Hyppää sisältöön

Vuoksen vedenkorkeus on historiallisen alhaalla – vesiraja on lähes sadan metrin päässä normaalista

Imatran halki virtaavan Vuoksen rannat ovat muutaman päivän ajan harvinaisen paljaina.

Vuoksen rantaviiva on nyt hyvin kaukana normaalista. Matalimmilla rannoilla vesiraja on lähes sata metriä normaalista kauempana. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Vuoksen pinta Imatralla on juuri nyt historiallisen alhaalla. Kaislat ja lumpeet makaavat kuivalla maalla. Matalimmilla rannoilla vesiraja on lähes sadan metrin päässä tavallisesta.

Kalojen on turha pyrkiä kutemiseen kasatuille rantakivikoille, sillä kivetkin paistattelevat nyt auringossa.

Vuoksen pinta ei ole ollut näin alhaalla kymmeniin vuosiin. Veden pinta laskettiin maanantain ja tiistain välisenä yönä 60 senttimetrillä.

Vedenpintaa on laskettu Fortumin Tainionkosken ja Imatran voimalaitoksen remonttien ja voimalaitoksen yläpuolella olevan kanavasillan kuntokartoituksen takia.

Voimalaitosten remontit alkoivat puolitoista vuotta sitten. Tuolloin Fortum laski vedenpintaa 40 senttimetriä, näin ollen tällä hetkellä vedenpinta on yhden metrin normaalitilannetta alempana.

Imatran uimahallin talviuimapaikalta on nyt vaikea päästä Vuokseen. Samalla ennen veden alla olevia kiviä on tullut näkyviin. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Nyt tehty 60 sentin vedenpinnan lasku kestää ylihuomiseen perjantaihin saakka, jolloin Fortum nostaa pintaa takaisin 60 senttiä. Veden alhainen pinta saattaa aiheuttaa väliaikaisia hajuhaittoja rannoilla, joilla on mutaa ja runsasta kasvillisuutta pohjassa.

Tilanne käytetään remonteissa tehokkaasti

Veden ollessa alhaalla Fortum tekee kolmen päivän aikana Imatran kanavasillan kuntokartoituksen.

– Sillan alle on saatava nosturi veden päälle. Tuon nosturin nostokori ei saa tavoittaa veteen, siksi vedenpintaa nyt laskettiin ja Vuoksen virtausta rauhoitettiin, sanoo Fortumin paikallisvastaava Erkki Luukkonen.

Samalla Fortum tekee patoprojektissa valutöitä padon kuivalla puolella.

Fortumin Erkki Luukkosen mukaan Vuoksen rannat ovat olleet pääosin puhtaita. Vesirajasta on tosin löydetty muutama polkupyörä. Kuva: Ville Toijonen / Yle
.
.