Hyppää sisältöön

Nurmi on vihreämpää oululaismiehen takapihalla – varmisti vehreän pihan kuljettamalla muuttolaatikoilla vettä joesta

Yksi kuuma ja kuiva kesä ei vielä aiheuta kasveille pysyvää tuhoa.

Esa Koivikko hakee lapsensa Islan ja Ivanin kanssa kasteluvettä Oulujoesta joka toinen päivä. Kuva: Timo Sipola / Yle

Tänä kesänä nurmikot ovat monin paikoin muuttuneet kuivuuden takia keltaisiksi.

Useimmat pitävät nurmikostaan kuitenkin enemmän vihreänä kuin keltaisena. Tänä kesänä siihen on vaadittu keinokastelua.

Oululainen Esa Koivikko on kastellut Oulun Kastellissa sijaitsevan talonsa nurmikkoa Oulujoen vedellä koko kesän. Vettä on haettu koko perheen voimin läheiseltä uimarannalta peräkärryllä joka toinen päivä.

– Jokivesi on ravinteikkaampaa ja hapekkaampaa kuin vesijohtovesi. Sen vuoksi se on nurmikon ja pensaiden kasteluun paljon parempaa, Koivikko kertoo.

Useampi tällainen kesä peräkkäin saattaa jo heikentää kasvien uusiutumiskykyä.

Erja Taulavuori

Aikaa nurmikon kasteluun tietysti kuluu, mutta kun tehdään yhdessä ja samalla lapset käyvät uimassa, on kyse perheajasta ja hyötyliikunnasta.

Koivikkojen nurmikko on keväällä kylvetty, eikä olisi lähtenyt itämään ilman kastelua, vaan olisi todennäköisesti palanut keltaiseksi.

Vanhalle nurmikolle kokonaan kellastuminen ei ole mitenkään kohtalokasta. Se palautuu kyllä ennalleen.

Kuivuus on poikkeustila

Kasvit ovat tänä kesänä menneet monin paikoin ennenaikaiseen lepotilaan suojatakseen itseään poikkeukselliselta kuivuudelta.

– Tänä kesänä pitkään jatkunut kuumuus ja kuivuus on kasveille hyvin poikkeuksellinen tila, dosentti Erja Taulavuori Oulun yliopiston ekologian ja genetiikan laitokselta kertoo.

Esa Koivikko on kastellut perheensä kanssa keväällä kylvettyä nurmikkoa tähän saakka koko kesän. Tälla kertaa isän kaverina Ivan Koivikko. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Suomalaiset kasvit ovat sopeutuneet hänen mukaansa paljon paremmin koviin pakkasiin kuin tämän kesän kaltaisiin säihin. Se näkyy esimerkiksi nurmikkojen ja puiden kellastumisena jo nyt.

Yksi kuuma ja kuiva kesä ei aiheuta Taulavuoren mukaan kasveille pysyvää tuhoa.

– Useampi tällainen kesä peräkkäin saattaa jo heikentää kasvien uusiutumiskykyä, Taulavuori sanoo.

Isot puut pärjäävät tällaisenakin kesänä juuristonsa avulla, mutta pienemmille puille tämän kesän säät saattavat olla tuhoisia.

Kastelu kannattaa

Taulavuoden mukaan puutarhakasveja ja nurmikkoja kannattaa mahdollisuuksien mukaan kastella. Esteettisen vaikutuksen ohella kastelu lisää kasvien elinvoimaa.

Rankat ukkoskuurot eivät ole kasvien kannalta ihanteellisin kastelun muoto. Kuivuus on tehnyt maan pinnasta kuorimaisen, eikä vesi imeydy siihen normaalisti. Kevyt pitkäaikainen sade olisi kastelun kannalta paras vaihtoehto.