1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Tarvitseeko ekaluokkalainen kännykkää, lahjontahuhut johtivat rikosilmoitukseen, sade- ja ukkoskuuroja luvassa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Ensimmäiselle luokalle menevät Olavi Lamppula, Toivo Kovalainen ja Anton Voutilainen pakkaavat puhelimet koulureppuun. Toiselle luokalle menevä Merina Teräsvirta tietää, että puhelimia ei näpytellä koulupäivän aikana. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Puhelin ei ole ekaluokkalaiselle välttämätön

Koulujen alku lähestyy ja monet vanhemmat pohtivat, pitääkö ensimmäiselle luokalle menevälle lapselle hankkia puhelin. Suurin osa lapsista aloittaakin koulutaipaleensa puhelin repussaan, mutta rehtori lohduttaa vanhempia: mitään pakkoa puhelinta ei ole hankkia. OAJ muistuttaa, että silloin kun älylaitetta tarvitaan koulunkäyntiin, koulu myös tarjoaa opetusvälineet.

Huhut lahjuksista johtivat rikosilmoitukseen Kotkassa

Venesatamien urakat johtivat erikoiseen tapahtumaketjuun Kotkassa. Kaupunki teki työntekijästään rikosilmoituksen. Asiantuntijan mukaan julkisiin hankintoihin liittyvä osaaminen on vaihtelevaa, vaikka niihin käytetään Suomessa vuosittain noin 35 miljardia euroa.

Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Heinäkuussa ennätysmäärä asuntomurtoja

Poliisin tietoon tuli heinäkuussa yli 270 epäiltyä asuntomurtoa. Korkeaa määrää selittää poliisin mukaan osittain se, että tänä vuonna Suomessa on havaittu poikkeuksellisen paljon asuntomurtoihin keskittyneitä ulkomaalaisia rikollisporukoita.

Kuva: Poliisi

Zimbabwen oppositio ei tyydy vaalitappioon

Zimbabwessa odotetaan levottomina tulevien päivien tapahtumia. Opposition ehdokas Nelson Chamisa hävisi vaalit niukasti, vaikka saikin pääkaupungissa Hararessa hyvän tuloksen. Vaalit voittanut istuva presidentti Emmerson Mnangagwa voi myös lähettää armeijan kaduille, kirjoittaa toimittaja Liselott Lindström Hararesta.

Isot poliisirekat ajoivat ympäri Hararea torstaina. Kuva: Fredrik Lerneryd)

Lännestä saapuu matalapaine

Lännestä saapuva matalapaine tuo Suomen pohjoisosaan jatkuvampaa sadetta, ja Pohjois-Lapissa lämpötila on alle 15 astetta. Etelämpänä sade- ja ukkoskuuroja tulee jo yöstä alkaen, mutta päivällä ne painottuvat maan keski- ja itäosaan.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Kuva: Yle Sää