Hyppää sisältöön

Katolinen kirkko muutti mieltään kuolemantuomiosta: Ei hyväksytä missään tilanteessa

Kaksi viimeisintä paavia ovat olleet kuolemantuomion vastustajia.

Paavi Franciscus on vastustanut koko ajan kuolemantuomiota. Kuva: Ciro Fusco / EPA-EFE

Katolinen kirkko on asettanut tavoitteekseen kuolemantuomion poistamisen kaikkialta maailmasta. Vatikaani ilmoitti torstaina uudesta linjastaan, jonka mukaan kuolemantuomio ei ole hyväksyttävä missään olosuhteissa.

Katolinen kirkko on perinteisesti hyväksynyt kuolemantuomion käytön rangaistuksena äärimmäisissä tapauksissa.

Muutoksen aloitti puolalainen paavi Johannes Paavali II, joka kuoli vuonna 2005. Nykyinen paavi, argentiinalainen Franciscus on kuolemantuomion ehdoton vastustaja. Kummankin kotimaata on aikoinaan hallinnut väkivaltainen diktatuuri.

Paavi on muuttanut katolisen kirkon katekismusta (siirryt toiseen palveluun) eli virallista oppia kuulumaan niin, että kuolemaan tuomitsemista ei voi hyväksyä, koska se on hyökkäys ihmispersoonan koskemattomuutta ja arvokkuutta vastaan.

Kiistelyä tulossa kiellosta

Katolisen kirkon uusi linjaus aiheuttanee hämmennystä monissa maissa. Kaikkiaan 53 maata pani toimeen kuolemantuomioita viime vuonna, ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan.

Useimmissa kuolemantuomiota käyttävissä maissa on toki vallalla muu kuin kristinusko, mutta monet katoliset esimerkiksi Yhdysvalloissa tukevat kuolemantuomiota.

Katolisen kirkon uusi kuolemantuomiolinja oli hyväksytty toukokuussa mutta julkaistiin vasta nyt. Muutosta ennakoi paavi Franciscus jo viime vuoden lokakuussa, jolloin hän sanoi, että kuolemantuomio on vastoin Jumalan sanaa.

Vatikaani toivoo, että kirkon uusi linja antaa voimia kuolemantuomiota vastaan kampanjoiville kautta maailman.

.
.