Apple on nyt biljoonan dollarin arvoinen yritys

Julkisesti noteeratun yhtiön osakkeiden arvo ylitti biljoonan dollarin rajan torstaina.

Apple
Henkilö käyttää älypuhelinta.
Frank Robinchon / EPA

1 000 000 000 000 – ykkösen perässä on siis 12 nollaa.

Tämä on teknologiayhtiö Applen markkina-arvo Yhdysvaltain dollareina. Minkään ei-valtionyrityksen arvo ei ole aiemmin ylittänyt (siirryt toiseen palveluun) maagista biljoonaa dollaria. Kiinan valtion pääomistuksessa olevan PetroChina-öljy-yhtiön markkina-arvo käväisi yli biljoonan dollarin vuonna 2007.

Torstaina yhtiön kurssi nousi 2,8 prosenttia. Osake on noussut 9 prosenttia tiistain jälkeen, jolloin yhtiö julkisti odotukset lyöneen neljännesvuosikatsauksensa ja osti takaisin 20 miljardilla dollarilla omia osakkeitaan.

Yhtiön liikevaihto oli huhti-kesäkuussa 53,3 miljardia dollaria. Jos Apple olisi valtio, sen kansantalous tuloiltaan olisi suurempi kuin esimerkiksi Portugali tai Uusi-Seelanti.

Applen tie alkoi vuonna 1976 yhden perustajansa, Steve Jobsin, autotallista. Päätuote iPhone-puhelin on siivittänyt sen sivuroolin esittäjästä silloisilla mikrotietokonemarkkinoilla maailmanlaajuiseksi voimapesäksi viihde- ja tietoliikenneteollisuuteen.

Yhtiön kurssi on noussut 1 100 prosenttia vuoden 2007 jälkeen, jolloin ensimmäinen iPhone tuli myyntiin.

Älypuhelinalan voitoista Apple rohmuaa yhä suurimman osan, vaikka toimitusmäärissä se on jäänyt kilpailijansa, kiinalaisen Huawein taakse. Toistuvasti Applen kännyköitä ovat vaivanneet laatuongelmat.

Korjaus 3.8.2018 klo 12.02: Artikkelissa on täsmennetty, että Apple ensimmäisenä ei-valtionyrityksenä ylitti biljoonan dollarin arvon. Lisätty, että kiinalaisen valtioyhtiön PetroChinan markkina-arvo käväisi yli biljoonassa dollarissa vuonna 2007.

Lähteet: Reuters, AP