Lapin ennätysheinäkuu oli viisi astetta tavallista lämpimämpi

Lapin mittaushistorian lämpimimpään heinäkuuhun mahtui joillakin paikkakunnilla jopa 20 hellepäivää.

helle
Lappeenrantalainen Santra Hostikka meloi sup-laudalla helteisellä Pallasjärvellä Kittilän ja Muonion rajalla keskiviikkona 18. heinäkuuta.
Lappeenrantalainen Santra Hostikka meloi sup-laudalla helteisellä Pallasjärvellä Kittilän ja Muonion rajalla keskiviikkona 18. heinäkuuta.Otto Ponto / Lehtikuva

Mennyt heinäkuu on ollut Lapin mittaushistorian lämpimin. Ilmatieteenlaitoksen mukaan se oli noin viisi astetta tavanomaista lämpimämpi. Paikkakuntakohtaiset päivän ylimmät lämpötilaennätykset rikottiin ainakin Sodankylässä ja Utsjoen Kevolla.

Ilmatieteenlaitoksen meteorologi Niina Niinimäen mukaan lämpimän heinäkuun aiheutti Suomen pohjoispuolitse kulkenut suihkuvirtaus, jonka takia maahan on virrannut idästä ja kaakosta hyvin lämpimiä ilmamassoja. Tämän luontaisen vaihtelun lisäksi taustalla vaikuttaa ilmastonmuutos, joka hilaa lämpötiloja pikku hiljaa ylöspäin.

– Tällaiset hellejaksot yleistyvät ilmaston lämmetessä. Vähän esimakua myös siitä, että tämän tyyppiset hellejaksot voivat olla tulevaisuuden ilmastossa yleisempiäkin, Niinimäki sanoo.

Lapissa lähenneltiin kaikkien aikojen toukokuun lämpöennätysta jo keskiviikkona. Virallinen lämpötila Rovaniemellä oli iltapäivällä +26,1.
20 hellepäivään yllettiin muun muassa Rovaniemellä.Vesa Vaarama / Yle

Monilla Lapin havaintoasemilla saatiin myös ennätysmäärä hellepäiviä. Niinimäen mukaan tyypillisesti heinäkuussa saadaan hellesää vain kolmena tai neljänä päivänä, kun tänä kesänä hellettä saatiin puolet kuusta. Peräti 20 hellepäivään yllettiin Rovaniemellä, Kittilässä, Pellossa sekä Ylitorniolla.

– Onhan siinä aikamoinen ero tavanomaiseen.

Heinäkuu oli Lapissa myös keskimääräistä vähäsateisempi. Harvinaisen vähäsateista oli esimerkiksi Pellossa ja Kittilässä. Joillakin paikkakunnilla kuten Rovaniemellä sen sijaan päästiin tavanomanomaisiin sademääriin kuurosateiden takia.