Ylen toimittaja ja kuvaaja kävivät Kebnekaisella historiallisena päivänä, kun sen korkein huippu vaihtui

Samassa paikassa 30 vuotta sitten otettu kuva näyttää, kuinka paljon jäätikköhuippu on sulanut.

Kebnekaise
Ruotsin korkein huippu ei ole enää korkein
Ruotsin korkein huippu ei ole enää korkein

Jälleennäkeminen. Iloinen ja surullinen.

Kiipesin tänne Kebnekaise Sydtoppenille ensimmäistä kertaa heinäkuussa 1988. Kolmekymmentä vuotta sitten. Nousimme vaativaa Östra ledeniä oppaiden johdolla. Ylitimme mahtavan Björlingin jäätikön. Viimeinen jyrkänne kiivettiin kiilojen ja köysien varassa.

Kebnekaise heinäkuu 1988
Kebnekaisen jäinen huippu heinäkuussa 1988.Tapani Leisti / Yle

Jäätiköt hohtivat. Björlingin jäätikön paksuimmaksi kohdaksi oppaat sanoivat oli silloin 250 metriä. Kebnekaise Sydtoppenin korkeus oli silloin 2117 metriä.

Keskiviikkona, elokuun ensimmäisenä päivänä (2018) kiipesimme Kebnekaise Sydtoppenille helikopterilla.

Kebnekaiset etelä- ja pohjoishuiput kuvattuna helikopterista.
Kebnekaisen etelä- ja pohjoishuiput 1.8.2018. Sulava jäinen etelähuippu Sydtoppen etualalla. Kauempana kivinen pohjoinen huippu Nordtoppen, jonka arvioidaan nyt olevan Ruotsin korkein kohta.Tapani Leisti / Yle

Kebnen kuuluisa lakijäätikkö näytti kutistuneelta ja rapistuneelta. Lakijää on parikymmentä metriä matalampi kuin kolmekymmentä vuotta sitten. Silloin jäätikön pinta oli edellisen talven nuoskaantunutta lunta. Sitä pitkin harjanteelle oli helppo kävellä.

Nyt lakijään pinta on kovaa jäätikköä. Paikoin vaaleanharmaansinisenä kiiltävää, paikoin harmaata liukasta koppuraa. Myös Bjärlingin jäätikkö näytti ilmasta rypistyneeltä ja kiiltävältä. Se kertoo talven aikana kertyneen lumikerroksen sulaneen ajat sitten.

Ruotsin ja Suomen yleisradioyhtiöiden saamen, ruotsin ja suomenkielisten uutisten yhteiskeikka Kebnekaiselle 1.8.2018. Vasemmalta SVT:n Anna-Karin Niia, Kirsi Vanttaja ja Maria Dahlgren sekä Yle:n Jarmo Honkanen ja Tapani Leisti.
Ruotsin ja Suomen yleisradioyhtiöiden saamen, ruotsin ja suomenkielisten uutisten yhteiskeikka Kebnekaiselle 1.8.2018. Vasemmalta SVT:n Anna-Karin Niia, Kirsi Vanttaja ja Maria Dahlgren sekä Yle:n Jarmo Honkanen ja Tapani Leisti.Erik Ramnelius

Olimme todistamassa hitaasti etenevän muutoksen, ikijään sulamisen erästä käännekohtaa. Tukholman yliopiston tutkijoiden mukaan juuri elokuun ensimmäisenä päivänä Kebnekaisen Sydtoppen menetti Ruotsin korkeimman huipun aseman.

Huipulla oli lämmintä parikymmentä astetta. Turistit kipusivat jäätikön huipulle köyden, hakkujen ja jääkenkien avulla. Monella oli shortsit jalassa. Yksi nuori poika kirmasi laelle parikin kertaa ilman turva- ja apuvälineitä. Meitä hirvitti. Huipulta on monen sadan metrin vapaa pudotus. Liukastuneita on kuollut.

Kebnekaise Sydtoppenin lakijäätikkö 1.8.2018
Kebnekaise Sydtoppenin lakijäätikkö 1.8.2018Tapani Leisti / Yle

Tukholman yliopiston tutkijat mittasivat Sydtoppenin korkeuden tiistaina heinäkuun viimeisenä päivänä. Korkeus oli 2097 metriä. Se on vain 20 senttiä korkeampi kuin Nordtoppen jonka korkeus merenpinnasta on 2096,8 metriä.

Professori Gunhild Ninis Rosqvist sanoo Tukholman yliopiston tiedotteessa, että päättyneen lämpimän heinäkuun aikana lakijäätikkö on madaltunut 14 sentin vuorokausivauhtia.

Professorin arvion mukaan sulamisvauhti merkitsee, että Sydtoppen menetti korkeimman huipun aseman keskiviikkona elokuun ensimmäisenä päivänä.

Kebnekaise Sydtoppenin jäätikköhuippu on tutkijoiden mukaan madaltunut parikymmentä metriä viimeisen parin vuosikymmenen aikana. Vuonna 1988 Sydtoppenin korkeudeksi ilmoitettiin 2 117 metriä merenpinnan yläpuolella.

Talvella osat voivat vaihtua jos Sydtoppenille sataa tarpeeksi lunta. Usein kinostaa hyvinkin pari metriä. Tosin vielä on kesää jäljellä.

Linkki Tukholman yliopiston tiedotteeseen:

https://www.su.se/forskning/profilomr%C3%A5den/klimat-hav-och-milj%C3%B6/kebnekaises-sydtopp-blir-l%C3%A4gre-%C3%A4n-nordtoppen-i-augusti-1.394611 (siirryt toiseen palveluun)