Lukiolaisen perusläppäri saattaa irrota muutamalla satasella – toisaalla kunta tarjoaa koneen, toisaalla tukea ei heru euroakaan

Kannettavasta tietokoneesta on tullut tärkeä osa lukiolaisen opiskelutarvikkeita. Vaikka läppäriä vaaditaan monessa paikassa, vain osa kunnista avustaa sen hankinnassa.

lukiolaiset
Miehen kädet kannettavan tietokoneen näppäimistöllä.
Esimerkiksi Helsingin kaupunki odottaa opiskelijoilta "perusläppäriä".Henrietta Hassinen / Yle

Ylioppilaskirjoitukset ovat muuttuneet vaiheittain sähköisiksi syksystä 2016 alkaen. Ensi keväänä myös matematiikan kokeessa ja sen myötä lopulta koko tutkinnossa luovutaan kaikista papereista.

Moni lukio vaatiikin opiskelijalta kirjoituksia ja muitakin opintoja varten nykyään omaa kannettavaa tietokonetta.

– Muutamissa lukiossa koneet tarjotaan lukiolaisille, mutta usein kannettava pitää kuitenkin hankkia itse, kertoo Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Alvar Euro.

Lukio-opintoja säätelevät lait tai asetukset eivät puhu työvälineistä mitään, mutta esimerkiksi lukion opetussuunnitelman perusteiden mukaan opiskelijan on itse vastattava tarvittavista materiaaleista.

Koulutuksen järjestäjä eli useassa tapauksessa kunta saa itse määrätä, millaisia välineitä opintoja varten tarvitaan.

Perusläppäri voi irrota muutamalla satasella

Esimerkiksi Helsingissä opiskelijoilta odotetaan "perusläppäriä". Samoilla linjoilla on myös Ylioppilastutkintolautakunta, joka on julkaissut päätelaiteohjeen opiskelijoille (siirryt toiseen palveluun). Myös Abitti-projektin nettisivuilla annetaan ohjeita sopivan koneen valintaan (siirryt toiseen palveluun).

Ylioppilastutkintolautakunnan vaatimukset läppärille
Yle Uutisgrafiikka

Käytännössä vaatimukset täyttyvät useimmilla kannettavilla tietokoneilla, ja parhaimmillaan sopivan läppärin voi löytää jopa 200 eurolla.

Saman verran maksavat esimerkiksi kaikkien viiden valtakunnallisen psykologian kurssien kirjat Suomalaisesta kirjakaupasta. Joillekin summa voi kuitenkin olla liian suuri kerralla pulitettavaksi.

– Sitten saatetaan joutua tinkimään monista muista asioista, mitä koulutuksen kanssa ei koskaan pitäisi tehdä, sanoo Lukiolaisten Liiton Euro.

Kuntien tukimuodot vaihtelevat

Vaikka monet kunnat eivät suoraan hankikaan kannettavia tietokoneita opiskelijoille, ne saattavat tarjota jonkinlaista tukea hankinnan tekemiseen.

Esimerkiksi Hyvinkäällä kunta on tukenut niiden opiskelijoiden, jotka käyttävät päivittäin opiskeluissaan tietokonetta, hankintaa sadalla eurolla lukuvuodessa (siirryt toiseen palveluun). Yhteensä tukea maksetaan siis 300 euron verran koko opintojen ajalta.

Joissain kunnissa, kuten Vantaalla, läppärin hankintaan voi saada tukea ennaltaehkäisevänä tai täydentävänä toimeentulotukena.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä valmistellaan parhaillaan viime kevään kehysriihessä lupailtua lakimuutosta, joka lisäisi opintotukeen oppimateriaalilisän. Lisää maksettaisiin vähävaraisimpien perheiden opiskelijoille.

Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Alvar Euro näkee uudistuksen hyvänä, mutta riittämättömänä.

– Lukuvuoden alkuun tulee todella iso kasa hankintoja. Tämä korotus ei vielä kuittaa sitä kaikkea, koska se ei kolahda tilille kerralla.