1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Zimbabwe

Analyysi: Mnangagwa vei voiton Zimbabwen presidentinvaaleissa - mutta pahimmassa tapauksessa kamppailu on vasta alkamassa

Ylimielinen Nelson Chamisa ei tule hyväksymään presidentinvaalien tuloksia. Kysymys on, mitä hän kehottaa kannattajiaan tekemään.

Mellakkapoliisi pidätti keskiviikkona 16 ihmistä oppositiopuolue MDC:n tiloissa. Heidät vietiin poliisiasemalle kuulusteltaviksi epäiltyinä aseiden hallussapidosta ja väkivaltaan yllyttämisestä. Kuva: Fredrik Lerneryd)

HARARE Kolmas kerta toden sanoo, niin sanotaan myös Zimbabwen vaalikomissiosta. Vaalien tuloksia lupailtiin pariin kertaan jo aiemmin. Torstai-iltana niitä luvattiin kolmannen kerran, ja lopulta ne tulivatkin, provinssi provinssilta.

Samaan aikaan, kun lehdistötilaisuus alkoi Rainbow Towersissa Hararessa, mellakkapoliisit siirtyivät vahtimaan hotellialueen kaikkia portteja. Alueella liikkui myös paljon sotilaita.

Kun yhdeksän kymmenestä provinssista oli esitelty, tulos oli jo selvä. Istuva presidentti Emmerson Mnangagwa johti 220 000 äänellä, ja viimeinen provinssi, suuri Mashonaland West, on tyypillisesti Mnangagwan puolueen Zanu PF:n aluetta.

Lopulta voitto tuli ja Mnangagwan 50,8 prosenttia äänistä tarkoittaa, ettei toista kierrosta tulla käymään. Opposition Nelson Chamisa sai reilut 44 prosenttia äänistä.

Chamisa sai kuitenkin merkittävän voiton Hararessa. Hän keräsi noin 550 000 ääntä, kun Mnangagwa joutui pääkaupungissa tyytymään noin 205 000 ääneen. Tyytymättömyys muhii siis etenkin metropolialueella.

Chamisa julisti eilen torstaina jälleen itsensä voittajaksi, jo ennen kuin vaalitulokset olivat selvillä.

Nuori ja karismaattinen mutta samalla ylimielinen ja epäkypsä Chamisa tarkoitti sillä, että hän ei aio niellä tappiota. Chamisa ehti jo tiistaina julistautua voittajaksi, mikä johti keskiviikon levottomuuksiin. Niissä sai surmansa ainakin kuusi ihmistä.

Poliiseja on odotettavissa myös perjantaina Hararessa, etenkin opposition päämajan ulkopuolella. Kuva: Fredrik Lerneryd)

Poliisit Hararen kaduilla

Torstaina Harare näytti aavekaupungilta ja kaduilla liikkui lähinnä sotilaita ja mellakkapoliiseja. Armeijan luodit olivat pelästyttäneet ihmiset pois kaduilta. Iltapäivällä parikymmentä mellakkapoliisia töni itsensä sisään oppositiopuolue MDC:n tiloihin Hararen keskustassa ja teki etsintöjä.

Toimittajien läsnäollessa ei löytynyt ainakaan kranaatteja tai aseita, joita poliisit etsivät. He kuitenkin pidättivät paikalla 16 ihmistä. Tämän jälkeen poliisi ilmoitti, että heillä on myös kotietsintälupa Chamisan kotiin.

Nämä vaalit eivät ole vielä ohi. Suurin kysymys on miten, Chamisa nyt reagoi. Hän tulee jälleen syyttämään Zanu PF:ää vaalivilpistä.

Mnangagwan niukka, vain hieman yli 50 prosentin voitto jo ensimmäisellä kierroksella tulee myös herättämään keskustelua.

Mnangagwa on syyttänyt Chamisaa keskiviikon väkivaltaisuuksista, vaikka tappavat luodit lähtivätkin sotilaiden aseista. Chamisa sanoi torstaina, että jos vaalien tulos ei ole rehellinen, hän tulee antamaan neuvoja, miten nyt pitäisi toimia.

Vaikka Mnangagwa onkin kehottanut kannattajiaan pidättäytymään väkivallasta, voitonjulistus oli samalla eräänlainen sodanjulistus. Se viittaa siihen, että hänen kannattajansa aikovat vielä lähteä kaduille.

Mnangagwa nosti sivullisten keskiviikkoiset kuolemat näyttävästi esiin. Tämä viittaa siihen, ettei hän tule menettämään yöuniaan, mikäli päättää taas lähettää armeijan kaduille.

Rauhaa rakastavat zimbabwelaiset joutuvat pahimmassa tapauksessa vielä odottamaan pitkän aikaa sitä uutta Zimbabwea, jonka he todella ansaitsisivat.

Hararessa näytti torstaina lähinnä varhaiselta sunnuntaiaamulta. Kaduilla ei liikkunut juuri ketään mellakkapoliisien lisäksi, ja kaupat sulkivat ovensa aamupäivällä. Kuva: Fredrik Lerneryd)

Lue lisää:

Istuva presidentti voitti Zimbabwen vaalit – oppositio ei hyväksy tulosta