Hyppää sisältöön

Matkailujätti lopettaa lipunmyynnin eläinteemapuistoihin, joissa on miekkavalaita – Aurinkomatkat pohtii, seuraako se samoissa jalanjäljissä: ”Päätös pitää tehdä miettien ja harkiten”

Suomessa toimivat matkanjärjestäjät kertovat panostavansa eläinten hyvinvointiin ja kestävään matkailuun. Samalla moni yritys välittää lippuja kohteisiin, joissa on muun muassa miekkavalas- ja delfiiniesityksiä, vaikka esitysten eettisyyttä on kyseenalaistettu.

Aurinkomatkat pohtii, lopettaako se lippujen välittämisen Loro Parqueen, missä on muun muassa miekkavalas-esityksiä. Kuva: Geoff Moore / AOP

Brittiläinen matkailualan jätti Thomas Cook ilmoitti lopettavansa ensi kesänä retket ja lippujen myynnin eläinteemapuistoihin, joissa on miekkavalaita. Yhtiön tarjonnasta poistuvat näin ollen Floridan Seaworld ja Teneriffan Loro Parque.

Yhtiön toimitusjohtaja Peter Fankhauserin mukaan molemmat puistot läpäisivät heidän tarkastuksensa ja ovat parantaneet eläinten kohtelua. Konsernin kyselytutkimuksen asiakaspalaute johti kuitenkin tuoreeseen päätökseen.

Tutkimukseen vastanneista lähes 4 000 ihmisestä yli 90 prosenttia kertoi pitävänsä tärkeänä, että matkanjärjestäjät ottavat eläinoikeuskysymykset vakavasti.

Päätös koskee myös Thomas Cook -konserniin kuuluvaa Tjäreborgia. Tjäreborgin viestintäpäällikön Aura Soinisen mukaan Floridan Seaworld ei kuulu Thomas Cookin Pohjois-Euroopan tarjontaan, mutta Teneriffan Loro Parque kuuluu.

Soinisen mukaan Suomessa Loro Parqueen on myyty vain vähän lippuja suhteessa myytyihin Teneriffan-matkoihin. Osa lipuista ostetaan suoraan oppailta matkakohteessa. Oppaat eivät markkinoi eläinteemapuistoja aktiivisesti, mutta jos asiakkaat kysyvät niistä erikseen, esitellään heille eri vaihtoehtoja.

Tjäreborg myy tällä hetkellä retkiä muun muassa Palmitos Parkiin Gran Canarialla. Vesipuistossa on mahdollista uida delfiinien kanssa (siirryt toiseen palveluun). Soininen huomauttaa, että delfiinien kanssa uimiseen pitää puistosta ostaa erillinen lippu, sillä se ei sisälly Tjäreborgin välittämiin lippuihin.

Thomas Cookin tuore päätös ei siis koske delfiinejä. Matkailujätti perustelee asiaa sillä, että se “jatkaa työtään ehtojen kehittämiseksi myös delfiinien ja muiden eläinten osalta”.

Suomessa on herättänyt keskustelua viime vuosina esimerkiksi Särkänniemen delfinaarion delfiinien siirto Kreikkaan Attica Park -eläinpuistoon.

"Ihan veitsellä leikaten ei voi lopettaa"

Kolmesti peräkkäin Suomen vastuullisimmaksi matkanjärjestäjäksi valittu Aurinkomatkat välittää lippuja teemapuistoihin ja akvaarioihin, joista osassa on myös miekkavalaita. Yksi näistä paikoista on Thomas Cookin tarjonnastaan poistama Loro Parque, kertoo Aurinkomatkojen viestintäasiantuntija Annina Metsola.

– Aurinkomatkat välittää vielä tällä hetkellä lippuja sinne, mutta se asia on pöydällä. Katsomme nyt tulevaa talvikautta vasten, että mitä sen kanssa tehdään, Metsola kertoo.

Metsolan mukaan asiaa on mietitty jo aiemmin, eikä se liity Thomas Cookin ilmoitukseen.

– Aurinkomatkat ei halua tehdä tällaisia päätöksiä hätiköidysti. On paljon kohteita, joissa eläinten hyvinvointi ei välttämättä lisäänny [kohteen tarjonnasta poistamisesta], vaan päinvastoin. Sitten on tilanteita, missä eläimet voivat joutua lopettamisuhan alle, tai eläinten olot eivät ainakaan parane rahojen vähetessä tällaisesta kohteesta.

– Päätös, miten tällaisessa tilanteessa toimitaan, pitää tehdä miettien ja harkiten, ihan veitsellä leikaten ei voi lopettaa.

Metsolan mukaan Aurinkomatkat on poistanut jo aiemmin tarjonnastaan paikkoja, joissa on miekkavalaita, esimerkiksi Dominikaanisessa tasavallassa.

Myös Aurinkomatkat välittää lippuja Palmitos Parkiin ja Aqualandiin, missä voi uida delfiinien kanssa.

Metsolan mukaan Aurinkomatkat ei tee retkiä eläinteemapuistoihin tai akvaarioihin, vaan ainoastaan välittää lippuja niihin. Aurinkomatkojen viestinnästä kerrotaan, että oppaat eivät erityisesti "kampanjoi" eläinteemapuistoja, mutta neuvovat asiakkaita näiden kiinnostuksenkohteiden mukaan.

Thomas Cook lopetti lippujen myynnin Floridan Seaworldiin asiakaspalautteen seurauksena. Kuva: Brock Miller / AOP

Apollomatkat myy lippuja akvaarioihin, joissa "eläimillä on hyvä olla"

Apollomatkojen myyntijohtajan Kimmo Rasimuksen mukaan yritys on lopettanut esimerkiksi elefanttiratsastusretket ja delfiinien kanssa uimiseen liittyvät retket. Päätös on syntynyt World Animal Protectionin kanssa tehdyn yhteistyön tuloksena.

Rasimuksen mukaan retkiä ei järjestetä myöskään esimerkiksi Seaworldin kaltaisiin teemapuistoihin. Hän kertoo linjan liittyvän Apollomatkojen ohjelmaan, jolla he kehittävät kestävän kehityksen matkailua.

Rasimuksen mukaan myös Apollomatkojen kautta saa kuitenkin hankittua lippuja akvaarioihin, joissa ei ole delfiinejä tai miekkavalaita ja ”joissa eläimillä on hyvä olla”.

– Maailmassa on akvaarioita, joissa vedeneläimillä on hyvä olla, mutta ajattelemme, että isommat delfiinit ja miekkavalaat eivät ole asioita, jotka liittyvät kestävään kehitykseen.

Tuin kautta pääsee kokeilemaan delfiinien kouluttamista

Matkanjärjestäjä Tui vastasi haastattelupyyntöön tiedotteella, jossa se kertoo työskentelevänsä eläinten hyvinvoinnin eteen. Tui ei kuitenkaan anna aiheesta haastattelua ennen puolivuotiskatsauksen julkistamista 6. elokuuta.

Yritys ei siis esimerkiksi selvitä tarkemmin, millaisia retkiä se tarjoaa eläinteemapuistoihin ja akvaarioihin tai mihin kohteisiin se välittää lippuja.

Tuin verkkosivuilta selviää, että se välittää lippuja muun muassa Thomas Cookin tarjonnasta poistamaan Loro Parqueen. Tjäreborgin tavoin Tui välittää myös lippuja Gran Canarialla sijaitsevaan Palmitos Parkiin.

Meksikossa tarjotaan useampaa mahdollisuutta joko uida delfiinien kanssa tai toimia päivän ajan delfiinien kouluttajana.

Thaimaan Phuketissa puolestaan tarjotaan retkeä Seaside Retreat -keskukseen, missä on mahdollista kylpeä norsujen kanssa ja syöttää niitä.

Huolettaako eläinturismin eettisyys? Lue tästä matkailun asiantuntijoiden vinkit, joiden avulla tunnistat vastuullisen matkakohteen.

Lue lisää:

.
.