1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maasta käännyttäminen

Sisäministeri Mykkänen pitää vihreiden Aallon vaatimusta suhteettomana: Ilman palautuksia koko turvapaikkajärjestelmä menettää merkityksensä

Sisäministeri Kai Mykkänen ei keskeytä turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksia.

maasta käännyttäminen
Kai Mykkänen
Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mielestä turvapaikkajärjestelmä menettäisi merkityksensä, jos kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ei palautettaisi.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) ei aio viedä eteenpäin oppositiopuolue vihreiden vaatimusta turvapaikanhakijoiden pakkopalautusten väliaikaisesta keskeyttämisestä.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto vaati keskiviikkona Twitter-viestissään pakkopalautusten keskeyttämistä kunnes on varmaa, että turvapaikkahakijoiden oikeusturva sekä perus- ja ihmisoikeudet taataan.

Mykkäsen mielestä pakkopalautusten keskeyttämisen vaatijana Aalto ottaa ison vastuun koko turvapaikkajärjestelmän toimivuudesta.

– Jos kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ei voitaisi palauttaa, koko meidän turvapaikkajärjestelmämme menettää merkityksensä.

Sisäministerin mukaan turvapaikanhakijoiden pakkopalautusten keskeytys olisi liian järeä keino turvapaikkapäätöksissä ilmenneiden ongelmien ratkaisemiseksi.

– Palautusten keskeyttäminen olisi täysin suhteeton toimi suhteessa siihen, että jos meillä on joissakin yksittäistapauksissa herätetty kysymyksiä ensimmäisen turvapaikkapäätöksen tilanteesta.

Turvapaikanhakija voi kielteisen päätöksen jälkeen tehdä uusintahakemuksen tai valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen ja viime kädessä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Touko Aallon mukaan turvapaikanhakijoiden oikeusapua on rajattu ja valitusaikoja lyhennetty. Aalto vaatii pakkopalautusten lopettamista erityisesti Afganistaniin huonon turvallisuustilanteen vuoksi.

Mielenilmauksiin ei lentoturvallisuutta vaarantavaa kulttuuria

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto kehui Twitter-viestissään tiistaina vihreiden eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri Aino Pennasta kansalaisrohkeudesta.

Poliisi poisti Pennasen Finnairin lennolta, koska hän oli kieltäytynyt istumasta lentokoneessa, jossa oli pakkopalautettava mies. Pennanen kertoi lentoemännän sanoneen kyseessä olleen käännytystilanteen.

Poliisiasioista vastaavana ministerinä Kai Mykkänen toivoo, ettei turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksiin liittyviin mielenilmauksiin synny lentoturvallisuutta vaarantavaa kulttuuria. Sisäministeri pohtii, milloin tullaan rajalle, jossa turvallisuus vaarantuu.

– Kun ollaan lentokoneessa sisällä, on syytä kiinnittää erityistä huomiota siihen, ettei synny lentoturvallisuutta vaarantavaa kulttuuria. Ei ainakaan mennä siihen, että esimerkiksi lentokoneen jo liikkuessa ryhdyttäisiin toimimaan, koska silloin voisi ajatella, että turvallisuus vakavasti vaarantuu.

Sisäministerin mukaan viime vuonna poliisin Suomesta palauttamista henkilöistä 80 prosenttia ei liittynyt turvapaikanhakuun vaan pääasiassa rikoksiin.

Maahanmuuttovirasto: Turvapaikkahaun tulkkauksessa puutteita

Maahanmuuttovirasto Migri julkisti kesäkuun puolivälissä oman selvityksensä turvapaikkahakemusten käsittelyn laadusta (siirryt toiseen palveluun). Selvitys tehtiin sisäministerin pyynnöstä.

Selvityksen johtopäätöksissä esitetään useita toimia turvapaikkahaun tulkkauksen parantamiseksi. Selvityksen mukaan havaitut virheet eivät kuitenkaan olleet turvapaikkapäätöksen lopputuloksen kannalta merkittäviä.

Mykkäsen mukaan maahanmuuttovirastolle ollaan palkkaamassa laadunvalvontatulkkeja. Lisäksi yritetään tunnistaa jo vastaanottokeskuksissa niin sanotut hauraat ihmisryhmät, joilla on tarvetta oikeusavulle turvapaikkapuhuttelussa ja varmistetaan, että heille oikeusapu järjestyy.

Maahanmuuttoviraston oma selvitys päätyy siihen, että Suomen ja Ruotsin arviot Irakin ja Afganistanin turvallisuustilanteesta ovat olleet vuosina 2014–2018 melko lähellä toisiaan. Suomi tai Ruotsi eivät siis merkittävästi eronneet toisistaan turvapaikkapäätösten kannalta ratkaisevissa maalinjauksissa.

Lue lisää:

Finnair pakkopalautuksista: Viranomaisen päätökseen on voitava luottaa

Jutun termejä tarkennettu 3.8. 2018 klo 13.50: Jutussa luki aiemmin, että "poliisin Suomesta pois saattamista henkilöistä 80 prosenttia ei liittynyt turvapaikanhakuun". Pitäisi olla: "poliisin palauttamista". Poliisi saattaa vain osan palautettavista henkilöistä esimerkiksi lentokoneessa kohdemaahan asti.

Lue seuraavaksi