Muumimuseosta on tullut Tampereen suurin kansainvälinen vetonaula, faneja saapuu tuhansien kilometrien päästä – "Sitä on vaikea selittää"

Tampereen Muumimuseo ylitti yleisötavoitteensa jo ennen ensimmäistä vuosipäiväänsä. Elokuun alkuun mennessä muumeja on käynyt ihastelemassa vajaat 120 000 ihmistä eri puolilta maailmaa.

Muumimuseo
Muumipeikko tervehtii näyttelyyn tulijaa.
Muumimuseon teokset esitellään kuudella kielellä, mutta lisääntyvän kansainvälisyyden vuoksi kielivalikoimassa on edelleen laajentamisen tarvetta.Heli Mansikka / Yle

Tampereen Muumimuseossa on elokuisena arkipäivänä vilkasta.

Melkein puolet kävijöistä on silmä- ja korvamääräisesti arvioituna ulkomaalaisia. Tilastot vahvistavat havainnon: museon amanuenssi Minna Honkasalon mukaan yli kolmannes kesäkauden kävijöistä on ulkomaalaisia.

– Japaninkielinen oppaamme sanoi, että hänellä on ollut vain muutama työpäivä, kun ei ole puhunut japania.

Näyttelytilassa japanilainen Miyuki Noda tutkii keskittyneenä Tove Janssonin alkuperäisiä kuvituskuvia. Hän ihastui Muumeihin lapsena televisiossa pyörineiden Muumi-animaatioiden kautta. Suomeen ja Tampereelle hän saapui yksinomaan Muumimuseon houkuttelemana.

– Tutustuin tähän jo ennalta netissä. Olin odottanut tänne pääsyä pitkään, ja olen todella iloinen päästyäni tänne. Nyt haluan tietää paljon lisää Suomesta.

Japanilaiset ovat suurin yksittäinen kansainvälinen vierailijajoukko. Museossa käy myös paljon brittejä, saksalaisia ja venäläisiä. Heli Jokela Visit Tampereelta arvioi, että juuri Isossa-Britanniassa olisi kasvun mahdollisuuksia.

– Siellä on muun muassa järjestetty muumiaiheisia pop-up-näyttelyjä.

Miyuki Noda ja Helena Koskela Muumimuseossa
Japanilainen Miyuki Noda ihastui Muumeihin jo lapsena. Muumimuseoon hän tutustui tamperelaisen Helena Koskelan kanssa.Jani Aarnio / Yle

Minna Honkasalo on hyrisee tyytyväisyyttään kerratessaan Muumimuseon ensimmäistä vuotta. Kesäkuun 17. päivänä viime vuonna avattu museo saavutti sadan tuhannen kävijän rajan jo toukokuussa, kuukausi ennen vuosipäiväänsä.

– Uskon että tänäkin vuonna päästään samoihin lukuihin.

Visit Tampereen Heli Jokelan mukaan Muumimuseosta on kasvanut Tampereen tärkein yksittäinen kansainvälinen vetonaula järvi- ja saunakokemusten rinnalle.

– Muumimuseon kilpailuetu on, että vastaavaa ei ole missään muualla maailmassa.

Ensimmäiseen vuoteen mahtui myös draamaa, kun osa herkimmistä teoksista jouduttiin viemään turvaan läheisen hotellityömaan paalutustöiden alta. Minna Honkasalon mukaan tästä selvittiin vahingoitta, ja museossa odotetaankin jo innolla hotellin valmistumista.

– Odotamme lisää kanta-asiakkaita hotellivieraista.

Mutta mikä ihme saa ihmiset matkustamaan ympäri maailman tutustumaan näihin satuhahmoihin?

– Sitä on vaikea selittää. Muumit vain ovat miellyttäviä ja tekevät oloni mukavaksi, Miyuki Noda sanoo.

Lue lisää:

Muumimuseon teokset selvisivät hyvin naapurihotellin paalutustöistä

Tampereen Muumimuseo kiinnostaa – Vilkkaimpina päivinä Tove Janssonin teoksiin tutustuu tuhat turistia

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus