1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tupakoimattomuus

Elinkautisvanki tehtaili joukkokantelun tupakointirajoituksia vastaan – "Meillä on täällä vähän oikeuksia, niistä tulee pitää kiinni"

Sörkan vangit saavat jatkossa polttaa vain vankilan pihalla, viisi savuketta päivässä. Noin sata vankia on jo kannellut tuoreista tupakointirajoituksia.

Elinkautista vankeustuomiota Sörkassa istuva Jape keräsi 93 nimeä tupakointirajoituksia vastustavaan joukkokanteluun. Kuva: Joni Tammela

Elinkautista vankeustuomiota istuvaa "Japea" ottaa päähän.

– Vituttaa. Suunnattomasti. Me ollaan jo menetetty vapaus. Nyt meiltä lähdetään viemään kaikkia pieniäkin asioita.

Vapaana miehenä Jape poltti ketjussa, kaksi askia päivässä. Keskiviikosta lähtien hän saa polttaa viisi savuketta päivässä, vain Sörkan vankilan pihalla. Ostamiaan savukkeita hän ei saa enää pitää sellissään, vaan ne on pyydettävä vartijoilta ulos mennessä.

– Se tuntuu nöyrtymiseltä. Olen syystä täällä. On muitakin asioita mietittävänä, kuin tupakan pyytäminen vartijoilta.

Savuttomuus kiristää hermoja jo nyt. Kolme vangeista kanteli rajoituksista heti eduskunnan oikeusasiamiehelle, joka valvoo Suomessa viranomaistoiminnan laillisuutta. Jape totesi, että on parempi kannella asiasta yhdessä, ja alkoi kerätä vankien nimiä yhteiseen kanteluun.

Hän sai päivässä kasaan 93 nimeä. Helsingin vankilassa on noin 250 vankia.

– Meillä on täällä todella vähän oikeuksia. Niistä tulee pitää kiinni, Jape sanoo.

Kaikista vankiloista savuttomia vuonna 2020 – perusteena henkilökunnan terveys

Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on, että vuonna 2020 Suomen vankilat ovat savuttomia. Helsingin "Sörkan" vankila lähti kokeilemaan savuttomuutta jo nyt vapaaehtoisesti.

Pääperuste savuttomuudelle on vankiloiden henkilökunnan terveys.

– Henkilökuntamme altistuu toistuvasti tupakansavulle työssä. Työnantajana emme voi sallia sitä, sanoo ylitarkastaja Leo Immonen, joka vastaa Rikosseuraamuslaitoksen työsuojeluasioista.

Immonen vertaa asiaa ravintoloihin vuonna 2007 tulleisiin tupakointirajoituksiin.

– Silloinkaan ei ollut tarkoitus ensisijaisesti rajoittaa asiakkaiden tupakointia, vaan tarjota henkilökunnalle terveellinen työympäristö.

"Kuulostaa holhoavalta. Sympatioita on vankeja kohtaan."

Helsingin vankilan virastosihteeri Maij-Brit Arhipov.

Elinkautista istuva Jape ihmettelee, miksi asiaa ei voitu ratkaista lisäämällä vankiloihin savua imeviä tupakkakoppeja. Sellaiset on hänenkin selliosastollaan.

– Henkilökunta vetoaa hirveeseen tupakansavuun. Ymmärrän pointin. Mutta on muitakin ratkaisuja, hän sanoo koppeihin viitaten.

Se ei kuitenkaan olisi ollut mahdollista, sanoo vankilan apulaisjohtaja Tero Uurasmäki.

– Jos vangit olisivat saaneet pitää savukkeet itsellään, he todennäköisesti polttaisivat myös yöllä selleissään.

Rikosseuraamuslaitos ei kuitenkaan ohjeista vankiloita päivittäisen tupakoinnin määrästä. Miksi siis vangeille päivittäin luovutettavien savukkeiden määrä piti Helsingissä rajata viiteen?

– Joku raja pitää vetää. Muuten tupakkaa salakuljetettaisiin ulkoa sisälle. Tämä työllistää vartijoita lisää jo muutenkin, Uurasmäki perustelee.

"Olisi mennyt tunteisiin ja kovaa. Kävi tuuri kun ehdin jo lopettaa".

Helsingin vankilassa istuva "Sape".

Helsingin vankilassa asia jakaa sekä vankien, että henkilökunnan mielipiteitä.

– Tämä ulkotupakointi ja savukkeiden kappalemäärä kuulostaa holhoavalta. Sympatioita on vankeja kohtaan. Johtuen siitäkin, että itse poltan, sanoo Helsingin vankilan virastosihteeri Maij-Brit Arhipov, joka on tupakoinut 40 vuotta.

Neljä vuotta Sörkassa istunut "Hara" ei sure uusia rajoituksia. Hän lopetti tupakoinnin vankilassa istuessaan.

– Uutisissa sanottiin, että tupakointi vähentää elämää kuusi vuotta. Mulla on pitkä kakku, tarkoitus on ottaa täällä menetetyt vuodet vielä perheen kanssa takaisin.

"Sape" on myös tumpannut savukkeensa. Mutta jos tupakointirajoitus olisi tullut voimaan silloin kun hän vielä poltti, asia olisi todennäköisesti nostattanut kiukkua.

– Olisi mennyt tunteisiin ja kovaa. Kävi tuuri kun ehdin jo lopettaa.

"Vangin oikeus polttaa ei aja sen edelle, että henkilökunnalla on oikeus olla altistumatta haitallisille aineille"

Helsingin vankilan erityisohjaaja Heidi Savolin-Aarva

Vankilan erityisohjaaja Heidi Savolin-Aarva on kuullut myös kiittelyä rajoituksista.

– Toiset kokee hyvänä, että tupakat on nyt henkilökunnan hallussa. Ei ole enää sitä, että joku pyytää tupakat, kun vankilaympäristössä ei oikein voi olla antamattakaan. Mutta osa ei näytä tietävän mitä nyt tekisi, kun ovat tottuneet polttamaan sellissä.

Savolin-Aarva itse pitää muutosta hyvänä.

– Vangin oikeus polttaa ei aja sen edelle, että henkilökunnalla on oikeus olla altistumatta haitallisille aineille, joita tupakasta tulee.

Onko vankiloiden henkilökunnan oikeus savuttomaan työympäristöön tärkeämpää kuin vankien oikeus polttaa vapaasti? Yksi vastaus asiaan saadaan sitten, kun eduskunnan oikeusasiamies on tutkinut Helsingin vankien kantelut.