Asuntolainojen kysyntä kasvanut – OP Keski-Suomen lainanhakijoista joka neljäs on ensiasunnon ostaja

OP Keski-Suomi myönsi alkuvuonna 15 prosenttia enemmän asuntolainoja kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Kuva: Yle

OP Keski-Suomen toimitusjohtaja Pasi Sorri arvioi, että lainahakemusten määrään vaikutti korkea suhdanne ja kesällä voimaan tullut enimmäisluottosuhteen muutos.

Lainahakemusten määrä kasvoi viidenneksellä, mutta uusia asuntolainoja myönnettiin vain 15 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. OP Keski-Suomen asuntolainojen kasvu on noin 1,5 -kertainen markkinakasvuun nähden.

– Yleisin syy siihen, miksi lainaa ei ole myönnetty, on liittynyt hakijan maksukykyyn.

Sorrin mukaan viiden viime vuoden aikana asiakkaiden velkaantuminen asuntolainan ottamisen jälkeen esimerkiksi pikavippien vuoksi lisääntynyt.

– En sano, että ongelma olisi dramaattinen, mutta kyllä siihen kannattaisi viranomaisten toimissa ja lainsäädännössä kiinnittää huomiota. Positiivinen luottorekisteri antaisi kokonaiskuvan asiakkaan muista veloista.

Uudet lainansaajat ovat tänä vuonna olleet kiinnostuneita korkosuojauksesta, joka on otettu 35 prosenttiin asuntolainoista.

Lainojen kasvusta huolimatta asuntokauppa on hiljentynyt. Suurinta pudotus on omakotitalokaupassa, jossa laskua on lähes 19 prosenttia.

Myös OP:n asiakasmäärä on kasvanut: kesäkuun loppuun mennessä omistaja-asiakkaiden määrä lisääntyi reilut seitsemän prosenttia.

Liikevoitto kuitenkin laski edellisvuodesta. Liikevoittoa pienensi pankin mukaan muun muassa kiristynyt hintakilpailu.

OP Keski-Suomi on ollut mukana asuntorahoituksen digitalisaatiopilotissa, jonka tavoitteena on, että jatkossa koko asuntolainaprosessi tapahtuisi sähköisesti. Kesän alussa pankki otti käyttöön kolme robottia henkilöasiakkaiden lainojen käsittelyyn.

Pankki on sopeuttanut myös henkilöstömääräänsä digitalisaatioon, ja sen vuoksi kolmen viime vuoden aikana työpaikkojen määrä on vähentynyt 50:llä.