Hyppää sisältöön

Röyhkeät varkaat ryöstivät kruununjalokiviä kirkosta Ruotsissa – "Esineet ovat ainutlaatuisia"

Varkaat iskivät Strängnäsin kirkkoon keskellä päivää. Saalis on mittaamattoman arvokas, eikä sitä voi myydä.

Poliisilla on meneillään suuroperaatio Strängnäsin tuomiokirkon ryöstön selvittämiseksi. Kuva: Pontus Stenberg / EPA

Ruotsissa jahdataan kuumeisesti kahta Strängnäsin tuomiokirkon ryöstänyttä varasta. Varkaat veivät tiistaina keskellä päivää kirkosta mittaamattoman arvokkaita kultaesineitä.

Varkaat saivat saaliikseen kaksi kruunua, kullatun valtakunnanomenan ja monia muita kruununjalokiviä. Kruunut ovat kultaa, ja niissä on muun muassa vuorikristallia ja helmiä.

Esineistö on Kaarle IX:n ja hänen vaimonsa Kristiinan ajalta 1600-luvun alusta.

Strängnäsin kirkon tiedottaja Catharina Fröjd arvioi sanomalehti Aftonbladetissa (siirryt toiseen palveluun), ettei varastettujen kruununjalokivien rahallista arvoa voi määritellä, vaan ne ovat mittaamattoman arvokkaita.

Strängnäsin kirkon tuomiorovasti Christofer Lundgren sanoo uutistoimisto TT:lle, että esineistö on vakuutettu. Hänen mukaansa esineistön kulttuurihistoriallinen arvo on luonnollisesti vakuutettua arvoa huomattavasti korkeampi.

– Esineet ovat ainutlaatuisia ja hyvin tunnettuja. Niitä ei voi myydä sen kummemmin Ruotsissa kuin kansainvälisestikään, Christofer Lundgren arvioi.

Pakomatka moottoriveneellä

Silminnäkijöiden mukaan kaksi varasta iski tiistaina Strängnäsin kirkkoon puolen päivän aikaan. Varkaat nappasivat kruununjalokivet ja ryntäsivät ulos kirkosta.

Varkaat eivät käyttäneet väkivaltaa, eikä kukaan loukkaantunut.

Kaksikko poistui paikalta satamassa odottaneella moottoriveneellä. Strängnäs sijaitsee Mälaren-järven rannalla Tukholman lähellä.

Poliisilla on varkaiden löytämiseksi meneillään suuroperaatio. Varkaita etsivät poliisipartiot maissa ja vesillä. Operaatiossa on mukana myös useita helikoptereita.

Poliisin tiedottaja Thomas Agnevik sanoo sanomalehti Dagens Nyheterille (siirryt toiseen palveluun), ettei poliisi osaa arvioida, lähtivätkö varkaat itään kohti Tukholmaa vai länteen kohti Västeråsia tai Eskilstunaa.

Kaarle IX oli Kustaa Vaasan poika

Varastetut esineet olivat Kaarle IX:n hautajaisissa käytettyjä kruununjalokiviä. Hän kuoli vuonna 1611 ja haudattiin Strängnäsin tuomiokirkkoon.

Kuningas Kustaa Vaasa oli Kaarle IX:n isä.

Kaarle IX:n puoliso Kristiina kuoli vuonna 1625. Kuningatar Kristiina haudattiin puolisonsa viereen.

Varastettujen esineiden joukossa olivat molemmat kruunut sekä keskellä kuvaa näkyvä kullattu valtakunnanomena. Kuva: The Royal Armoury / Public Domain CC 3.0 BY-SA