Liikaa naisia? Tokiolaisen yliopiston väitetään vääristelleen sisäänpääsykokeiden tuloksia, jotta naisopiskelijoiden määrä vähenisi lääkäriopinnoissa

Japanilaisen Yomiuri Shimbun -lehden mukaan tulosten vääristely Tokion lääketieteellisessä korkeakoulussa alkoi jo vuonna 2011.

Japani
Opiskelijoita
Opiskelijat juhlivat yliopistoon hyväksytyksi tulemista Tokiossa vuonna 2010.Franck Robichon / EPA

Lehden mukaan yhden maan (siirryt toiseen palveluun) arvostetuimman lääketieteellisen korkeakoulun tavoitteena oli pitää naisopiskelijoiden määrä alle 30 prosentissa, koska "naisilla on taipumus luopua lääkärin ammatin harjoittamisesta perhettä perustaessaan".

Nimettömät lähteet kertovat lehdelle, että koetuloksia ryhdyttiin sormeilemaan sen jälkeen, kun vuonna 2010 sisäänotetuista opiskelijoista 38 prosenttia oli ollut naisia.

Tuolloin yliopiston virkailijat tekivät hiljaisen sopimuksen siitä, että naisopiskelijoiden määrää ryhdyttäisiin rajoittamaan. Tuoreimmalla hakukierroksella opiskelemaan valittiin 30 naista ja 141 miestä.

Myös Kyodo News -uutistoimisto ja Japanin yleisradioyhtiö NHK ovat kertoneet koetulosten sormeilusta. NHK:n siteeraamien nimettömien lähteiden mukaan naisopiskelijoiden sisäänpääsykoepisteitä huononnettiin jopa 10 prosenttia, jotta useammat naiset reputtaisivat pääsykokeissa.

Yksityisen yliopiston tiedottajan mukaan koulun työntekijät ovat olleet hämmästyneitä median kertomista tiedoista. Koulu on luvannut selvittää asiaa.

Sairaalat kärsivät kroonisesta lääkäripulasta

Japanissa monet naiset ovat korkeasti koulutettuja, mutta valmistumisen jälkeen kärsivät syrjinnästä työhaussa ja palkkauksessa. Moni luopuu urastaan perheen perustamisen aikaan, koska työpäivät ovat pitkiä ja miehet osallistuvat laiskasti kodinhoitoon.

Kun samaan aikaan Japanin väestö vanhenee ja lapsia syntyy ennätyksellisen vähän, monet työpaikat kärsivät henkilöstöpulasta. Tämä koskee myös sairaaloita.

Monet lääkäriopiskelijat päätyvät työskentelemään sairaaloissa, jotka ovat kytköksissä heidän oppilaitokseensa.

Syrjintäsyytökset kuohuttavat Japania laajlti, koska naisten pitäminen työllistettyinä on ollut viime vuosina yksi pääministeri Shinzo Aben talouspolitiikan kulmakivistä. (siirryt toiseen palveluun) Tutkimusten mukaan naisten osuus etenkin asiantuntija-ammateissa on ennätyksellisen alhainen.

Lue myös:

Japanilaisnuoret lakkasivat harrastamasta seksiä – Nyt kunnat järjestävät sokkotreffejä, koska maa tarvitsee kipeästi lisää vauvoja

Lähteet: AP