Tutkiva nettilehti: Saudi-Arabia aikoi viime kesänä aloittaa sodan, jonka estäminen johti Yhdysvaltain ulkoministerin eroon

The Intercept -julkaisu ei ole saanut tiedoilleen virallista vahvistusta, mutta epävirallisia vahvistuksia on monelta taholta.

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammad bin Salman. Kuva: Alexei Druzhinin / EPA

Saudi-Arabia aikoi viime kesänä aloittaa sodan naapurimaataan Qataria vastaan, kertoo tutkivaa journalismia tekevä nettijulkaisu The Intercept (siirryt toiseen palveluun). Sodan esti nettijulkaisun mukaan Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson, joka julkaisun mukaan menetti tämän seurauksena työnsä.

2017 Saudi-Arabia, Arabiemiraatit, Egypti ja Bahrain katkaisivat diplomaattiset siteensä Persianlahden rannalla sijaitsevaan pieneen öljyvaltio Qatariin ja alkoivat painostaa tätä muuttamaan politiikkaansa. Qatarin maa-, ilma- ja meriyhteydet katkaistiin.

Välirikko oli yksi kesän 2017 suurista uutisista maailmalla. Yle kertoi siitä muun muassa näin: Qatar: Saudi-Arabian ja sen kumppaneiden vaatimukset ovat kohtuuttomia

Qatariin kohdistuvan painostuksen varsinainen syy jäi hämäräksi. Julkisuuteen syyksi kerrottiin, että Qatar tukee terrorismia ja ylläpitää liian läheisiä suhteita Iraniin, joka on muun muassa Saudi-Arabian verivihollinen.

The Interceptin tietojen mukaan kyse ei ollut vain poliittisesta painostuksesta. Qatar kertoi Yhdysvalloille, että sen saamien tiedustelutietojen mukaan Saudi-Arabia on aikeissa hyökätä maahan Arabiemiraattien tukemana.

Tarkoituksena oli tunkeutua Qatariin maajoukoilla, kiertää Yhdysvaltain al-Udeidin lentotukikohta ja sen 10 000 yhdysvaltalaissotilasta ja vallata Qatarin pääkaupunki Doha.

Tillersonin ponnistukset

Tillerson aloitti tiiviin puhelindiplomatian Arabian niemimaan johtajien kanssa. Ulkoministeriö vahvistaa, että pelkästään yhtenä päivänä, 20. kesäkuuta, Tillerson soitti yli 20 puhelua alueen maihin. Puhelujen sisältöä ei tosin paljastettu.

Tillerson yritti vakuuttaa, että avoin sota olisi huono asia kaikille ja sitäpaitsi heikentäisi Saudi-Arabian suhteita Yhdysvaltoihin. Hän puhui asiasta myös puolustusministeri James Mattisin kanssa.

Ulkoministeri oli kuitenkin vaikeassa tilanteessa, sillä presidentti Donald Trump kannatti kovia otteita Qataria vastaan.

– Qatarin valtion tiedetään jo historiallisesti tukeneen terrorismia korkealta tasolta lähtien, Trump sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson jätti jäähyväiset tiedotustilaisuudessa Washingtonissa 13. maaliskuuta. Kuva: Shawn Thew / EPA

Tillerson onnistui kuitenkin vakuuttamaan Saudi-Arabian kruununprinssin ja maata käytännössä johtavan kruununprinssi Mohammed bin Salmanin, joka perui hyökkäyssuunnitelman. The Interceptin mukaan hyökkäysvalmius oli tuossa vaiheessa vain muutaman viikon päässä.

Prinssien vastaisku

Tillersonin toiminta suututti monet muut saudien kuningashuoneen prinssit ja erityisesti Arabiemiraattien hallitsijan Mohammed bin Zayedin. He aloittivat kampanjan Tillersonin kaatamiseksi, kertoo The Intercept.

Olennainen linkki kampanjassa oli presidentti Trumpin vävy Jared Kushner, joka hoiti suurimman osan Trumpin hallinnon diplomaattiyhteyksistä Persianlahden maihin. Kushnerin kerrotaan olleen vilkkaassa puhelin- ja sähköpostiyhteydessä varsinkin Arabiemiraattien suurlähettilään Yousef al-Otaiban kanssa.

The Intercept ei pysty kertomaan varsinaista syytä, miksi Trump lopulta erotti Tillersonin maaliskuussa. Julkaisun mukaan tärkeässä osassa oli se, että Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman oli tulossa vierailulle Yhdysvaltoihin. Hänen oli määrä neuvotella paitsi Qatarin tilanteesta, myös suurista aseostoista Yhdysvalloista.

Miksi Qatar-operaatiota tarvittiin?

Eräät The Interceptin haastattelemat asiantuntijat pitävät mahdollisena, että Qatarin valtaussuunnitelman taustalla voivat olla Saudi-Arabian yllättävät talousvaikeudet.

Maan öljyrikkaudet ovat vuosikymmenten ajan taanneet valtiolle suuret tulot, jotka ovat muun muassa mahdollistaneet avokätisen sosiaalihuollon kansalaisilleen. Vuonna 2014 raakaöljyn hinta äkisti romahti, eikä ole vieläkään noussut aiemmalle tasolleen.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Sen jälkeen, kun nykyinen kuningas nousi valtaan vuonna 2015, maa on käyttänyt yli kolmanneksen 737 miljardin dollarin reservirahastoistaan. Maan talous on myös joutunut taantumaan.

Jos Saudi-Arabia olisi vallannut Qatarin, olisi se saanut haltuunsa maan 320 miljardin dollarin rahastoidun omaisuuden. Tämä saattoi olla operaation taustalla.

Todisteena Saudi-Arabian rahantarpeesta The Intercept mainitsee viime marraskuussa tapahtuneet rikkaiden saudiprinssien vangitsemiset. Prinssejä pidettiin Riadin luksushotellissa, kunnes he maksoivat miljardien maksut omista varoistaan. Saudi-Arabiassa pidätykset selitettiin korruption kitkemisellä, kertoi professori Hannu Juusola Ylen haastattelussa.

Monet lähteet ovat kertoneet The Interceptille, että Arabiemiraatit yrittää edelleen provosoida Qatarin paisuttamaan kriisiä.

Qatar on lähettänyt YK:lle kirjeen, jossa se valittaa Arabiemiraattien lentokoneiden tekevän jatkuvasti ilmatilaloukkauksia.

Arabiemiraattien taholta lähtee myös jatkuvasti Qatarin kuningashuoneeseen suunnattuja julkisia loukkauksia. Kruununprinssi Zayedin lähimmällä avustajalla kerrotaan olevan Twitter-tili, josta hän lähettää muun muassa härskejä seksividoita, joissa naispuolinen osallistuja on Photoshopilla muunnettu näyttämään Qatarin emiirin äidiltä.

The Interceptin paljastuksesta kertoo myös muun muassa qatarilainen al-Jazeera-uutiskanava (siirryt toiseen palveluun). The Intercept painottaa, ettei se ole saanut tietoja Qatarin johdolta tai qatarilaisilta kaupallisilta toimijoilta.

Juttua muutettu kello 14.08: Saudi-Arabian kuningashuoneen jäsenten titteleitä ja nimiä korjattu.