Pajalan kaivoksen tuotanto alkoi uudestaan Pohjois-Ruotsissa

Ruotsin ympäristötuomioistuin salli tuotannon aloittamisen Ruotsin luonnonsuojeluviraston valituksesta huolimatta.

kaivokset
Kaunis Iron malmirekka Kaunisvaara Pajalan kaivos
Tapani Leisti / Yle

Palajan kaivos laskee käsitellyt jätevetensä Suomen ja Ruotsin rajalla virtaavaan Muoniojokeen.

Nelisen vuotta konkurssissa seisoneen Kaunisvaaran kaivoksen uuden vaiheen ensimmäiset kuormat rautamalmirikastetta lastattiin maanantaiaamuna. Kaivokselta lähtee nyt kuorma kolmen vartin välein.

Tulevaisuudessa täyden tuotannon tahdilla malmirekkoja lähtee viidentoista minuutin välein. Kaivoksen johtaja on tyytyväinen.

– Aloitimme tuotannon pari viikkoa sitten ja kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, Kaunis Iron Ab:n kaivosjohtaja Åsa Allan sanoo.

Ilman suurta velkataakkaa

Rekat vievät rikasteen 160 kilometriä Svappavaaraan ja juna sieltä Norjan Narvikin satamaan.

Uusi yhtiö Kaunis Iron sai kaivoksen halvalla konkurssipesältä ja ilman suurta velkataakkaa se sietää suuret kuljetuskustannukset.

Kaivoksella on nyt 150 työntekijää ja määrä tuplaantuu tuotannon kasvaessa. Työntekijöitä on myös naapurista Suomen puolelta.

Kaivosjohtajan mukaan työvoimaa on saatu ihan hyvin muuten, mutta pätevien autonkuljettajien saanti on vaikeaa.

Valitus ympäristötuomioistuimella

Kaivos avattiin uudestaan vanhalla ympäristöluvalla, johon Ruotsin luonnonsuojeluvirasto ei ole tyytyväinen muun muassa vesistöpäästöjä koskevien ehtojen osalta.

Virasto valitti asiasta Ruotsin ympäristötuomioistuimelle. Luonnonsuojeluviraston valitusta käsittelevä ympäristötuomioistuin ei ole estänyt tuotannon aloittamista. Tuomioistuimen ratkaisu valitusasiassa tulee joskus myöhemmin.

Pysäyttämisen mahdollisuus ei tunnu kaivosyhtiötä pelottavan. Kaivosjohtaja Åsa Allan vastaa, ettei ei halua spekuloida sulkemisriskillä.

– Meidän mielestämme Rajajokikomission aikanaan antama lupa on voimassa nyt ja myös tulevaisuudessa, Allan sanoo.

Hänen mukaansa kaivos avattiin markkinoiden kannalta oikeaan aikaan.

– Raudan hinta on vakiintunut hyvälle tasolle, etenkin Kaunisvaaran kaltaisen, korkean rautapitoisuuden rikasteen kysyntä on hyvä, Allan sanoo.