1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisi: Viime vuonna Suomesta poistettiin noin 2 600 ihmistä – tahti tänä vuonna sama

Osa palautettavista on kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita, osa rikollisia, kertoi ylikomisario Leena Lintuluoto Ykkösaamussa torstaina.

maasta käännyttäminen
poliisi poliisiauton edessä
Emilia Malin / Yle

Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen kieltäytyi tiistaina lentokapteenin määräysten vastaisesti istumasta alas Finnarin lentokoneessa. Pennasen mielenilmauksen syynä oli, että koneessa oli hänen mukaansa pakkopalautettava henkilö.

Ylikomisario Leena Lintuluoto Helsingin poliisista kertoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa torstaina, että poliisi saattoi viime vuonna neljäsosan maasta poistettavista ihmisistä. Lintuluodon mukaan viime vuonna Suomesta poistettiin noin 2 600 ihmistä, joista vähän yli 500 poliisin saattamina.

Tänä vuonna kesäkuun loppuun mennessä maasta poistettujen määrä oli noin 1 250 henkilöä, eli tahti on suurin piirtein sama verrattuna viime vuoteen.

Palautettavat ovat henkilöitä, jotka ovat saaneet täytäntöönpanokelpoisen maastapoistumispäätöksen.

– He voivat olla kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita, he voivat olla rikosperusteisesti poistettavia. Saatamme myös sairaita ja iäkkäitä.

Lintuluodon mukaan tänä vuonna, tammi- ja kesäkuun välillä, on Suomesta on eniten poistettu Viroon, yhteensä noin 350 henkilöä.

– Osa on rikollisia, osa palautetaan muista syistä. Seuraavaksi tulevat Venäjä ja Irak.

Luottamus päätöksentekoon osin huono

Toimistopäälikkö Rainer Hiltunen yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistosta sanoi Ykkösaamussa, että lentokoneprotestista virinnyt keskustelu osoittaa, että ulkomaalaislainsäädäntöä on arvioitava uudelleen.

– Me olemme eduskunnalle annetussa kertomuksessa ehdottaneet lainsäädäntömuutoksia, jotta voitaisiin varmistaa, että ketään ei palauteta olosuhteisiin, joissa he voivat joutua epäinhimillisen kohtelun kohteeksi.

– Pyrimme vahvistamaan myös ihmisten luottamusta prosessiin. Me ajattelemme, että ei pitäisi olla sellaista välitilaa, että täällä joudutaan oleskelemaan ilman oleskelulupaa.

Kansalaisten protestit kertovat Hiltusen mukaan siitä, että ihmisten luottamus turvapaikkapäätöksentekoon on osittain hyvin huono.

– Ei uskota, että Suomessa turvapaikkapäätöksenteko tapahtuu asianmukaisesti ja ihmisoikeuksia noudattaen. Protesti on ikään kuin ääri-ilmaus sitä vastaan, Hiltunen sanoi.

Lue myös:

Vihreiden Aalto: Pakkopalautukset keskeytettävä, kunnes turvapaikkaprosessin ongelmat on korjattu – "Ketään ei saa lähettää hengenvaaraan"

Lue seuraavaksi