Hyppää sisältöön

Tutkimus: Merien muovisaasteista leviää myös kasvihuonekaasuja ilmakehään, koska muovi rapautuu auringossa

Valossa käynnistyneet metaanipäästöt eivät lopu edes yöllä. Muovikassien materiaali osoittautui pahimmaksi.

Tutkija Sarah-Jean Royer Kamilon rannalla Havaijin Suurella saarella. Kamilo oli aikoinaan valkoinen hiekkaranta, mutta nyt hiekka on Tyynenmeren merivirtojen tuoman jätteen peitossa. 90 prosenttia jätteestä on muovia. Kuva: SOEST IPRC

Luonnossa lojuvasta muovijätteestä irtoaa auringonvalon vaikutuksesta kasvihuonekaasuja, kertoo Havaijin yliopiston (siirryt toiseen palveluun) tuore tutkimus. Meren metaanin biologisia lähteitä selvittänyt tutkimus lähti uusille urille, kun ilmeni, että aiheuttaja olikin synteettinen eli muovijäte.

Tutkimusta johtaneen Sarah-Jeanne Royerin mukaan havainnon ei oikeastaan olisi pitänyt olla yllätys, sillä muovia syntetisoidaan fossiilisista polttoaineista. Kukaan ei vain ollut tullut tehneeksi siitä ainakaan julkaistua tutkimusta, Royer sanoo.

Havaijin yliopistossa testattaviksi otettiin useita muovilaatuja. Sekä metaania että eteeniä irtosi runsaimmin LD-polyeteenistä. Kauppakasseissakin käytetty LD-polyeteeni on maailman valmistetuinta ja useimmin jätteeksi hylättyä muovia.

Metaani on hiilidioksidin lisäksi maapallon ilmaston pahin lämmittäjä. Metaania syntyy, kun eloperäinen aines hajoaa hapettomissa oloissa, esimerkiksi pelloilla, soilla ja kaatopaikoilla. Metaania ilmakehään pääsee myös muun muassa vuotavista maakaasuputkista ja hiilikaivoksista. Myös eteeniä syntyy fossiilisten polttoaineiden tuotannossa.

Päästöt yltyvät muovin rapautuessa

Polyeteenin aiheuttamia päästöjä tutkittiin sekä kokeilla, joissa jätettiin vastavalmistettuja muovirakeita runsaaksi puoleksi vuodeksi ulos, että merestä löydetystä muovijätteestä. Osan annettiin muhia edelleen vedessä. Kokeiden päätteeksi metaanipäästöjen todettiin kasvaneen 176-kertaisiksi.

Tutkijat kokeilivat myös prosessin katkaisemista viemällä muovin pimeään. Se hidasti mutta ei keskeyttänyt päästöjä, jotka olivat päässeet käynnistymään auringonvalossa.

Royerin mukaan päästöjen yltymiseen vaikuttanevat muovin pintaan syntyvät kuopat ja murtumat, joista osa on mikroskooppisen pieniä. Ne lisäävät vähitellen pinta-alaa, johon valokemiallinen reaktio vaikuttaa, Royer selittää.

Tutkijat arvioivat tulostensa perusteella, että muovin osuus maailmanlaajuisista metaanipäästöistä on vähäinen. Muihin hiilivetyihin nähden tilanne voi kuitenkin olla toinen, sillä niitä pääsee ilmakehään paljon vähemmän kuin metaania.

– Kun tiedämme, millaiset määrät muovia rannoille huuhtoutuu ja kuinka paljon sitä lojuu luonnossa, havaintomme tukee sitä kantaa, että varsinkin kertakäyttöisen muovin tuotanto olisi pysäytettävä alkuunsa, Royer sanoo.

Tutkimus on vapaasti luettavissa PLOS ONE (siirryt toiseen palveluun) -lehdestä.

Lue myös:

Ylen kysely: Iso osa suomalaisista haluaa kieltää muovikassit kokonaan

Parjattu muoviala: Muovi on hyvä materiaali, mutta ihmiset toimivat typerästi

WWF:n raportti: Välimerestä tulossa muovimeri – jopa 40 prosenttia muoviroskista aiheutuu turismista