1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. sakko

Ulkomailla saadut sakot voi joutua maksamaan kotimaassa – tänä vuonna Suomesta karhuttu jo 100 sakkoa

Oikeusrekisterikeskuksen mukaan eniten sakkojen täytäntöönpanopyyntöjä tulee Alankomaista, Virosta ja Saksasta.

Nopeusvalvontakamera Saksassa. Kuva: AOP

Kun lomareissulla ulkomailla liikennevalvontakamera välähtää tai konstaapeli kirjoittaa sakon, saattaa sen joutua pulittamaan kotimaassa.

Mikäli sakko on saatu EU-alueella, voi kyseisen maan viranomainen pyytää Suomelta sakon tunnustamista. Tunnustamispyyntöjä on tullut myös tänä vuonna tasaiseen tahtiin.

– Viime vuonna tuli 132 täytäntöönpanopyyntöä, tänä vuonna on tullut tähän mennessä sata kappaletta. Yleensä kyse on liikennerikkomuksista ja ylinopeudesta suurimmassa osassa tapauksista, kertoo täytäntöönpanoasiantuntija Salla Mäkinen Oikeusrekisterikeskuksesta.

Jopa 11 euron sakko lähetty ulkomailta perään

Sakkojen koot vaihtelevat. Pienin täytäntöönpantu sakko on Mäkisen mukaan ollut 11 euroa. Suurimmat ulkomaisen tuomioistuimen määräämät sakot ovat puolestaan olleet todistelukustannuksineen jopa tuhansia euroja.

Menettely koskee vain sakkoja, jotka ovat Suomen määrittelemin kriteerein täytäntöönpanokelpoisia. Esimerkiksi erilaisia hallinnollisia seuraamuksia ei järjestelmän kautta peritä.

– Lähetämme päätöksen henkilölle, että tällainen tunnustaminen on tehty, ja sitten hän saa valitusosoituksen. Jos hän on erimielinen tunnustuspäätöksestä, hän voi valittaa Pirkanmaan käräjäoikeuteen, Mäkinen kuvailee menettelyä.

Jos sakon joutuu maksamaan Suomessa, jää rahasumma Suomen valtiolle. Ainoastaan Pohjoismaiden kesken on sovittu sakkovarojen tilittämisestä sille valtiolle, jossa sakko on määrätty.

Ei sakkovangiksi

Tarvittaessa Suomessa täytäntöönpantavaksi määrättyä sakkoa karhutaan ulosottoteitse, mutta vapauttaan ei niiden takia voi menettää.

– Ei, näitä ei muunneta vankeudeksi, sitten vaan peritään rahassa, Mäkinen sanoo.

Vaikka sakkojen täytäntöönpanojärjestelmä toimii vain EU:n jäsenmaiden ja Pohjoismaiden kesken, on myös muissa maissa viranomaisten määräämät sakot yleensä syytä maksaa.

Muutoin kyseinen valtio saattaa esimerkiksi asettaa henkilön sakkorästien takia maahantulokieltoon.