Zimbabwessa opposition mielenosoitus kääntyi kahakaksi

Armeijan sotilaita tuotiin pääkaupungin kaduille hajottamaan mielenosoituksen.

Zimbabwe
Oppositiota kannattavia mielenosoittajia Hararessa, Zimbabwessa keskiviikkona.
Oppositiota kannattavia mielenosoittajia Hararessa, Zimbabwessa keskiviikkona.Yeshiel Panchia / EPA

Zimbabwessa poliisi ampui keskiviikkona kyynelkaasua ja käytti vesitykkejä pääkaupungin Hararen keskustassa mielenosoittajia vastaan. Sadat opposition MDC-puoluetta kannattavat mielenosoittajat olivat kokoontuneet keskusvaalilautakunnan rakennuksen edustalle.

Kolme ihmistä on kuollut armeijan luoteihin, kertoi poliisi myöhemmin keskiviikkona.

Hararen kaduilla kuului automaattiaseiden tulitusta sen jälkeen kun armeijan sotilaita saapui kaduille hajottamaan mielenosoituksen.

YK on vedonnut poliittiseen johtoon ja zimbabwelaisiin, jotta lisäväkivaltaisuuksilta vältyttäisiin.

Kahakat alkoivat, kun opposition kannattajat heittelivät kiviä poliiseja vastaan, sanoivat silminnäkijät uutistoimisto Reutersille. Mielenosoittajat sytyttivät myös pieniä tulipaloja ja huusivat iskulauseita halllituspuolue Zanu-PF:ää vastaan. Keskiviikkoaamuna puolueen kerrottiin voittaneen parlamenttivaalit, jotka pidettiin samaan aikaan presidentinvaalien kanssa.

Istuva presidentti Emmerson Mnangagwa vetosi Twitterissä ihmisiin, jotta he odottaisivat maanantaisten presidentinvaalien virallisia tuloksia rauhassa. Presidentti syytti oppositiota kahakoiden lietsomisesta.

Aiemmin MDC:n ehdokas Nelson Chamisa sanoi voittaneensa vaalit.

EU:n ja Yhdysvaltain vaalitarkkailijat ovat varoittaneet, että vaalien tulosten viivyttely pahentaa tilannetta. Vaaliviranomaisten mukaan presidentinvaalien tuloksia odotetaan "johonkin aikaan huomenna".

Tarkkailijat arvostelevat vaaleja

EU:n vaalitarkkailijoiden mukaan vaalit vietiin läpi "epätasa-arvoisella pelikentällä". Tarkkailijat arvioivat Zimbabwen poliittisen ilmapiirin kehittyneen, mutta nostivat esille myös esimerkiksi luottamuspulan.

EU:n vaalitarkkailijoita johtava Elmar Brok kertoo yrityksistä vaikuttaa äänestäjien päätöksiin pelottelulla, painostamalla ja pakottamalla. Tavoitteena oli Brokin mukaan valtapuolueen suosiminen.

EU:n vaalitarkkailijoita ei ole ollut Zimbabwessa 16 vuoteen ennen maanantaina käytyjä presidentinvaaleja, parlamentin alahuoneen vaaleja ja paikallisvaaleja.

Vaalit olivat ensimmäiset Robert Mugaben syrjäyttämisen jälkeen. Mugaben 37 vuotta kestäneellä valtakaudella vaaleja varjostivat usein väkivalta ja vilppi.

Päivitetty 1.8.2018 kello 21.21: Päivitetty uhriluku, täydennetty.

Aiheesta aiemmin:

Zimbabwen valtapuolue Zanu-PF voitti parlamenttivaalit

Analyysi: Syytökset vaalivilpistä sinkoilevat Zimbabwessa – toivo muuttui peloksi, kun oppositiojohtaja hätiköi ja ilmoittautui uudeksi presidentiksi

Zimbabwen oppositiojohtaja Nelson Chamisa julistautui voittajaksi presidenttikilvassa

Lähteet: Reuters, AFP, AP, STT