1. yle.fi
  2. Uutiset

Finnair pakkopalautuksista: Viranomaisen päätökseen on voitava luottaa

Finnair vastaa vain siitä, että matkustajat pääsevät turvallisesti kohteeseen, yhtiöstä kerrotaan.

Turvapaikkapäätökset
Mielenosoitus turvapaikanhakijoiden palautusta vastaan Helsinki-Vantaan lentokentällä 4. heinäkuuta 2017.
Turvapaikanhakijoiden palautusta vastustettiin Helsinki-Vantaan lentokentällä heinäkuussa 2017.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Matkustaja poistettiin tiistaina Finnairin lentokoneesta hänen vastustettuaan samassa koneessa olleen henkilön pakkopalautusta.

Yritysten toimintaa tarkkaileva kansalaisjärjestö Finnwatch kritisoi lentoyhtiötä siitä (siirryt toiseen palveluun), että se osallistuu kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden ihmisten pakkopalautuksiin.

Tiistaisen lennon tapahtumista yhtiö ei kerro julkisuuteen. Kritiikkiin Finnairista vastataan, ettei yhtiö voi ottaa kantaa Maahanmuuttoviraston tekemään päätökseen.

– Meidän pitää luottaa siihen, että viranomainen on tehnyt oikeat riskiarviot, sanoo Finnairin viestintäpäällikkö Varpu Göös.

– Hoidamme ainoastaan sen, että meidän matkustajamme pääsevät turvallisesti kohteeseen.

Göösin mukaan vastaavia palautusta vastustavia mielenilmauksia ei Finnairin lennoilla ole aiemmin ollut.

Valtaosa palautuksista reittilennoilla

Suurin osa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista ihmisistä palautetaan sisäministeriön mukaan kotimaahansa reittilennolla.

Osa palautuksista on saatettuja, eli palautettavan ihmisen kanssa lennolla on poliiseja. Näin tehdään, jos palautettavan arvioidaan olevan vaaraksi itselleen tai muille matkustajille, kertoo poliisitarkastaja Mia Poutanen poliisin verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Finnair ei paljasta, kuinka paljon ihmisiä Suomesta on palautettu sen reittilentojen avulla. Göösin mukaan yhtiön koneita ei ole käytetty tilauspalautuslennoilla.

Brittiläinen Virgin Atlantic -lentoyhtiö ilmoitti kesäkuussa (siirryt toiseen palveluun), ettei sen lennoilla enää kuljeteta palautettavia henkilöitä.

Göösin tietojen mukaan Finnairissa ei tällaista ole harkittu. Yle ei tavoittanut Finnairin toimitusjohtajaa Pekka Vauramoa kommentoimaan asiaa.

Lue lisää:

Vihreiden Aalto: Pakkopalautukset keskeytettävä, kunnes turvapaikkaprosessin ongelmat on korjattu – "Ketään ei saa lähettää hengenvaaraan"

Vihreiden lainsäädäntösihteeri vastusti pakkopalautuksia lentokoneessa: kieltäytyi istumasta ja kuvasi tilanteen livenä somessa – poliisi poisti koneesta

Ruotsalaisnainen esti afgaanin pakkokäännytyksen ja striimasi protestinsa: "En istu alas ennen kuin hänet viedään ulos lentokoneesta!"

Lue seuraavaksi