1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pelastustoiminta

Rannalle unohtuneista vaatteista voi seurata tuhansien eurojen pelastustehtävä – merivartiosto: älä mene uimaan yksin

Kadonneeksi luultu uimari aiheutti ison etsintäoperaation Kotkassa.

pelastustoiminta
Uimarin vaatteet ja kengät uimarannalla.
Kuvan vaatteet eivät liity tapaukseen.Petri Lassheikki / Yle

Uimarannalle unohtunut vaatemytty aiheutti suuretsinnät tiistaina Kotkassa. Mansikkalahden uimarannan läheisyydestä ja lähialueen saarilta etsittiin uimaria, jonka epäiltiin kadonneen.

Ohikulkijan ilmoituksesta alkaneisiin etsintöihin osallistui useita pelastuslaitoksen yksiköitä, vene ja sukeltajia sekä merivartioston vene ja helikopteri.

Kaikki päättyi kuitenkin onnellisesti, kun vaatteiden omistaja saapui paikalle Mansikkalahden uimarannalle.

Paloauto rannalla
Vaatemytty aiheutti tiistaina suuretsinnän Mansikkalahden uimarannalla Kotkassa.Sakari Saksa / Yle

Turha hälytys tehtiin vastikään myös Lappeenrannassa, jossa rannalla olijat hälyttivät pelastajat, kun neljä kaverusta ui kauaksi rannasta. Pojat uivat kuitenkin takaisin rantaan omin avuin.

"Kyse ajattelemattomuudesta"

Rannalle unohtuneet vaatteet ja tavarat aiheuttavat kymmenkunta pelastustehtävää Suomenlahden alueella vuosittain. Lämpimänä kesänä tehtävien määrä voi tosin nousta kahteenkymmeneen.

Suomenlahden merivartioston yleisjohtaja Petteri Salli arvelee, että kyse on yksinkertaisesti vain ajattelemattomuudesta.

– Tällaiset operaatiot maksavat tietysti aika paljon, kun joudutaan käyttämään helikopteria ja veneitä. Kannattaa myös muistaa, että resurssit ovat silloin pois muusta pelastustoiminnasta, toteaa Salli.

Pelastustehtävän hintahaitari tuhansista kymmeniin tuhansiin euroihin

Sallin mukaan meripelastustehtävän kustannukset vaihtelevat tuhansista jopa kymmeneniin tuhansiin euroihin, riippuen tehtävän kestosta.

Pelastustehtävän kustannukset tulevat henkilön itsensä maksettavaksi vain silloin, jos kyse on tietoisesta ilkivallasta. Sellainen voi olla esimerkiksi hätäraketin laukaiseminen ilman syytä.

Pitkään jatkuneet helteet näkyvät Suomenlahden merivartioston työmäärässä. Tehtäviä on ollut enemmän kuin kolmena edellisenä kesänä. Iltamyöhään uintiretkelle lähteville yleisjohtaja antaa käytännöllisen neuvon.

– Jos mahdollista, kannattaa mennä porukalla uimaan. Jos uit yksin, ilmoita jollekin läheiselle milloin olet palaamassa. Ja muista ottaa vaatteet mukaan rannalta.

Lue seuraavaksi