Zimbabwen valtapuolue Zanu-PF voitti parlamenttivaalit

Oppositiopuolue MDC on saanut parlamenttiin tähän mennessä reilut 41 paikkaa.

Zimbabwe
Vaalikomission työntekijöitä.
Zimbabwen vaalikomission työntekijöitä 31. heinäkuuta.Aaron Ufumeli / EPA

Eteläisen Afrikan Zimbabwessa valtapuolue Zanu-PF on saanut enemmistön ensimmäiseen Robert Mugaben syrjäyttämisen jälkeiseen parlamenttiin.

Zanu-PF saa 109 paikkaa eli reilun enemmistön parlamenttiin. Oppositiopuolue MDC puolestaan on tähän mennessä saanut 41 paikkaa.

58 paikan jakautuminen on vielä julistamatta. Parlamentin alahuoneessa on yhteensä 210 paikkaa.

Zanu-PF:n olisi voitettava 30 paikkaa lisää, jotta se saisi kahden kolmanneksen enemmistön voidakseen muuttaa perustuslakia.

Valtapuolue kahmi suuria ääniosuuksia maaseudulla. Nelson Chamisan johtama MDC taas sai äänten enemmistön useimmissa kaupungeissa.

Zimbabwen vaalikomissio julkisti parlamenttivaalien tuloksen keskiviikkona aamulla. Opposition MDC syytti vaalikomissiota tiistaina vilpistä valtapuolue Zanu-PF:n hyväksi.

Zimbabwessa äänestettiin maanantaina myös presidentin- ja paikallisvaaleissa. Niiden tulokset eivät ole vielä selvillä. Parlamenttivaalien tuloksen ennustetaan kuitenkin heijastuvan myös presidentinvaalien tulokseen.

Lisää aiheesta:

Zimbabwen oppositiojohtaja Nelson Chamisa julistautui voittajaksi presidenttikilvassa

Zimbabwen nuoret ratkaisevat maan presidentinvaalit – yli kolmannes äänestäjistä ei ole koskaan nähnyt vaaleja ilman Robert Mugabea

Valkoiset maanviljelijät pakenivat vuorille, kun Zimbabwen presidentin miehet riistivät väkivalloin heidän tilansa – nyt he aikovat kuitenkin äänestää Mugaben puoluetta

Lähteet: Reuters