1. yle.fi
 2. Uutiset
 3. Japani

"Ulkomaille myydään kallista teetä" – Hyvinvointitrendi teki japanilaisesta teestä maailmalla haluttua

Shizuokalaisella paahtimolla teemestari maistaa jokaisen erän, jotta tasalaatuisuus säilyy.

Teen vastapoimittu silmu. Kuva: Petri Artturi Asikainen

SHIZUOKA Vihreät teeviljelmät laikuttavat maisemaa mihin suuntaan tahansa katsoo. Teepensaita on talojen välissä, teiden varsilla ja vuorenrinteellä. Paikasta ja valosta riippuen vihreän sävy vaihtelee tummasta vaaleaan, kirkkaasta haaleaan.

Shizuokan lääni tunnetaan Japanin teenviljelyn keskuksena. Se sijaitsee toistasataa kilometriä Tokiosta lounaaseen. Teenviljely on täällä tärkeä elinkeino.

Teeosuuskuntaa johtava Toshiro Hirai käyskentelee viljelmien keskellä ja näyttää, kuinka silmut poimitaan käsin.

Viljelmillä on hiljaista. Aurinko paahtaa, ja Hirailla on aikaa esitellä eri tiluksia.

– Vielä pari päivää sitten oli niin kiire, ettette olisi voineet tulla vierailulle, Hirai sanoo.

Osa viljelijöistä kerää vuoden aikana neljä satoa. Jotkut tyytyvät yhteen. Täällä Yamatoh-osuuskunnan viljelmillä satoja kerätään kolme.

Teeosuuskunnan johtaja Hirai Toshihiro näyttää, kuinka teetä poimitaan. Teetä viljellään kaikkialla Shizuokassa. Kuva: Petri Artturi Asikainen

Terveysjuoma leviää maailmalle

Vihreän teen buumin myötä alueen teetä on alettu viedä ympäri maailman. Vaikka maailman vientimarkkinoista japanilaista teetä on vain alle kaksi prosenttia, sen vienti on kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana peräti 90 prosenttia.

Useimmiten maailmalla tarjottava japanilainen tee on peräisin Shizuokasta. Koko Japanin teestä likimain puolet viljellään täällä. Ja vaikka ei viljeltäisi, se on jalostettu täällä. Monet Japanin suurimmista teeyrityksistä ovat Shizuokasta.

– Viemme teetä 60 eri maahan, eniten Eurooppaan, etenkin Saksaan, sanoo teetä valmistavan Maruyama-nimisen yrityksen ulkomaantoimintojen johtaja Naoyuki Hashimoto.

Vienti on yritykselle yhä tärkeämpää. Se on palkannut ulkomaalaisia työntekijöitäkin.

Vihreää teetä on tutkittu. Sen uskotaan ehkäisevän muun muassa sydän- ja verisuonitauteja, tiettyjä syöpiä ja ylipainoa. Hashimoton mukaan juuri terveysbuumi on nostanut japanilaisen teen maailmalla arvoon.

Japanilaisen teen sanotaan olevan terveellisempää kuin kiinalaisen vastineensa – ja lisäksi Japani on säästynyt suurilta ruokaskandaaleilta. Japanilaisia tuotteita pidetään ylipäätänsä maailmalla laadukkaina.

Raakatee tulee isoissa säkeissä, jotka tyhjennetään paahtimiin. Kuva: Petri Artturi Asikainen

Suosituin vientituote on Hashimoton mukaan tavallinen sencha-tee. Mutta vähitellen myös gyokurôn kaltaiset erikoisteet ja matcha ovat alkaneet levitä maailmalle.

Gyokuro on kallista teetä. Se saadaan pensaista, jotka kasvatetaan varjossa, suojassa liialta auringolta. Näin lehdet pysyvät pehmeinä. Gyokurossa käytetyt teelehdet poimitaan erityisen huolella. Teen maku on hieman makeahko.

– Vain viisi prosenttia teestämme menee vientiin, mutta vienti tuo 20 prosenttia liikevaihdostamme. Ulkomaille myydään kallista teetä, Hashimoto kertoo.

Esimerkiksi suomalaisessa teekaupassa sata grammaa matcha-teetä saattaa maksaa lähes sata euroa.

Buddhalaiset munkit levittivät teen Japaniin

Japaniinkin tee tuli alun perin ulkomailta. Buddhalaiset munkit toivat teen Kiinasta 1100-luvulla.

Shizuokan alueen teemahti käynnistyi noin 300 vuotta sitten, kun teenjalostaja Nagatani Soen keksi sencha-menetelmän.

– Kioton läheisillä teeviljelmillä kasvanut Soen kehitti vuosien ajan uutta tapaa paahtaa teetä höyryttämällä, kertoo Shizuokan teemuseon apulaisjohtaja Mitsuru Shirai.

Sencha, tavallisin japanilainen vihreä tee, syntyi 15 vuoden kehittelyn tuloksena. Ongelma oli, että vanhan pääkaupungin konservatiiviset teenviljelijät eivät innostuneet uudesta menetelmästä. Soen muuttikin lähelle Shizuokaan.

Shizuokassa oltiin aikanaan myös nopeita ottamaan käyttöön koneet. Siksi teetä saatiin tuotettua enemmän kuin muualla.

Teollistuminen alkoi vauhdilla Meiji-uudistusten myötä. Tuolloin samurait luopuivat miekoistaan, feodaalijärjestelmä lakkautettiin ja soturisuvut joutuivat miettimään uusia ammatteja. Shizuokassa he perustivat teeyrityksiä.

Teemestari Shintaro Araki maistaa laatuja joka päivä. Hänen makunystyröidensä kautta kulkevat kaikki paahdetut erät. Vuoristossa teetä viljellään terasseilla. Pulverimainen matcha-tee sekoitetaan bambuvispilällä. Kuva: Petri Artturi Asikainen

Teemestari testaa laadun päivittäin

Maruyaman teepaahtimossa käy niin kova hurina ja ryske, että on pakko huutaa, jotta saa äänensä kuuluviin. Vihreää hienoa teepölyä on kaikkialla. Paahtimet kuumentavat ilmaa. Kaikkialla leijuu vahva vihreän teen tuoksu.

Shintaro Araki kaataa teetä säkeistä paahtimeen. Hän on paikan asiantuntija, jonka tehtävä on muun työn ohella maistaa ja tarkkailla laatua.

Joka päivä hän testaa teen laadun ja säätää paahtoaikaa sekä sekoitusta sen mukaan. Eri viljelmiltä ja eri tavoin kypsyneet teelehdet maistuvat erilaiselta.

Sääkin vaikuttaa kaikkeen. Jos ilmassa on kosteutta, pitää paahtaa eri tavalla kuin silloin, kun aurinko porottaa.

– Kävin juuri maistamassa tämän erän, jotta sen saattoi hyväksyä, Shintaro Araki toteaa ja nyökkäilee.

Yasutoshi Fujimoto näyttää, kuinka tee valmistetaan oikein. Kuva: Petri Artturi Asikainen

Teen keittämisessäkin on omat niksinsä. Arakin kollega Yasutoshi Fujimoto kertoo, että teevesi pitää aina ensin kiehauttaa. Jos vesijohtovedessä on kalkkia, kiehauttaminen poistaa sen hajun.

Kiehunut vesi jäähdytetään noin 70- tai 80-asteiseksi. Jäähdytyksen voi tehdä kaatamalla kuuman veden kippoihin – vesi jäähtyy ja teekupit lämpenevät.

Teelehtiä haudutetaan vain hetki, puolisen minuuttia. Ja kun tee kaadetaan kippoihin, se kaadetaan niihin vuorotellen.

– Jos kaadat kerralla yhden kupin täyteen, toisessa on vahvempaa teetä kuin toisessa, Fujimoto sanoo.

Pieni opas japanilaisiin teelaatuihin

 • Bancha on tavallinen teelaatu, joka ei ole kovin arvostettu. Siinä ei käytetä yhtä laadukkaita teelehtiä kuin arvostetummassa senchassa. Bancha on pikemminkin kellertävää kuin vihreää. Sitä juodaan esimerkiksi työpaikoilla ja arjessa.
 • Hôjicha Kun bancha-teelehtiä paahdetaan, saadaan hôjichaa. Hôjicha on banchaan verrattuna tummempaa, ja siinä on vieno savun aromi. Hôjicha on kevyttä ja siinä on vähemmän kofeiinia kuin kuin osassa muita teelaatuja. Sitä juodaan usein iltaisin.
 • Kukicha on banchaa heikompi teelaatu, jonka joukossa on teelehtien ohella myös teepuun lehtiruoteita. Kukichaa tarjotaan nykyisin harvoin: köyhilläkin on varaa sitä parempiin teelaatuihin.
 • Sencha on ehdottomasti suosituin vihreän teen laji. Valtaosa japanilaisesta teestä on senchaa. Siinä teelehdet on valittu tarkemmin kun banchassa. Sencha on maukas tee, jota tarjotaan myös vieraille. Sitä saa teehuoneista sekä hyvistä japanilaisista ravintoloista.
 • Gyokuro on laadukkain teelaji. Gyokuro saadaan pensaista, jotka kasvatetaan varjossa, suojassa liialta auringolta. Näin lehdet pysyvät pehmeinä. Sopiva teeveden lämpötila on 50 astetta.
 • Matcha Matcha ja gyokuro tehdään samalla tavalla kasvatetuista lehdistä, mutta gyokuroksi valmistettua teetä ei enää jauheta matchaksi. Matchan jauhamatonta raaka-ainetta sanotaan tenchaksi. Teeseremoniassa käytetään juuri matchaa, joka on varhaisin Japanissa juotu teelajike.
 • Konacha Vihreästä teestä ylimääräisenä filtteröityä rikkonaista lehtipölyä. Gyokuro-muruja myydään mecha-nimellä.
 • Genmaicha on bancha-teetä, johon on sekoitettu paahdettuja riisinjyviä. Maku on pehmeä, hieman pähkinäinen.

Japanissa juodaan myös lukuisia teeksi kutsuttuja sekoituksia ja juomia. Osa on tavallisempia, osa luontaistuotekaupoissa myytäviä yrttijuomia. Lisäksi kiinalaisia teelaatuja, kuten oolong-teetä, juodaan paljon.

 • Mugicha Ohrasta paahdettava mugicha on suosittu kesäjuoma, jota juodaan yleensä kylmänä. Hieman karvas mutta pehmeä maku sammuttaa janon.
 • Kobucha/kombucha Kobucha tehdään kelpistä, kombu-merilevästä. Makua lisää yleensä vielä umeboshi-luumupikkelsi tai shiso-lehdet. Kobuchaa pidetään terveellisenä. Sitä ei pidä sekoittaa lännessä tunnettuun samanimiseen teelajiin kombuchaan, joka on sokeroidusta teestä bakteerien avulla käytetty juoma.
Pulverimainen matcha on terveellistä. Siihen on jauhettu kokonaisia teelehtiä. Karvaan matcha-teen kanssa syödään usein perinteinen japanilainen papumakeinen. Kuva: Petri Artturi Asikainen

Juttua korjattu 17.9. kello 14.10. Teen oksien sijaan tarkka termi on lehtiruote. Matcha ja gyokuro tehdään samalla tavalla kasvatetuista lehdistä, mutta gyokuroksi valmistettua teetä ei enää jauheta matchaksi. Matchan jauhamatonta raaka-ainetta sanotaan tenchaksi.

Lue myös:

Siivoa aamulla, jotta mieli toimii tehokkaasti loppupäivän, neuvoo japanilainen munkki – Tässäkö uusi KonMari?

Japanissa keksittiin hyville löylyille sana, jota ei edes suomen kielestä löydy – Löylybuumi loi Japaniin nuorten saunahullujen alakulttuurin