1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puut

Helteinen kesä verottaa puistojen puita vielä monen vuoden ajan – "Resurssit eivät riitä kaikkien janoisten puiden kasteluun"

Helsingin kaupungille koituu kymmenien tuhansien eurojen lisäkustannus puiden ja istutusten ylimääräisestä kastelusta.

Kuva: Kari Ahotupa / Yle

Pitkään jatkunut helteinen porotus on laittanut luonnon koville. Helsingin puistoissa voi nähdä jo syksyn värejä, kun katupuiden lehvästöt ja kallioiden päällä etenkin lehtipuukasvustot ovat alkaneet muuttua keltaisiksi ja ruskeiksi normaalia aikaisemmin kuivuuden vuoksi.

Staran työnjohtaja Sami Kiema arvioi, että istutusten kastelu on teettänyt kaksinkertaisen määrän työtä normaaliin verrattuna. Myös vastaistutettuja puita joudutaan kastelemaan.

Puut tarvitsevat vettä jopa nelinkertaisen määrän normaaliin verrattuna eli noin 300 litraa vettä päivässä.

– Puiden kohdalla kastelu keskittyy vain uusimpiin istutuksiin eli parin viime vuoden aikana istutettuihin puihin, jotka ovat arimpia kuivuudelle. Resurssit eivät riitä kaikkien janoisten puiden kasteluun. Vanhemmat puut vaativat niin suuria vesimääriä, että se ei yksinkertaisesti ole mahdollista, Kiema toteaa.

Kaikki tuhot eivät näy heti

Kaupungille koituu ainakin kymmenien tuhansien eurojen lisäkustannus ylimääräisestä kastelusta.

Kukkaistutukset ja nuoret puut ovat säästyneet kastelulla, mutta kuivilla paikoilla kasvavat koivut ovat paikoin kuolleet, samoin männyt ovat vaarassa.

Kaikki tuhot eivät myöskään näy heti. Helteen heikentämät puut ovat tulevina vuosina alttiita tuholaisille ja kasvitaudeille.

– Moni puu kuolee muutaman lähivuoden aikana, koska ne heikkenevät nyt helteillä niin oleellisesti, että niille voi tulla myöhemmin muita ongelmia kuten lahottajasieniä, kasvitauteja ja tuholaisia. Niitä joudutaan sitten poistamaan, ja kyllä se maisemallisesti voi paikoin näkyä, Kiema sanoo.

Kiema arvioi, että puukuolemia voisi olla nyt jopa enemmän ilman viime syksyn ja talven runsaita sateita.