Heinäkuu oli Suomessa mittaushistorian kuumin – nyt sää viilenee päivä päivältä

Helleraja menee torstaina Etelä-Lapin korkeudella, kertoo Ylen meteorologi Toni Hellinen.

sää
Sääennusteanimaatio
Sääennusteanimaatio

Heinäkuu oli Ilmatieteen laitoksen mittaushistorian lämpimin. Koko maan keskilämpötila oli 19,6 astetta, mikä ylitti vuoden 1941 ennätyksen 0,4 asteella. Keskilämpötila oli Lapissa viisi astetta ja muualla maassa 2,5-4 astetta tavanomaista korkeampi.

Hellepäiviä oli heinäkuussa koko maan tasolla yhteensä 27. Tämä on suurin lukema sitten heinäkuun 2010, jolloin hellepäiviä oli 30.

Yksittäisistä mittauspaikoista helteisin oli Kauhavan lentokenttä, jossa hellepäiviä oli 22. Kuukauden ylin lämpötila, 33,7 astetta, mitattiin Vaasan Klemettilässä 18. heinäkuuta.

Sää viilenee viikon kuluessa

Vielä tänään on hellettä koko maassa ja monin paikoin on jopa 30 astetta. Iltapäivällä kehittyy ukkoskuuroja maan etelä- ja länsiosassa sekä Pohjois-Suomen länsiosassa.

– Torstaina Lappiin alkaa virrata viileämpää ilmaa, ja helleraja menee huomenna Etelä-Lapin korkeudella. Pohjois-Lapissa lämpötila on huomenna alta 20 astetta, sanoo Ylen meteorologi Toni Hellinen.

Perjantaina Etelä- ja Länsi-Suomessa on hellettä, mutta muualla maassa on viileämpää.

– Lauantaina ja sunnuntaina lämpötilat saattavat olla etelässä paikallisesti hellerajan tuntumassa. Pohjois-Suomessa on noin 15 astetta, Hellinen kertoo.

Tulevana yönä on suuressa osassa maata vielä yli 20 astetta, mutta viikonloppua kohden myös yöt muuttuvat viileämmiksi.

– Sateet yleistyvät viikon kuluessa, varsinkin perjantai on hyvin sateinen päivä suuressa osassa maata. Loppuviikon aikana jossain vaiheessa koko maassa tulee vettä.