Uusi ebola-epidemia leviää jälleen Kongossa – edellisen loppumisesta kului viikko

Terveysministeriön mukaan ei ole mitään viitteitä siitä, että kahdella ebola-epidemialla olisi mitään tekemistä keskenään.

ebola
Ebola-rokotusta piikitetään käteen Kongon demokraattisessa tasavallassa, kuva on otettu läheltä käsivartta.
Ebola-rokotusta piikitetään käteen Kongon demokraattisessa tasavallassa.STR / EPA

Kongon demokraattisessa tasavallassa leviää jälleen verenvuotokuume ebola. Maan terveysviranomaiset kertoivat keskiviikkona, että neljän ihmisen on testeissä todettu sairastavan ebolaa.

Kaikkiaan 20 ihmistä 26:sta sairastuneesta on kuollut verenvuotokuumeeseen Benin kaupungissa lähellä Ugandan rajaa. Kaikkien epäillään sairastaneen ebolaa, mutta vain kuuden sairastuneen näytteet on saatu tutkittua laboratoriossa. Heistä neljällä näyte oli positiivinen.

Sairastapaukset todettiin vain viikkoa sen jälkeen kun edellinen ebola-epidemia oli julistettu päättyneeksi. Terveysministeriön mukaan ei ole mitään viitteitä siitä, että kahdella epidemialla olisi mitään tekemistä keskenään. Epidemia-alueet sijaitsevat yli 2 500 kilometrin päässä toisistaan.

Uudelle epidemia-alueelle on lähetetty asiantuntijaryhmä, joka saapuu aluelle torstaina.

Toukokuussa alkaneessa epidemiassa kuoli 33 ihmistä. Se saatiin nujerrettua suhteellisen nopeasti kokeellisten rokotteiden ansiosta.

Aiheesta aiemmin:

WHO: Kongon demokraattisen tasavallan uusin ebolaepidemia saataneen loppumaan

Ebolaa nitistetään Kongossa nyt myös rokotteilla – Eristyksistä karkaavat potilaat pahin uhka

Lähteet: AP, Reuters