1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matemaatikot

The Guardian: ”Matematiikan Nobel-palkinto” varastettiin vain puoli tuntia sen myöntämisen jälkeen

Fieldsin mitali lähti voron matkaan paviljongista Rio de Janeirossa, jossa pidettiin kansainvälinen matematiikan kongressi.

Arvostettu Fieldsin mitali myönnettiin 1. elokuuta 2018 Caucher Birkarille Rio de Janeirossa. Puoli tuntia myöhemmin mitali oli varastettu. Kuva: EPA

Matematiikan arvostetuin kansainvälinen palkinto, Fieldsin mitali, varastettiin professorilta vain puoli tuntia sen jälkeen, kun mitali oli myönnetty hänelle Rio de Janeirossa.

Professori Caucher Birkar oli yksi neljästä yhteisesti palkitusta, jolle “matematiikan Nobel-palkintonakin” tunnettu mitali myönnettiin kansainvälisessä matematiikan kongressissa keskiviikkona.

Vain puolisen tuntia myöhemmin voro oli napannut mitalin mukaansa.

The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että Birkar oli laittanut mitalin kansioon, jossa olivat myös hänen matkapuhelimensa ja lompakkonsa. Kansion professori oli jättänyt pöydälle paviljonkiin, missä tapahtuma järjestettiin. Kansio löytyi myöhemmin tyhjänä tuolin alta.

Paikallisen Rio’s O Globo -uutissivuston mukaan varkaus tallentui valvontakameroille ja poliisit etsivät pitkäkyntistä parhaillaan.

Iranissa syntynyt Birkar muutti pakolaisena Britanniaan kaksi vuosikymmentä sitten.

Erittäin arvostettu Fieldsin mitali myönnettiin ensimmäisen kerran vuonna 1936, jolloin sen sai suomalainen Lars Ahlfors. Vuodesta 1950 mitali on jaettu joka neljäs vuosi 2–4 alle 40-vuotiaalle ansioituneelle matemaatikolle.