1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Zimbabwe

Vaalipäivän optimismi hävisi savuna ilmaan Zimbabwessa – "Tämä on paluu Mugaben aikaan"

Kolme ihmistä kuoli armeijan luoteihin keskiviikon mielenosoituksissa. Tänään torstaina odotetaan presidentinvaalien tuloksia, mutta sekä tulokset että voittajan julistamisen lykkääntyminen voivat aiheuttaa levottomuuksia.

Siteni Mungure seisoo kollegoineen taksiautonsa ulkopuolella Hararessa. He olivat kaikki keskustassa, kun levottomuudet alkoivat. Kuva: Fredrik Lerneryd

HARARE Veriläiskät ja lasinsirut muistuttavat keskiviikon väkivallasta. Muuten Hararen keskustassa on torstaiaamuna todella hiljaista. Oppositiopuolue MDC:n toimiston ulkopuolella vesikanuunat ja mellakkapoliisit odottavat.

Aamupäivällä monet kaupat sulkivat ovensa ja lähettivät työntekijänsä kotiin. Poliiseja näkyi tavallista enemmän ympäri keskustaa. Joidenkin tietojen mukaan sotilaat kiersivät kaupunkia ja kehottivat ihmisiä poistumaan ennen puoltapäivää.

Opposition päämajan ulkopuolella seisoo muutama taksikuski. He olivat kaikki täällä myös eilen, kun väkivaltaisuudet alkoivat.

– Selvästi vaalituloksia nyt käpälöidään, kun kestää näin kauan. Miten ihmeessä meillä olisi valta, jos viattomia ihmisiä ammutaan kuoliaaksi kaduilla? Armeijalla on aseet, eli armeijalla on valta, sanoo Siteni Mungure.

Mellakkapoliisit ja vesitykit oppositiopuolue MDC:n päämajan ulkopuolella torstaiaamupäivällä Hararessa. Kuva: Fredrik Lerneryd

Kolme ihmistä sai eilen keskiviikkona surmansa sen jälkeen, kun armeija kutsuttiin paikalle hajottamaan mielenosoituksia. Mielenosoitukset alkoivat, kun selvisi, että valtaapitävä puolue Zanu PF oli voittanut enemmistön parlamentinvaaleissa.

Maanantain presdentinvaaleissa pääehdokkaina olivat Mugaben syrjään pakottanut Emmerson Mnangagwa ja opposition MDC:n Nelson Chamisa.

Taksikuski Mungure sanoo, että zimbabwelaiset eivät tule hyväksymään Mnangagwaa presidentikseen.

Ja mitä sitten tapahtuu?

– Eeeeeh! Kaaosta! hän vastaa.

Spencer Austin kertoo juosseensa henkensä edestä, ja väittää sotilaiden pahoinpidelleen häntä.

– Luulin oikeasti, että se oli nyt tässä, nyt minä kuolen. Itkin ja huusin ja sotilaat nauroivat minulle, hän kertoo.

Elias Matengambio on myös sitä mieltä, että presidentinvaalien tulosten viivästyminen viittaa vaalitulosten käpälöintiin.

– Mnangagwahan on auttanut Mugabea voittamaan vaaleja 37 vuotta. Chamisa oli oikeassa, Zimbabwe ei ollut vielä valmis järjestämään demokraattisia vaaleja. Tämä on paluu Mugaben aikaan, hän sanoo.

Torstaina Hararessa odotettiin presidentinvaalituloksia jännittyneissä tunnelmissa. Kuva: Fredrik Lerneryd

Ikkunoita sirpaleina, jonoja pankkien ulkopuolella

Pikaruokalan ikkunat keskustassa ovat täysin sirpaleina, ja ravintolan työntekijä siivoaa sotkua. Hän esittäytyy Washingtoniksi, mutta ei suostu kertomaan sukunimeään eikä halua tulla kuvatuksi. Maanantain avoimen ilmapiirin jälkeen kuvaamisesta kieltäytyminen on yleistynyt.

– Olin hirveän peloissani eilen. Mielenosoittajat ryöstivät paikan, Washington kertoo.

Ympärillä monen ravintolan ikkunoita on rikottu, mutta vaate- ja elektroniikkakaupat on jätetty rauhaan.

Washington sanoo olevansa todella surullinen ja hämmentynyt kehityksestä. Hän ehti jo unelmoida paremmasta työpaikasta ja taloudellisesta kasvusta Zimbabwessa.

– Olin naiivi, hän sanoo.

Ohi kävelevä mies pahoittelee, että toimittajat joutuvat raportoimaan tästä.

Pankkien ulkopuolella jonottaa Hararessa paljon ihmisiä jo varhain aamulla. Pankkijonot ovat tavanomainen näky, mutta nyt ne tuntuvat olevan pitempiä kuin tavallisesti.

Zimbabwella ei ole omaa valuuttaa, eikä käteistä saa kuin jonottamalla pankkiin.

Jonottavien ihmisten ohi ajaa vesitykkejä kohti kaupungin keskustaa.

Liikennevaloja rikottiin ja roskiksia heiteltiin kaduille Hararessa. Kuva: Fredrik Lerneryd

Tulosten panttaaminen lisää epäluuloja

Oppositioehdokas Nelson Chamisa oli ehtinyt jo tiistaiaamuna julistautua vaalivoittajaksi ja syyttää vastustajaansa vaalivilpistä, mikä sai hänen kannattajansa liikkeelle.

Opposition vaalivilppiväitteet saivat tulta alleen sen jälkeen, kun EU:n vaalitarkkailijat sanoivat vaalien tapahtuneen epätasa-arvoisella pelikentällä. Vaikka laajamittaisesta vilpistä ei ollut viitteitä, joissakin paikoissa äänestäjiä peloteltiin ja painostettiin äänestämään Zanu PF:ää.

EU myös esitti huolensa siitä, että presidentinvaalituloksia on jouduttu odottamaan. Mitä kauemmin odotus kestää, sitä epäluuloisemmiksi ihmiset muuttuvat.

Vaalikomissio lupasi ensin tuloksia tiistaina, mutta julkaisikin vain osan parlamentinvaalien tuloksista. Sitten tuloksia luvattiin keskiviikolle. Nyt tuloksia toivotaan torstaille, mutta sekä tulosten julkistaminen että niiden lykkääntyminen voivat aiheuttaa levottomuuksia.

Vaalikomissiolla on lain mukaan lauantaihin asti aikaa julistaa voittaja. Zimbabwelaisten tuoreessa muistissa on vuoden 2008 vaalit, joissa kesti kuukauden, ennen kuin voittaja selvisi.

Torstaiaamuna vaalikomission nettisivut eivät toimineet. Raporttien mukaan vaalikomission nettisivut hakkeroitiin keskiviikkoiltana, ja sivuille julkaistiin kuvia loukkaantuneista ja kuolleista.

Zanu PF:n päämajan ulkopuolella olevaa vaalimainosta yritettiin eilen repiä alas. Kuva: Fredrik Lerneryd

Vaalipäivän optimismi on sulanut pois

Hararessa levottomuudet lähtevät usein liikkeelle Mbaren lähiöstä keskustan kupeesta. Nyt kadut ovat hiljaisia, muutama nuori mies korjaa minibussia ja naiset pystyttävät myyntikojujaan.

Edwiniksi esittäytyvä nuori mies puistaa päätään, kun häneltä kysyy, minkälaista eilen oli.

– Kamalaa, hän sanoo.

– Iltapäivällä se varmasti alkaa taas.

Moni muu jututtamamme kuitenkin uskoo, että tänään tulee olemaan hiljaista. Armeijan väliintulo pelotti sen verran, että ihmiset pysyvät poissa.

Vaalipäivän optimistisesta ilmapiiristä ei ole Hararessa jäljellä enää mitään. Vielä maanantaina puhuttiin uudesta Zimbabwesta, ja hararelaiset sanoivat, ettei entiseen pelon ilmapiiriin ole paluuta.

Kolme päivää myöhemmin tunnelma on täysin toinen.

Ruokapaikkojen ulkopuolella lojuu kiviä maassa. Niillä rikottiin ikkunoita. Mielenosoittajat saivat vastaansa aseistautuneet sotilaat. Kuva: Fredrik Lerneryd

Lisää aiheesta:

Analyysi: Syytökset vaalivilpistä sinkoilevat Zimbabwessa – toivo muuttui peloksi, kun oppositiojohtaja hätiköi ja ilmoittautui uudeksi presidentiksi

Zimbabwen nuoret ratkaisevat maan presidentinvaalit – yli kolmannes äänestäjistä ei ole koskaan nähnyt vaaleja ilman Robert Mugabea

Valkoiset maanviljelijät pakenivat vuorille, kun Zimbabwen presidentin miehet riistivät väkivalloin heidän tilansa – nyt he aikovat kuitenkin äänestää Mugaben puoluetta