Trumpin hallinto ehdottaa autojen päästörajoitusten höllentämistä

Yhdysvaltain viranomaiset haluavat rajoittaa osavaltioiden oikeutta säätää omia päästörajoituksia.

Liikennepäästöt
Autojen päästörajoitukset puhuttavat Yhdysvalloissa.
Autojen päästörajoitukset puhuttavat Yhdysvalloissa.PATRICK PLEUL / EPA

Yhdysvaltain ympäristövirasto EPA ja tieliikenneturvallisuutta valvova NHTSA haluavat keventää presidentti Barack Obaman kaudella säädettyjä ajoneuvojen päästörajoituksia. Virastojen mukaan myös osavaltioiden oikeus määrätä omat rajoituksensa tulisi kumota.

Yhdysvalloissa liittovaltio määrää ajoneuvojen päästörajoitusten minimitason, mutta osavaltiot voivat halutessaan säätää tiukempia rajoituksia. Muun muassa Kalifornia ja 18 muuta osavaltiota ovat tähän mennessä ottaneet käyttöön kansallista tasoa tiukemmat päästörajat.

Obaman kaudella säädettyjen uusien päästörajoitusten tarkoitus on tehostaa polttoaineen käyttöä ja sitä kautta vähentää pakokaasupäästöjä. Henkilöautoja ja kevyitä kuorma-autoja koskevien sääntöjen on määrä astua voimaan vuonna 2020.

– Lunastamme presidentti Trumpin lupauksen amerikkalaisille siitä, että hänen hallintonsa tulee korjaamaan nykyisen polttoainetalouden ja kasvihuonekaasujen päästöstandardit, EPA:n toiminnanjohtaja Andrew Wheeler kertoo tiedotteessa. (siirryt toiseen palveluun)

Viranomaiset perustelevat ehdotustaan sillä, että tiukemmat päästörajoitukset ovat osaltaan nostaneet uusien autojen hintoja, eikä tarpeeksi monella amerikkalaisella ole enää varaa uuteen autoon. Tämä nähdään ongelmaksi, koska uudet automallit ovat entistä turvallisempia ja ne saastuttavat vähemmän.

Virastojen torstaina julkistama ehdotus on toistaiseksi aloite, johon pyydetään nyt julkista palautetta ennen sen mahdollista toimeenpanoa. Yksi vaihtoehto on myös Obaman kaudella päätetyn säätelyn pitäminen ennallaan.

Environmental defense fund - ympäristöjärjestön puheenjohtaja Fred Krupp on tuoreltaan luonnehtinut aloitetta "massiiviseksi kasaksi huonoja ideoita". Kansallista tasoa tiukemmat päästörajoitteet säätäneet osavaltiot ilmoittivat aloittavansa oikeusprosessin, mikäli vanhat säädökset kumotaan.

Lue lisää:

Yhdysvallat vetäytyi virallisesti Pariisin ilmastosopimuksesta

Trump vihjaa: Yhdysvallat voisi liittyä Pariisin ilmastosopimukseen, jos sopimusta muutetaan rajusti

Lähteet: AFP, Reuters, AP