Mökkikauppa paikoin jähmeää Lapissa – Levillä ja Pohjois-Lapissa vilkasta

Parhaiten kaupaksi menevät pienehköt mökit, joita ei tarvitse remontoida. Suosituimmissa tunturikohteissa kuitenkin myydään monenlaista.

vapaa-ajan asunnot
Aurinkoinen ilma
Paikoin mökit menevät huonosta myyntivuodesta huolimatta käsistä. Esimerkiksi Rovaniemellä hinta-laatusuhteeltaan hyvät mökit menevät kaupaksi heti.Eelis Pulkkinen, Raanujärvi

Kysyimme seitsemältä lappilaiselta kiinteistövälittäjältä, kuinka vapaa-ajan asuntojen kauppa on tänä kesänä sujunut.

Viisi seitsemästä vastaajasta sanoo, että mökkimyynti on nyt jähmeää. Esimerkiksi Ylläksellä on huomattu tämän kesän olevan vaisumpi.

– Tämä vuosi on ollut poikkeuksellinen, jonkin verran on hyytynyt kaupankäynti, Ylläksen kiinteistövälityksen yrittäjä Juha Karakko sanoo.

Sen sijaan Levillä on ollut tänä kesänä vilkasta, sanoo kiinteistövälittäjä Sofia Lehtonen Sofia LKV:stä.

Samoin Pohjois-Lapissa arvioidaan tämän vuoden olevan edellisen tasoa.

– Kauppa käy tosi hyvin. Meillähän varsinaiset mökkikaupat tehdään kesän lopussa, Kiinteistömaailma Ivalon yrittäjä Tutta Romakkaniemi sanoo.

Hinnat ovat liian korkealla. Myyjien ja ostajien hintakäsitykset eivät kohtaa.

kiinteistövälittäjä Jukka Ruskola, Lapin Arvokiinteistöt Oy

Meri-Lapin alueella mökkimyynti on ollut välittäjätilaston mukaan alle kymmentä vuodessa. Näin sanoo paikallinen Kiinteistömaailma Tornion ja Kemin yrittäjä Tanja Yliniva.

Tänä kesänä myynti on tästä luvusta vielä paljon jäljessä.

– Ehkä on ollut pikkaisen rauhallisempaa kuin aiemmin, toteaa myös Kemin Op-Kiinteistökeskuksen kiinteistövälittäjä Ville Karvonen.

Nyt Lapissa kaupaksi käyvät pääosin hyväkuntoiset ja pienet mökit. Tosin Inarin ja Utsjoen alueella myydään mukavasti myös suuria mökkejä, kuten Levilläkin.

Rovaniemellä tarjonta ei kohtaa kysyntää

Uutta mökkisukupolvea ei ole oikein syntynyt, kun nuoret aikuiset eivät halua sitoutua tiettyyn vapaa-ajanviettopaikkaan. Perintömökki menee helposti vapaille markkinoille perillisten sijaan.

Vapaa-asunnoissa tuntuukin olevan hyvin tarjontaa eri puolilla Lappia.

Rovaniemellä rantamökit tekevät poikkeuksen, samoin Utsjoella on puutetta rivitalo-osakkeista ja Inarinjärvellä rantamökeistä.

Myös Levillä kysyntää on joissain tapauksissa enemmän kuin tarjontaa.

Inarijärven rannalla sijaitseva lomamökki.
Inarijärven rannalla sijaitseva lomamökki.AIRIX Ympäristö

Hinnat ovat pysyneet monen välittäjän mukaan jokseenkin viime vuotta vastaavalla tasolla.

Yleinen hintataso ei tosin näyttäisi olevan pilvissä. Ainakin rovaniemeläisen välittäjän silmin nyt eletään katveaikaa.

– Levillä ja Ylläksellä hinnat ovat tulleet reippaasti alaspäin. Pyhä- , Luosto- , Suomu-alueellakin hinnat ovat painuneet alas, Pohjolan Op-Kiinteistökeskuksen myyntijohtaja Aulis Tervonen sanoo.

Leviltä kuitenkin tulee myös toisenlaista viestiä.

– Hintataso on pysynyt maltillisena, mutta ehkä hippasen hinnannousua Levin keskustan alueella on ollut havaittavissa, kertoo kiinteistövälittäjä Sofia Lehtonen Kittilästä.

Ostajan ja myyjän halu ei kohtaa

Voi olla kuitenkin, ettei kauppoja tule, jos mökeistä pyydetään turhan kovaa hintaa.

– Tuntureissa uusissa kohteissa – se vähän mitä siellä rakennetaan – hinta nousee niin korkeaksi, ettei niihin tahdo löytyä ostajia, Aulis Tervonen pohtii.

Suuren järven rannalla sijaitseva hyvin varustettu mökki voi kiinnostaa ostajaa, mutta siinäkin hinta voi nousta hankinnan esteeksi.

– Hinnat ovat liian korkealla, myyjien ja ostajien hintakäsitykset eivät kohtaa, pohtii myös Lapin Arvokiinteistöjen kiinteistövälittäjä Jukka Ruskola.

Mökkikauppaa pohditaan entistä pidempään

Myös luonnonilmiöt vaikuttavat ihmisten mökinostohalukkuuteen. Muonion- ja Tornionjokivarren alueen kauppa on huonon lohensyönnin vuoksi hidastunut, kertoo Ylläksen kiinteistövälityksen Juha Karakko.

Kesämökki joen rannassa.
Pirkko Kukko-Liedes/Yle

Lapin Arvokiinteistöjen Ruskolan mukaan tunturien uudiskohteet kiinnostavat, jos asunto-osakeyhtiöllä on yhtiölainaa. Tuolloin käteisrahan osuus on velatonta mökkiä pienempi.

Mökkiostoksilla käytetäänkin nykyään entistä enemmän harkintaa.

Meri-Lapissa saaristomökkikaupat saatetaan tehdä nykyään talvella, jolloin saareen pääsee katsomaan kohdetta parhaiten, kertoo paikallinen kiinteistövälitysyrittäjä Tanja Yliniva.

– Asiakkaat ova ihan sitä varten matkailleet Leville, että tullaan katsomaan lomamökkiä omaan käyttöön tai sijoitukseen, sanoo Sofia Lehtonen Leviltä.

Levillä ostajat ovat vanhempaa väkeä, jotka harkitsevat kakkosasunnon ostamista. Myös perheellisiä on tullut paikan päälle katsomaan mökkejä.