Pikkutyttö etsi pakopaikkaa kodin kurjuudesta, löysi sen Muumilaaksosta – "Siellä oli minulle perhe ja rakkautta"

Muumit saattelivat belgialaisen Sigrid Meulemansin vaikeiden lapsuusvuosien yli. Kysyimme asiantuntijoilta, miksi Muumit tuovat lohtua ja iloa miljoonille ihmisille sukupolvesta toiseen.

muumit
Muumimuseo. Muumifani
Sigrid Meulemansin rakkaus Muumeihin on kestänyt kaksi vuosikymmentä. Hän on parhaillaan Tampereella Muumimuseon erityisvieraana.Tuomas Hirvonen / Yle

Sigrid Meulemans on kahdeksanvuotias ja häntä pelottaa. Koti ei ole turvasatama, vaan elämä täyttyy riitelystä. Kuri on kova.

Yksinäinen tyttö etsii pakopaikkaa, kaukaista maata, jonne paeta.

Sigrid katsoo siskonsa kanssa tv:tä kesäloman tylsänä päivänä. Alkaa outo ohjelma, jossa on valkoisia otuksia. Ohjelmassa otukset istuttavat trooppisten kasvien siemeniä, joista kasvaa viidakko.

Sigrid oli löytänyt henkisen kotiinsa, Muumilaakson.

– Siellä oli kaikkea, mitä olin kaivannut: seikkailua ja ystävyyttä. Ennen kaikkea siellä oli minulle perhe ja rakkautta.

Tuosta päivästä lähtien tyttö uppoutui Tove Janssonin luomaan satumaailmaan kuin noiduttuna. Hän katsoi Muumeja päivittäin ja haali jokaisen kirjan, jonka onnistui löytämään hänen äidinkielelleen käännettynä.

Mitä enemmän hän tutustui Muumilaakson hahmoihin, sitä tärkeämpiä heistä tuli. Muumeista tuli hänen perheensä. Siitä on nyt kaksikymmentä vuotta.

Muumien mystinen lumo

Sigrid Meulemans ei ole kokemustensa kanssa yksin. Muumeissa on jokin ainutlaatuinen mauste, koostumus, joka rauhoittaa ja koskettaa. Erityisen Muumeista tekee se, että ne ovat valloittaneet eri sukupolvia aina 40-luvulta lähtien.

Muumeista kirjan kirjoittaneella Jukka Laajarinteellä on hyvä käsitys siitä, miksi näin on. Laajarinteen mukaan Muumeissa on hyvin moni asia kohdallaan: kuvan ja sanan vuoropuhelu, leikkisyys yhdistyy vakaviin aiheisiin ja lapsenmielisyys syvällisyyteen.

– Tove Jansson saa niin otukset kuin ympäristönkin elämään tavalla, jota tekisi mieleni nimittää neroudeksi.

Muumeista vuonna 2010 pro gradu -tutkielman tehnyt Eija Pääkkönen muistuttaa, että Muumien tarina on ajaton.

– Seikkailut, vaaralliset tilanteet, niistä selviytyminen ja onnelliset loput kiinnostavat aina. Lisäksi Muumien tarinat ovat hyvin moniulotteisia ja ne avautuvat eri tavoin eri-ikäisille.

Muumimamman turvallinen syli

Muumeihin ja Muumilaaksoon liitetään usein turvallisuuden tunne. Esimerkiksi rikkinäisessä kodissa eläneelle Sigrid Meulemansille juuri Muumilaakson tuoma turvallisuuden tunne oli tärkeää.

– Onhan siellä kaikenlaisia uhkia: komeettoja ja tulvia, mutta niihin suhtaudutaan tyynesti ja lopulta kaikki päättyy onnellisesti.

Tove Jansson käsittelee kauheimpiakin teemoja lempeän huumorin kautta, muistuttaa Jukka Laajarinne.

Hänen mukaansa turvallisuuden tunne Muumilaaksossa on jännittävä paradoksi: uhkia riittää, mutta perheen sisäinen idylli, pakottomuus ja vapaus vievät lukijan varhaislapsuuden mökkitunnelmiin, jolloin kaikki kauhea oli vielä jossain muualla tai pelkkää kuvitelmaa.

– Syntyisikö tuo turvallisuuden illuusio jotenkin Muumimamman alati rauhallisen persoonan vaikutuksesta.

Muumimamma ja -pappa rakastavat jokaista heistä.

Eija Pääkkönen

Alati toistuvat katastrofit ja myllerrykset voisivat lannistaa Muumilaakson väen, huomauttaa Pääkkönen. Näin ei kuitenkaan käy koskaan, ja muumiperhe onnistuu aina kääntämään vastoinkäymiset voitoksi. Muumit luottavat siihen, että kaikki kääntyy lopulta paremmaksi.

– Vaaratilanteet lujittavat yhteisöä ja selviytyminen tekee siitä vahvemman ja turvallisemman.

Eija Pääkkösellä on käsitys siitä, miksi Muumit toimivat erityisen hyvin Meulemansin kaltaisille ihmisille, turvattomien kotien lapsille. Muumilaakson lapset ovat kaikki hyvin erilaisia, mutta heidät hyväksytään omina itsenään.

– Muumimamma ja -pappa rakastavat jokaista heistä. He eivät ole täydellisiä aikuisia, mutta pyrkivät olemaan turvallisia ja hyviä vanhempia.

Oodi vapaudelle

Entä mitkä ovat Muumien moraaliset kivijalat?

Muumit ammentavat arvonsa pohjoismaisista arvoista, muistuttaa muumihahmojen käyttöoikeuksia myyvän ja hallinnoivan Moomin Charactersin toimitusjohtaja Roleff Kråkström.

Muumit ovat alkujaan taideteos, kuvitettua kirjallisuutta, jonka viitekehyksenä toimii toisesta maailmansodasta selvinneiden tuska.

– Muumien keskeisiä arvoja ovat seksuaalisuuden hyväksyntä, avoimuus, vapaus ja rakkaus.

Juuri vapauden ajatus oli Meulemansille merkittävin ja silmiä avaava oivallus, jonka Muumit hänelle tarjosivat.

– Se oli jotain uutta ja virkistävää. Pyrin elämään vapautta tavoitellen vielä tänäkin päivänä.

Muumihahmoja.
Muumipappa ja Muumimamma edustavat monelle turvallisia aikuisia – he eivät ole täydellisiä, mutta heihin voi luottaa.Moomin Characters™

Vapaus ja vastuu herättävät muumiväen keskuudessa perimmäisiä kysymyksiä, Jukka Laajarinne toteaa. Muumiyhteisössä kaikki saavat tehdä mitä huvittaa, ja mitään ei ole pakko tehdä. Kuitenkin toisista ja itsestään koetaan vastuuta.

Se tuottaa myös ahdistusta, koska yksi jos toinenkin jotuu miettimään rooliaan yhteisössä.

– Yksi jos toinenkin joutuu miettimään, kuka on ja kuka voisi olla.

Tove Janssonin luomassa maailmassa filosofiset ajatukset ponnahtavat esiin taajaan. Laajarinne osoittaa kirjassaan Muumit ja olemisen arvoitus Muumi-tarinoista yhtäläisyyksiä suurten filosofien ajatuksiin.

– Kierkegaardin, Heideggerin ja Sartren analyysit ahdistuksesta ovat varsin samankaltaisia kuin Janssonin. Novelli Kevätlaulu taas on osin Sartren Inhon päälle kirjoitettu.

Satojen miljoonien eurojen taidebrändi

Muumien maailmanlaajuinen lumo on synnyttänyt niiden ympärille myös ison bisneksen.

Muumituotteita myydään vuosittain noin 700 miljoonalla eurolla ja niillä on 700 myyntilisenssin haltijaa. Muumituotteiden kasvuluvut ovat huimat: Roleff Kråkströmin mukaan tuotteiden myynti on kasvanut kymmenessä vuodessa noin 1000 prosenttia.

Myös maailman ainoa Muumimuseo Tampereella on ollut menestys. Museo keräsi avajaisvuotenaan lähes 120 000 kävijää.

Kråkström suostuu puhumaan Muumeista brändinä, mutta ei halua verrata sitä esimerkiksi Disney-hahmoista luotuihin brändeihin. Hänen mukaansa Muumit ovat lähtökohtaisesti taidetta, eikä niitä ole kehitetty rahantekomielessä tarkkaan harkituille kuluttajaryhmille.

– Muumit on teos, jossa on alku, keskikohta ja loppu.

Suurin yksittäinen markkina on Japanissa. Japanilaiset ostavat lähes 40 prosenttia kaikista myydyistä muumituotteista. Toinen merkittävä markkina on Pohjois-Eurooppa.

Amerikan valloitukseen Kråkström suhtautuu maltilla: Disneytä ei voi, eikä kannata lähteä hänen mukaansa haastamaan suin päin.

– Jenkkimarkkinat ovat armottomat, ja emme haluta törmäillä sinne varomattomasti.

Unelma toteen Tampereella

Sigrid Meulemansin kohdalla eräs tärkeä ympyrä sulkeutui torstaina. Muumit ovat olleet Sigrid Meulemansin, 29, perhe suurimman osan hänen elämästään.

Ne toivat hänet jo pari vuotta sitten Suomeen, ja nyt oli toisen visiitin vuoro, kun nainen saapui vierailemaan Tampereen Muumimuseoon erityisvieraana.

Muumifani. Muumimuseo
Meulemans asteli Tampere-taloon Muumipeikon saattelemana.Tuomas Hirvonen / Yle

Sigrid voitti matkan Maailman Suurin Muumifani -kilpailussa. Osallistujien piti kertoa Instagram-videolla, miksi juuri hänen pitäisi voittaa matka täysihoidolla Tampereelle. Sigridin koskettava video, jossa hän kertoi lapsuuden vaikeuksistaan ja Muumien tuomasta lohdusta, voitti.

Muumit ovat luoneet belgialaiselle erityisen suhteen Suomeen. Hän toivoo joskus jopa muuttavansa Muumien kotimaahan.

– Se tarkoittaisi monen tärkeän asian ja ihmisen jättämistä taakse, enkä tiedä olenko valmis siihen. Mutta aina voi unelmoida.

Ajatus vapaudesta siis elää. Muumimamma olisi varmasti ylpeä.

Katso Meulemansin voittoisa video tästä:

View this post on Instagram

This is my entry for the #moominmuseumguestofhonour competition. I got my inspiration from 'Moominvalley in November' in which the inhabitants of the house organise a shadowplay about the Moomin family. It's quite unusual for me to share my story like this, but I decided I should just go for it. The past year has been very difficult and I just felt like I should grab this opportunity to turn things around. Going to Tampere and being the #moominmuseumguestofhonour would just mean the world to me right now, so... fingers crossed! #tampere #moomin #tovejansson #muumi #moominofficial #moominmuseum #muumit #muumipeikko #shadowplay #moomins #littlemy #snufkin #muumimuki #muminki #mumin #muumi #mumin

A post shared by Sigrid Meulemans (@sigridmeulemans) on

Lue myös:

Muumimuseosta on tullut Tampereen suurin kansainvälinen vetonaula, faneja saapuu tuhansien kilometrien päästä – "Sitä on vaikea selittää"

Ihmiset odottivat satojen metrien jonoissa muumimukeja – kolmenkympin mukista pyydetään jo tuhansia euroja

Muumeista tuli Sophia Janssonille elämäntyö – hän vahtii, ettei Muumipeikko pelaa tietokonepelejä (13.12.2017)

Muumit ovat erittäin tuottoisa bisnes – Jansson oli alusta asti kiinnostunut kaupallistamisesta (11.12.2017)

Testaa, tiedätkö kaiken muumeista – Miksi hattivatteja pelätään? (8.12.2017)

Vasta-avattu Muumimuseo sai yleisöltä ihastuneen vastaanoton: "Onhan tämä hieno ja iso!" (16.6.2017)