1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teuvo Hakkarainen

Kansanedustaja Ville Vähämäki selittää asuntojärjestelyitä Hakkaraisen kanssa: En ymmärtänyt, että kyseessä oli ”saunalaitos”

Iltalehti kertoi maanantaina, että kansanedustaja Teuvo Hakkarainen saa korotettua kulukorvausta siitä, että hän vuokraa saunatilaa Helsingistä. Tila on vuokrattu myös Vähämäelle.

Ville Vähämäki kuvattuna eduskunnassa huhtikuussa 2012. Kuva: Mauri Ratilainen / AOP

Kansanedustaja Ville Vähämäki (ps.) on julkaissut Facebookissa kirjoituksen (siirryt toiseen palveluun), jossa hän selvittää seikkaperäisesti asuntojärjestelyitä, jotka liittyvät häneen ja saman puolueen kansanedustaja Teuvo Hakkaraiseen.

Iltalehti kertoi maanantaina (siirryt toiseen palveluun), että Hakkarainen saa korotettua kulukorvausta siitä, että hän vuokraa saunatilaa Helsingissä Taka-Töölössä. Tilaa ei kuitenkaan saa käyttää asuintarkoitukseen. Tila on vuokrattu Hakkaraisen lisäksi myös Vähämäelle. Vähämäki asuu saman taloyhtiön toisessa huoneistossa avopuolisonsa kanssa. Eduskunta selvittää parhaillaan asuntojärjestelyitä.

Vähämäki kirjoittaa, että meni julkisen vuokrailmoituksen jälkeen katsomaan kyseistä tilaa. Hän sanoo, että ei muista tarkalleen ilmoituksen sanamuotoja, mutta ei olisi koskaan mennyt katsomaan tilaa, jonka ilmoituksessa olisi puhuttu vain saunasta.

– Miksi ihmeessä vuokraisin saunan? Vähämäki kysyy.

Vähämäki kertoo nimenomaan hakeneensa huoneistoa, jossa on oma sisäänkäynti. Hän kuvailee huoneistoa myös hyväkuntoiseksi ja varusteiltaan asunnonomaiseksi. Hän kertoo hyväksyneensä ehdotuksen asunnosta. Hän sanoo, ettei ymmärtänyt, että kyseessä oli ”saunalaitos”. Vähämäen mukaan näyttö kesti vain 5–10 minuuttia.

Tämän jälkeen Vähämäki kertoo saaneensa sopimusvedoksen sähköpostiinsa. Hän sanoo hämmästyneensä, kun sopimuksessa luki 62 neliön kokoinen saunalaitos. Tämän jälkeen Vähämäki kertoo lähettäneensä sopimuksen lähettäneelle henkilölle viestin, jossa hän totesi, että vuokrasopimus ei menisi läpi eduskunnan hallinto-osastolta.

"Olisi pitänyt nostaa kädet pystyyn"

Vähämäki kirjoittaa myös, että hän totesi viestissään, että sopimuksen voisi muuttaa vastaamaan paremmin sitä käsitystä minkä hän oli tilasta näytössä saanut.

– Jälkikäteen ajatellen tässä kohtaa olisi pitänyt nostaa kädet pystyyn ja jatkaa huoneiston etsimistä. Tein kuitenkin sopimuksen, ja se on nähtävästi osoittautunut virheeksi – joskin vaikuttaa siltä, että lainvastaista tämä ei ole ollut, selvittäminen jääköön kuitenkin ammattilaisille, Vähämäki kirjoittaa.

Tämän jälkeen hän kertoo ilmoittaneensa eduskunnan hallintotoimiston lomakkeella tiedot eduskunnan hallinto-osastolle.

Vähämäen mukaan Hakkarainen päätyi tiloihin vuokralle myöhemmin, kun hän tarvitsi asuntoa. Vähämäellä oli kertomansa mukaan tuolloin haussa samasta taloyhtiöstä toinen huoneisto, jonka hän siis myös sai. Vähämäki kertoo kysyneensä vuokranantajan valtuuttamalta henkilöltä, että voisiko sopimuksen muuttaa yhteisvastuulliseksi Hakkaraisen kanssa. Vähämäen mukaan tämä sopi.

Vähämäki sanoo, että hänellä ja Hakkaraisella ei ole ollut mitään käsitystä, että tila olisi sopimaton kakkosasunnoksi.

– Edustaja Hakkaraista on yritetty syyllistää ja mustamaalata tässä asiassa turhaan, Vähämäki sanoo.

Vähämäki painottaa kirjoituksessaan myös, että hänellä ei ole ollut tarkoitusta saada ylimääräistä hyötyä asuntojärjestelyillä.

Vähämäki kertoo ottavansa asiasta täyden vastuun ja pyytää anteeksi asianosaisilta aiheuttamastaan mielipahasta ja harmista.

Lue myös:

Iltalehti: Eduskunta alkaa selvittää Hakkaraisen asuntojärjestelyitä – Hakkarainen saa korvausta saunatilan vuokraamisesta Helsingissä