1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Matkapuhelimet ja mobiililaitteet

Analyysi: Jos Apple haluaa myydä yhä kalliimpia kännyköitä, sen on päästävä eroon laatuongelmistaan

Apple on jäänyt toimitusmäärissä kiinalaisen Huawein taakse. Laatuongelmatkin kiusaavat. Älypuhelinalan voitoista yhtiö kahmii kuitenkin yhä suurimman osan.

Matkapuhelimet ja mobiililaitteet
iPhone X
Applen lippulaivapuhelinten hinnat nousevat laitesukupolvesta toiseen. iPhone X maksaa Suomessa kalleimmillaan yli 1300 euroa.Andy Rain / EPA

Apple julkaisi viime yönä Suomen aikaa vahvan tuloksen. Yhtiön liikevaihto ja liikevoitto kasvoivat huhti-kesäkuussa peräti 17 prosenttia edellisvuoteen nähden ja nettotulos lähes kolmanneksen. Tästä iso kiitos presidentti Donald Trumpin junailemalle verouudistukselle.

Applen tulosjulkistuksen jälkeen Applen osakekurssi lähti nousuun. Nyt talousmediat arvuuttelevat, milloin Applesta tulee ensimmäinen yhtiö, jonka markkina-arvo ylittää tuhannen miljardin dollarin (eli biljoonan dollarin) rajapyykin. Apple on jo tällä hetkellä markkina-arvoltaan maailman suurin.

Rajan ylittyminen on kiinni lähes yksinomaan puhelinmyynnistä. Kuten alla oleva taulukko kuvaa, puhelimet tuottavat reilusti yli puolet Applen liikevaihdosta – ja todennäköisesti vielä suuremman osuuden voitoista.

Noin 30 miljardin dollarin iPhone-myynnin päälle tulevat noihin puhelimiin liittyvät palvelut, sovellukset ja lisälaitteet.

Applen liiketoiminta-alueet
Apple

Jättiläisen huolet

Apple tarjoili julkistuksessaan myös vaisumpia lukuja. Yhtiön perinteisten Macintosh-tietokoneiden myynti laski rajusti edellisvuodesta. Taulukko kertoo, etteivät iPad-taulutietokoneetkaan enää innosta kuluttajia menneiden vuosien tapaan.

Uusien tuotteiden ja lisälaitteiden myynti kasvaa vahvasti, mutta tässä "Muut"-kategoriassakin on huolensa. Tuotteet valmistetaan suurelta osin Kiinassa ja kulutetaan merkittävässä määrin Yhdysvalloissa, ja maiden välinen tullien ja vastatullien kierre uhkaa nostaa näiden tuotteiden hintoja (siirryt toiseen palveluun).

Tämä näkyisi esimerkiksi Apple Watch -älykellojen menekissä. Tutkimusyhtiö Canalysin mukaan Apple myi viimeksi päättyneen vuosineljänneksen aikana noin 3,5 miljoonaa älykelloa, niistä yli puolet kotimarkkinoillaan (siirryt toiseen palveluun).

Puhelimet ja tietokoneet ovat toistaiseksi olleet Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen nokittelun ulkopuolella.

Huawei kiilasi ohi...

Applen puhelinmyynnin arvo kasvaa voimakkaasti, ja se selittyy laitteiden entistä korkeammilla hinnoilla. Kappalemäärällä mitaten kasvu jäi 0,7 prosenttiin.

Kiinalainen Huawei sen sijaan kasvatti toimitusmääriään 40 prosenttia edellisvuodesta ja rynni Applen ohi maailman toiseksi suurimmaksi kännykkävalmistajaksi.

Älypuhelinten toimitukset
IDC

Tutkimusyhtiö IDC:n mukaan älypuhelinmyynnin ylivoimainen ykkönen on korealainen Samsung.

Kiinalaiset ovat vahvoissa asemissa, sillä Huawein lisäksi myös OPPO ja Xiaomi ovat kiinalaisia. Ne hakevat aggressiivisesti markkinoita suuren kotimarkkinansa ulkopuolelta, esimerkiksi kehittyviltä markkinoilta ja Euroopasta.

Yhdysvaltoihin kiinalaisvalmistajien on kuitenkin ollut lähes mahdotonta murtautua. Yhdysvaltojen lainsäätäjät katsovat karsaasti kiinalaisia puhelinmyyjiä ja verkkolaitevalmistajia. Tuorein esimerkki on viime talvelta, jolloin yhdysvaltalainen jättioperaattori AT&T joutui perumaan yhteistyön Huawein kanssa tietoturvaan liittyvien pelkojen vuoksi (siirryt toiseen palveluun).

Nokia-puhelimia valmistava suomalainen HMD Global ei kärkikahinoissa näy. Viime vuoden lopulla yhtiön markkinaosuus oli noin prosentin luokkaa.

Counterpointin analyytikko Neil Shahin mukaan Nokia-älypuhelinten markkinaosuus on kevään kuluessa parantunut aavistuksen verran. HMD on myös kivunnut kymmenen suurimman joukkoon (siirryt toiseen palveluun).

Älypuhelinvalmistajien markkinaosuudet
IDC

… mutta Apple käärii hillot

Älypuhelinvalmistajien toimitusmääriä vertaillessa on syytä muistaa, että Applen menestys lasketaan dollareissa. Apple myy erinomaisella katteella ja viime vuoden lopulla sen osuus koko älypuhelinmarkkinoiden voitoista oli yli puolet.

Apple tienasi älypuhelimillaan arvioiden mukaan (siirryt toiseen palveluun)kolme kertaa enemmän kuin Samsung ja seitsemän kertaa enemmän kuin Huawei.

Tänä vuonna Applen ylivoima on todennäköisesti pysynyt ennallaan tai kasvanut. Samsung kertoi tällä viikolla vaisusta älypuhelinmyynnistä (siirryt toiseen palveluun), ja Huaweikin panostaa nyt analyytikoiden mukaan (siirryt toiseen palveluun)kasvuun enemmän kuin kannattavuuteen.

Apple sen sijaan on kasvattanut puhelinmyynnin tulojaan koko alkuvuoden edellisen vuoden vastaaviin lukuihin verrattuna.

Tim Cook ja Steve Jobs yhteiskuvassa.
Toimitusjohtaja Tim Cookin (vasemmalla) kaudella Apple on kärsinyt laatuongelmista. Edesmenneen toimitusjohtaja Steve Jobsin kaudella tätä ei juurikaan tapahtunut.Monica M. Davey / EPA

Maksatko vielä enemmän?

Applen tuorein ja toistaiseksi kallein lippulaivamalli iPhone X maksaa Suomessa tallennustilan määrästä riippuen noin 1 300 euroa. Kun laitteen hintalappu viime vuonna paljastui, moni uskoi yhtiön menneen liian pitkälle.

Noin paljon kuluttajat eivät olisi valmiita älypuhelimista maksamaan.

Epäilijät olivat väärässä. Kuluttajat eivät äänestäneet lompakoillaan Applea vastaan, vaikka lippulaivapuhelin onkin kärsinyt kiusallisista ongelmista sekä perustoimintojen (siirryt toiseen palveluun), kasvojentunnistuksen (siirryt toiseen palveluun)että pakkasen keston (siirryt toiseen palveluun) osalta.

Ongelmat ovat vaivanneet myös yhtiön uutta MacBook Pro -tietokonetta (siirryt toiseen palveluun).

Mikäli Apple aikoo jatkaa hintojen noston tiellä, sen on syytä päästä eroon kiusallisista laatuongelmista.

Toimitusjohtaja Tim Cookin kaudella Apple on kärsinyt laatuongelmista. Vuonna 2011 menehtynyt Applen entinen toimitusjohtaja Steve Jobs oli tunnetusti äärimmäinen pilkunviilaaja, eikä yhtiö tuolloin saanut ikävää julkisuutta huolimattomuudesta tai huonosta suunnittelusta.

Päivitys 16.30. Lisätty tieto Nokia-puhelinten myyntiluvuista.