Pelättyä leväkesää ei tullutkaan Pohjois-Savoon: sinilevää havaittiin odotettua vähemmän

Ravinteiden vähyys voi rajoittaa leväesiintymiä helleaallon aikana.

Kuopio
Sinilevää Tuusulanjärvessä Tuusulassa.
Sinilevää Tuusulanjärvessä Tuusulassa.Jussi Nukari / Lehtikuva

Poikkeuksellisen kuuma heinäkuu on vaikuttanut sinileväesiintymiin odotettua vähemmän Pohjois-Savossa, kertoo ELY-keskus.

Sinilevätilanne oli heinäkuussa pääosin edeltävien vuosien kaltainen. Heinäkuun kolmella ensimmäisellä viikolla sinilevää havaittiin vähäisiä määriä vain 2–3 havaintopaikalla. Yleisöilmoituksia levähavainnoista on tullut ELY-keskukseen tasaiseen tahtiin koko heinäkuun ajan.

Heinäkuun viimeisellä viikolla sinilevää oli neljällä havaintopaikalla, joista Kiuruveden seurantapaikan esiintymä oli runsas. Muut havainnot tehtiin Onkivedellä, Kiuruveden Toiviaisjärvellä sekä Siilinjärven Kevättömällä.

Nyt sinilevätilanne on jälleen kehittynyt parempaan suuntaan. Vain kahdella Pohjois-Savon havaintopaikalla on kuluvalla viikolla esiintynyt pieniä määriä levää, ELY-keskuksesta kerrotaan.

Heinäkuun alkupuoliskolla pintavedet olivat Kallaveden kahdesta kolmeen astetta viileämpiä verrattuna aiempiin seurantavuosiin. Eilen keskiviikkona Kallaveden lämpötila oli 23,1 astetta, joka on usean asteen verran vuotuista heinäkuun keskiarvoa korkeampi.

Ravinnepula vaikuttaa levätilanteeseen

Leväkukinnot ovat pysyneet kurissa, vaikka kuluneesta kesästä odotettiinkin "leväkesää". ELY-keskuksen mukaan hellejaksoina ravinteiden vähyys voi rajoittaa leväesiintymiä.

Tämä johtuu siitä, että ravinteita ei ole päässyt huuhtoutumaan valuma-alueilta sateiden mukana.

Lisäksi syvemmissä järvissä on tällä hetkellä jyrkkä lämpötilojen kerrostuneisuus, eikä tuuli ole pystynyt sekoittamaan ravinteita syvemmistä vesikerroksista.

Ravinnetäydennystä voi nousta pohjasta vasta ilmojen viilentyessä, kun vesimassat sekoittuva.