin, ettei tahtonut Tukholman seudulle enää lainkaan. Eläkeläisenä hän jäi asumaan Kårböleen pysyvästi.

Gull-Britt irtisanoutui omasta työpaikastaan ja seurasi perässä vuotta myöhemmin. Pari ehti viettää Kårbölessä yhdessä yli kymmenen vuotta ennen kuin mies kuoli kuusi vuotta sitten.

Tiedon evakuoinnin päättymisestä Nyman sai puhelimitse maanantaiaamuna kello kahdeksan. Kotiin voisi palata kaksi tuntia myöhemmin.

– Kyllä se vähän jännitti. Tyttäreni tuli mukaani. Meille ei ollut kerrottu, ovatko talot ehjiä tai mitään.

Kiertotie kotiin oli pitkä, sillä valtatie 84 on yhä suljettu Ljusdalista Kårböleen suuntaan. Matka kestää pieniä teitä kiertäen reilun puolen tunnin sijaan ainakin kolme kertaa pitempään.

Gull-Britt Nyman
Gull-Britt Nyman on tarkastanut kotinsa mahdollisia vahinkoja, kun hän tällä viikolla pääsi takaisin.Mikko Ahmajärvi / Yle

Gull-Britt Nymanin ilo oli suuri, kun hän näki viimein talonsa entisellään. Etuovea tosin koristi poliisin sinivalkoinen eristysnauha, mikä säikäytti hänet.

– Ajattelin, että oliko joku murtautunut taloon. Niin ei ollut. Poliisi oli käynyt tarkistamassa, ettei ketään ollut kotona ja merkannut talon tyhjäksi.

Nyman ei ole ainoa, jota Kårbölessä ja neljässä muussa evakuoidussa lähikylässä on onnistanut. Tiettävästi yksikään koti ei ole tuhoutunut palossa. Vain kesämökkejä on jäänyt liekkeihin.

Kårbölen raitilla liikkuu vain vähän ihmisiä. Kaikki eivät ole vielä palanneet, vaikka lupa on annettu.

Pihoissa näkyy kuitenkin autoja. Takaisin palanneet pysyvät sisätiloissa ja siivoavat kotejaan.

Pelastusajoneuvoja kylän läpi kulkevalla valtatie näkyy runsaasti. Ohi ajaa paloautoja, poliisiautoja, puolustusvoimien kalustoa ja ambulanssi.

Kårbölen kirkko ja paloauto.
Pelastustyöntekijät ovat tankanneet autojaan Kårbölen kirkon edustalla.Mikko Ahmajärvi / Yle

Puolustusvoimien tankkausauto on pysäköity kirkon edustalle. Se palvelee maastopaloja lähimetsissä sammuttavia pelastustyöntekijöitä, myös suomalaisia.

Kolmisenkymmentä pelastajaa Lapin, Pohjois-Savon ja Oulu-Koillismaan pelastuslaitosten ryhmistä sammuttaa paloja noin seitsemän kilometrin päässä.

Ruotsi pyysi keskiviikkona suomalaisia pelastajia jäämään sammutustöihin vielä ainakin ensi viikon perjantaihin saakka. Miehistöä on tarkoitus vaihtaa kesken operaation.

Sammutustyöt ja etenkin jälkisammutustyöt jatkuvat joka tapauksessa vielä pitkään. Voi olla, että viimeisen silauksen niille antaa vasta lumi, arvioi ruotsalainen pelastusjohtaja.

Gull-Britt Nyman on ehtinyt olla kotonaan reilun vuorokauden. Aika on kulunut paikkoja tarkistaen.

– Täällä ei ollut mitään vahinkoja, ei edes nokea!

Sen verran kodin kohtalo on jännittänyt, ja niin onnellinen Nyman on, että hänen silmäkulmansa kostuvat pariinkin otteeseen tapahtumia kerratessa.

Palo tai sen uusiutumisen mahdollisuus ei kuitenkaan pelota, vaikka sammutustöitä tehdään yhä muutaman kilometrin päässä Nymanin kodista.

– Ei yhtään! Mikään ei saa minua enää täältä pois. Niin miehenikin sanoi, kun muutimme tänne: En lähde täältä pois. He saavat kantaa minut jalat edellä ulos. Ja niinhän siinä kävi, Nyman sanoo.

Lue myös:

Pohjoispohjalaiset sammuttajat jatkavat töitä Ruotsin metsäpaloalueilla – kunto koetuksella

Lappilaispalomiehet lähtivät Ruotsiin päästämään kollegansa kotimatkalle – "Kun rakas naapuri pyytää apua, niin silloin mennään"

Yle Ruotsin Ljusdalissa: Suomalaiset palomiehet tekivät 14 tunnin päivän metsässä – "Olosuhteet ovat hankalat"